
HENRY MCMASTER 
A1TORNEY GENERAL 

The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

August 29, 2003 

Jeffrey B. Moore, Executive Director 
South Carolina Sheriffs' Association 
P. 0. Box 21428 
Columbia, South Carolina 29221-1428 

Dear Jeff: 

In a letter to this office you questioned the practice of jails charging fees, such as booking 
fees to cover administrative costs associated with the booking process, or a clothing fee to cover the 
costs associated with cleaning and replacing clothing for inmates. You questioned the authority of 
a sheriff or county government that operates a jail to establish fees by policy or county ordinance to 
include such type items. 

In your letter you referenced that pursuant to S.C. Code Ann. Section 24-13-80 (Supp. 2002), 
the General Assembly has specifically provided for the payment of certain costs by prisoners. 
Pursuant to that provision, the administrator of a detention facility, including county and municipal 
jails, may establish rules to authorize deductions from money credited to inmate accounts to: 

(1) repay the costs of: 
(a) public property wilfully damaged or destroyed by the inmate during 

his incarceration; 
(b) medical treatment for injuries inflicted by the inmate upon himself or 

others; 
( c) searching for and apprehending the inmate when he escapes or attempts 

to escape. The costs must be limited to those extraordinary costs incurred 
as a consequence of the escape; or 

( d) quelling a riot or other disturbance in which the inmate is unlawfully 
involved; 

(2) defray the costs paid by a municipality or county for elective medical treatment 
for an inmate, which has been requested by him, if the deduction does not 
exceed five dollars for each occurrence of treatment received by the inmate at 
the inmate's request.. .. 

Other provisions also are relevant to your inquiry. For instance, S.C. Code Ann. Section 24-
13-930 (c) (1989) provides as to inmates under a work/punishment program for inmates confined 
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in local correctional facilities, there may be deductions from their earnings " ... not less than five 
dollars nor more than ten dollars per workday to offset the cost to the local facility providing food, 
lodging, supervision, clothing, and care to the inmate." With regard to your question regarding fees 
for matters such as clothing for prisoners, statutory provisions exist that mandate that counties 
provide certain essential requirements for prisoners. See, e.g., S.C. Code Section 24-5-80 ( 1989) 
(counties to provide blankets and bedding to prisoners); S.C. Code Ann. Section 24-7-60 (1989) 
(counties to " ... diet...all convicts upon whom may be imposed sentence oflabor"). Also, there is the 
general requirement that medical services be provided prisoners in county operated facilities. See: 
Op. Atty. Gen. dated January26, 1993. The general fee schedule of a sheriff is set forth in S.C. Code 
Ann. Section 23-19-10 (1989). 

I am unaware of any general authority for sheriffs to establish separate fees such as those 
described in your inquiry. An opinion of September 28, 1985 commented that with regard to a 
county's revision of sheriffs' fees, counties would not be so authorized. Another opinion of this 
office dealing with sheriff's fees dated September 25, 1985 commented that " ... statutes providing 
for fees are to be strictly construed against allowing a fee by implication, with respect to both the 
fixing of the fee and the officer entitled thereto." 

As to the authority of any county to provide for fees to be collected by jails for various 
purposes such as those outlined by your letter, the test for resolving the issue of the validity of a 
county ordinance is set forth in Hospitality Association of S.C. v. County of Charleston, 320 S.C. 
219, 224, 464 S.E. 113, 116-117 (1995) where the supreme court stated: 

determining if a local ordinance is valid is essentially a two-step process. The 
first step is to ascertain whether the county or municipality that enacted the 
ordinance had the power to do so. If no such power existed, the ordinance is 
invalid and the inquiry ends. However, if the local government had the power 
to enact the ordinance, the next step is to ascertain whether the ordinance is 
inconsistent with the Constitution or general law of the State. 

Therefore, in examining your question, the questions must be asked as to whether there is any 
authorization for the county to adopt such an ordinance. The next step is to consider whether any 
such ordinance or proposed ordinance is inconsistent with State law. As to the situation you 
addressed, there is no apparent specific authorization for such fees and any ordinance in such regard 
would appear to be inconsistent with State law. 

The test for preemption is set forth in Bugsy's, Inc. v. City of Myrtle Beach, 340 S.C. 87, 94, 
530 S.E.2d 890,893 (2000) where the supreme court stated that "(i)n order to preempt an entire field, 
an act must make manifest a legislative intent that no other enactment may touch upon the subject 
in any way." The numerous statutory provisions authorizing specific fees for the sheriff and 
designating certain fees to be collected from prisoners appear to indicate legislative intent that no 
other fees are to be collected unless there is further legislative authorization for such. Moreover, in 
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responding to your question, reference may be had to the provisions of Article VIII, Section 14 of 
the State Constitution which provide that a county cannot adopt an ordinance inconsistent with State 
general law. 

As set forth, the legislature has specifically provided for the payment of certain fees and 
reimbursements by inmates. Also, there are general duties of counties to provide for inmates in 
specified areas. It appears, therefore, that the State has preempted the matter of fees or 
reimbursements to be collected from inmates. As a result, while only a court could declare any 
particular ordinance invalid, it would be very questionable as to whether sheriffs or counties are 
authorized to collect from prison inmates separate fees or reimbursements beyond those specifically 
authorized by the legislature. You may wish to consider a declaratory judgment to resolve this 
matter with certainty. 

If there are any questions, please advise. 

Sincerely, 

cdw/ffi ;21~1-
Charles H. Richardson 
Senior Assistant Attorney General 


