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Q.B. Walters, Chief of Police 
Branchville Police Department 
P.O. Box 85 
Branchville, South Carolina 29432 

April 17, 2003 

Re: The Use of Radar by Uncertified Officer 

Dear Chief Walters: 

You have requested an opinion of this Office concerning the use of radar by an officer who 
is not certified. 

The South Carolina Code of Laws does not address the use of radar by uncertified police 
officers. Additionally, South Carolina Department of Public Safety [DPS] regulations do not 
specifically address the issue. DPS Regulation 38-011 sets forth the qualifications under which law 
enforcement officers may be accredited as radar operators, but does not state that officers who are 
not accredited may not operate radar. However, I have spoken with Randy King, Professional 
Development Director with DPS, and Mr. King has advised that DPS strongly discourages the use 
of radar by uncertified law enforcement officers. In fact, DPS has developed a model policy for 
individual law enforcement agencies to employ in the use of radar. Mr. King advises that DPS is 
willing to assist agencies such as the Branchville Police Department in establishing the model policy 
and has provided the name of Larry Spearman as the contact point for DPS in this regard. 
Mr. Spearman can be reached at (803) 896-7788. 

Further, while South Carolina courts have not explicitly taken a stance on the issue of 
whether unaccredited officers may operate radar devices, case law suggests that certification plays 
a role in determining whether radar readings will be admitted into evidence. In State v. Brown, 344 
S.C. 302, 543 S.E.2d 568 (2000), the South Carolina Court of Appeals held that an admission of a 
radar reading into evidence was proper. One factor that the court took into account was that the 
police officer in this case was a certified traffic radar operator. 543 S.E.2d at 571. 

Other courts appear to be split as to whether radar test results measured by uncertified 
officers can be admitted into evidence. The Indiana Court of Appeals has held that the state is not 
obligated to show that a radar speed measurement is perfonned by a certified officer before the 
measurement can be admitted into evidence. Marlatt v. Indiana, 715 N.E.2d 1001 (1999). The Ohio 
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Court of Appeals held in State of Ohio v. Ferrier, 105 Ohio App.3d 124, 663 N.E.2d 729 (1995), 
that radar evidence was admissible because an experienced radar operator personally observed a new 
officer handle the radar device and testified that the new officer had "done things properly." Finally, 
the Court of Appeals of Texas has ruled that testimony that an officer is certified to use a traffic radar 
device, that the officer tested the device the day of the incident, and that the device used radar waives 
to measure speed is sufficient for evidentiary purposes. Mills v. State of Texas, 2002 WL 31933030 
(2002). 

David K. Avant 
Assistant Attorney General 


