
The State of South Carolina 
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HENRY MCMASTER 
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February 21, 2003 

Sandra G. Padget, Saluda County Director 
108 South Rudolph Street 
Saluda, South Carolina 29138-1744 

Re: Your Letter of November 15, 2002 

Dear Ms. Padget: 

In your above-referenced letter, you request an opinion from this Office concerning certain 
expenditures of public funds by employees and/or officials of Saluda County. Your questions relate 
to reimbursements for travel and other expenses, inaccurate use of contract proceeds received by the 
County, and nepotism. Specifically, you ask questions related to the scenarios paraphrased as 
follows: 

1. 

2. 

Employees/officials with the Saluda County Sheriff's Office received advances for travel and 
other expenses from an account maintained by that office. The employees/officials also 
requested reimbursement from County Council for expenses related to the same travel or 
event without adjusting for the advance. You now ask" ... how County Council can properly 
recover these funds." 

Saluda County receives "telephone commission checks from Evercom for pay phones that 
are located at the Detention Center for inmate use." County Council appropriated the money 
received through the County's contract with Evercom to the "Jail Renovation Account." The 
money, however, was "deposited into a Canteen Account" and was not spent in accordance 
with County Council's appropriation to the Jail Renovation Account. You now ask" ... how 
Saluda County Council can properly recover the funds that should have been deposited into 
the Jail Renovation Account." 

3. The Saluda County Treasurer paid her son $4,000.00 to post tax sale notices. You ask" ... 
whether this is legal and ethical." 

Initially, it must be noted that this Office cannot and does not resolve factual disputes or 
make findings of fact. Ops. Atty. Gen. Dated August 14, 1995 & December 12, 1983. Thus, we 
may only assume facts as presented to us and we make no comment upon or attempt to resolve any 
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particular factual disputes which may be present here. Therefore, this opinion amounts only to an 
analysis of the laws and remedies that may be applicable to each of the situations. 

QUESTION 1 

In your frrst question, you have presented a situation where certain public employees/officers 
have received reimbursement for travel and other expenses over and above that to which they are 
entitled. Essentially, the receipt of this additional money can be considered unauthorized extra 
compensation. In a previous opinion, this Office recognized that "[g]enerally, compensation paid 
to a public officer which is not authorized by law, or which is in excess of the compensation 
authorized by law, may be recovered by the proper government body notwithstanding the fact that 
the payment was made under mistake of law or fact and without fraud." Op. Atty. Gen. Dated 
February 17, 1983. The opinion went on to state that, therefore," ... an employee can be required to 
refund [the] overpayment." Further, if the receipt of the money was the result of a breach in the 
ethical standards established by South Carolina's Ethics Act, additional laws may be applicable. 
Specifically, S.C. Code Ann. §8-13-790 provides that "[t]he value of anything transferred or received 
in breach of the ethical standards ... by a public employee, public official, or a nonpublic employee 
or official may be recovered from the public employee, public official, or nonpublic employee or 
official." 

The February 17, 1983 opinion also addressed the method by which a governing body may 
collect unauthorized payments made to an employee or officer. There, we stated that " ... obviously 
the agency would be entitled to file a legal action to recover those monies. Short of legal action, the 
employee and the employer could reach an agreement as to the method of repayment." In my 
opinion, this statement remains an accurate assessment of the methods available for collecting the 
funds in question. I have been able to locate no other provision of the law which would provide for 
additional methods of recovery. 

QUESTION2 

Your second question relates to public funds which were appropriated for one purpose, but 
ultimately used for another purpose. County Council's ability to "properly recover the funds" could 
depend on a number of factors including the clarity of County Council action which appropriated 
the funds, the level of diligence of those persons responsible for the use of the funds and whether the 
funds were used for a public or private purpose. 

Among other things, you provided as an attachment to your request the minutes from the 
February 12, 2001, Saluda County Council meeting. Those minutes reflect Council's action 
concerning the funds received from commission checks related to the detention center pay phones 
and state as follows: 
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On motion of Coun. Boland, seconded by Coun. Nichols it was unanimously 
approved that commencing with the December 2000 commission check and all 
subsequent commission checks received from the pay phones at the Detention Center 
be deposited in the Jail Renovation Account. 

Despite the vote of Council, however, it is indicated that the money from the commission checks was 
deposited into a "Canteen Account" and used for purposes other than directed by County Council. 

In a previous opinion, this Office recognized that "typically, a public officer responsible for 
the handling and collection of public funds is considered a trustee, a bailee, or an insurer with all 
applicable duties and responsibilities of such funds or property (internal quotations omitted)." See 
Op. Atty. Gen. Dated March 3, 1997. Such public funds 

... are considered trust funds, and he [the public officer] is responsible to the same 
degree as the trustee of a private fund. It is the policy of the law to hold an official 
custodian of public funds to strict accountability, and he must exercise ordinary 
diligence to keep informed of the conditions of funds subject to his disposal. 67 
C.J.S., Officers,§ 211. 

Id. When presented similar questions, our Supreme Court has expressed general agreement with the 
principle stated above. For example, in Sumter Co. v. Hurst, 189 S.C. 316, 319, 1 S.E.2d 242 
(1939), the Court held that "when a public officer receives money for the public use, he is a trustee 
to receive such monies and to pay them to the public official or function for whom or which they 
were intended." 

Furthermore, a "public officer has no right to give away public funds," and such officer 

... must deliver such funds or property to the public official or function for whom 
or which they were intended. Any public officer who wrongfully withholds or 
misappropriates public funds, or who pays or authorizes the illegal payment of public 
funds is personally liable for such misappropriation or illegal payment. 67 C.J.S., 
Officers, § 212 

Op. Atty. Gen. Dated March 3, 1997. Courts in other jurisdictions have followed this general tenet 
and have found public officials personally liable for improper expenditure of public funds or where 
such expenditure is not in accord with the governing law. See, e.g. Indiana v. Poindexter, 517 N.E.2d 
88 (Ind.Ct.App. 1987)[ clerk-treasurer required to repay additional compensation she paid herself in 
office without authorization by town ordinance]; Powers v. Goodwin, 291 S.E.2d 466 
(W .Va. l 982)[if public official acted in bad faith and willfully, official could be removed from office 
and personally liable for repayment of misappropriated funds]; Stevens v. Gedulig, 42 Cal.3d 24, 
227 Cal.Reptr. 405, 719 P.2d 1001 (l 986)[public officials were personally liable for negligent 
authorization of improperly appropriated funds], 
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In a recognized legal treatise in this area, it is stated that 

[a]n officer may pay out public money only in the manner prescribed by law. 
Money disbursed by the officer in an unlawful manner is paid out at his or her peril. 
Accordingly, where funds are disbursed illegally by public officers or upon their 
authority, they are personally liable, e.g. unlawful appropriations in bad faith; ... 
payment on warrants in excess of appropriations; ... payments under illegal contracts; 
... unauthorized payment to the officer him or herself; ... payment to one owing like 
sum to the municipality; ... unauthorized refunds; ... allowance of claims known to 
be illegal; ... and payment of paid warrants .... 

McQuillin, Municipal Corporations,§ 12.217. Moreover, it is said that "the fact that they [public 
officers] personally receive none of the money and act in good faith, believing that their conduct is 
for the best interest ... does not excuse them from liability where, in doing so, they disregard plain 
statutory and constitutional provisions." 56 Am.Jur.2d, Municipal Corporations, § 288. Such a rule 
is a "necessary one", because a taxpayer is an "equitable owner of [the public] ... funds, while the 
officers of the municipal corporation are the trustees in the management and application of them." 
Op. Atty. Gen. Dated March 3, 1997. Without such a rule, there would be the "resultant expenditure 
or waste of public funds." Apminio v. Butler, 440 A.2d 757, 762 (Conn.1981). 

With reference to a public officer's personal liability for the inappropriate use of public 
funds, our Supreme Court has provided that " in the absence of any statutory law to the contrary a 
public official is not liable for the loss of funds deposited with him ifhe has exercised that degree 
of care and prudence in the management of the funds which a person of ordinary care and prudence 
would exercise in his own business." Chandler v. Britton, 15 S.E.2d 344, 197 S.C. 303 (1941). 

Accordingly, it is apparent that a public official, such as an officer of county government, has 
a responsibility to use public funds subject to his or her control as the funds were intended by the 
governing body (i.e. county council). It is further apparent that, should a public officer fail to use 
public funds within his control as authorized, personal liability may result. As stated above, whether 
a public officer is personally liable can depend on a number of factors and this determination is 
dependent on the facts and circumstances surrounding the officer's actions. 

The use of public funds for a private purpose is generally unauthorized and would most likely 
lead to personal liability. Public funds used in an unauthorized fashion for a public official's own 
benefit would, at the very least, be considered inappropriate extra compensation and be treated in 
a manner consistent with the analysis expressed in the response to Question 1. Further, even if not 
for the personal benefit of the official, the use of public funds for private purposes is unauthorized 
and would be an ultra vires act. This Office has previously opined that the "law in South Carolina 
is supportive ofliability for public officers who perform ultra vires acts." See Op. Atty. Gen. Dated 
May 13, 1997. The question of personal liability for officers spending public funds for one public 
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purpose when the governing body has expressed an intention that the funds be used for another 
public purpose is not as clear cut. Such would most likely have to be addressed as held by our 
Supreme Court in Chandler v. Britton, supra, by determining whether the official has" ... exercised 
that degree of care and prudence in the management of the funds which a person of ordinary care 
and prudence would exercise in his own business." This, of course, is a factual determination which 
this Office is not authorized to make. 

QUESTION3 

In your final question, you raise concerns over the legality and ethical implications of the 
Saluda County Treasurer employing her son to post tax sale notices. 

The general anti-nepotism provision of state law is found in S.C. Code Ann. §8-13-750(A). 
That Section of the Code provides that 

No public official, public member, or public employee may cause the employment, 
appointment, promotion, transfer, or advancement of a family member to a state or 
local office or position in which the public official, public member, or public 
employee supervises or manages. 

"Family member," as used in §8-13-750(A), means an individual who is "the spouse, parent, brother, 
sister, child, mother-in-law, father-in- law, son-in-law, daughter-in-law, grandparent, or grandchild 
... [or] a member of the individual's immediate family." See §8-13-100(15)(a)&(b). 

As a county treasurer is a public official, member or employee, the prohibitions of Section 
8-13-750 would be applicable. Therefore, a county treasurer could not employ his or her son in a 
position which he or she supervises or manages as the definition of family member clearly includes 
a person's son. There is, however, an exception to the prohibitions of Section 8-13-750. S.C. Code 
Ann §8-l 1-35(E) states that "[t]he provisions of... Section 8-13-750 do not apply to employees hired 
for one hundred twenty days or fewer." Accordingly, depending on the specific facts involved, 
Section 8-13-750 may not prohibit the employment situation you describe in your letter. 

Our inquiry, however, does not necessarily end with an analysis of Section 8-13-750. There 
is an additional provision of our Ethics Act which may be applicable. Section 8-13-700(A) states 
that "[ n ]o public official, public member, or public employee may knowingly use his official office, 
membership, or employment to obtain an economic interest for himself, a member of his immediate 
family, an individual with whom he is associated, or a business with which he is associated .... " An 
'"Economic interest" means an interest distinct from that of the general public in a purchase, sale, 
lease, contract, option, or other transaction or arrangement involving property or services in which 
a public official, public member, or public employee may gain an economic benefit of fifty dollars 
or more." See S.C. Code Ann. §8-13-100(1 l)(a). Relevant to your question, "immediate family" 
member means "a child residing in ... a public official's, public member's, or public employee's 
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household ... [or] ... an individual claimed by the candidate, public official, public member, or public 
employee or the candidate's, public official's, public member's, or public employee's spouse as a 
dependent for income tax purposes." 

In seems likely that a payment of$4,000.00 to a county treasurer's immediate family member 
for the work you describe in your letter would constitute an "economic interest" for purposes of 
Section 8-13-700(A). Whether the treasurer's son is an immediate family member for purposes of 
Section 8-13-700(A) is a question of fact. That question would depend on (1) whether the son 
resides in the treasurer's household or (2) whether the treasurer or her spouse claims the son as a 
dependent for income tax purposes. In any event, Pursuant to S.C. Code Ann. §8-13-320(11), the 
South Carolina General Assembly has given primary responsibility for interpreting the provisions 
of the South Carolina Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 to the 
State Ethics Commission. Therefore, I would suggest that specific questions regarding this matter 
be addressed to the State Ethics Commission. 

Sincerely, 

David K. Avant 
Assistant Attorney General 

DK.A/an 


