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CHARLES M. CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

August 2, 2002 

The Honorable Donald H. Holland 
I 
t . Member, South Carolina Senate 

, . 
. t 

P.O. Box 142 
Columbia, SC 29202 

Dear Senator Holland: 

You have requested the advice of this Office as to when the term of Office commences for 
the Chesterfield County Clerk of Court. You advise that a vacancy exists in that Office and that a 
single nominee has no opposition in the general election. I assume from the election years 
referenced that this candidate was nominated for an election to fill the vacancy. 

In order to take office, the candidate will have to be elected in the general election at which 
time write in votes are permitted. S.C. Code Ann. §14-17-10 (1976) (clerks elected "at each 
alternate general election"); see eg., §§7-13-1380 and 7-13-1850(write-in votes). Assuming as 
stated above, that this election is only to fill the vacancy rather than for a four year term, the person 
elected would take office upon her election and qualification. See, S.C. Code Ann.§§ 
1-3-220(2)(Supp.2001) and 4-11-20 (1986)1

; see also Florence Co. v. Fowler, 344 S.C. 596, 545 

1 Although prior opinions have indicated that elections to fill vacancies in clerks of court 

positions are not to be held until the next general election for that office because their terms are fixed 
by the Constitution (now S.C. Const. art.5 §24), the Opinions appear to be limited by statutory 
change since then. Ops. Atty Gen. (January 30, 1978 (No. 78-18) and March 21, 1966). The 
Opinions relied upon the statute now codified as §4-11-20 which appears to have been superseded 
by the more recent provisions of § 1-3-220(2). Section 4-11-20 provides that appointees to fill 
vacancies hold office until the "next general election for such office if the term of such office be 
fixed by the State Constitution or until the next general election if the term be not so fixed ... 
. "(emphasis added) Section 1-3-220(2), which is similarly worded, provides that "[t]he person so 
appointed [to fill any vacancy in a county office] shall hold office, in all cases in which the office 
is elective, until the next general election and until his successor shall qualify." Because it is the 
more recent provision and refers to "all cases in which the office is elective", § 1-3-220 appears to 
be controlling. Yahnis Coastal, Inc. v. Stroh Brewery, 295 S.C. 243, 368 S.E. 2d 64 (1988)(The last 
passed statute will prevail if the statutes are incapable of any reasonable reconcilement.) . 
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S.E. 2d 547 (2001); Ops. Atty. Gen. (June 22, 1998) Although the term of office for county officers 
such as the clerks of court commences the first Tuesday in January following the election, this 
provision does not apply to elections held for an unexpired term of office. §4-11-10 (Supp. 200 I); 
see also Ops. Atty. Gen. (December 17, 1984). 

This letter is an informal opinion. It has been written by the designated Assistant Deputy 
Attorney General and represents the opinion of the undersigned attorney as to the specific questions 
asked. It has not, however, been personally reviewed by the Attorney General nor officially 
published in the manner of a formal opinion . 

If you have further questions, please let me know. 

Yours~ truly, ~ 
7 

//." 
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J. Emory Smith, J~. ,. 
Assistant Deputy Attorney General 


