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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES M. CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

W. Brantley Harvey, Jr., Esquire 
Harvey & Battey, PA 
P. 0. Box 1107 
Beaufort, South Carolina 29902 

Dear Mr. Harvey: 

July 26, 2002 

You note that you are presently serving on the Beaufort County Transportation Committee 
by appointment of the legislative delegation pursuant to S.C. Code Ann. Sec. 12-28-2740 (B). 
Additionally, you state that you have agreed to serve on the State Board for Technical and 
Comprehensive Education from the Second Congressional District. Your question is whether the 
simultaneous holding of both positions would constitute dual office holding in contravention of the 
South Carolina Constitution. 

Law I Analysis 

Article XVII, Section IA of the State Constitution provides that "no person may hold two 
offices of honor or profit at the same time .... " with certain exceptions. For this provision to be 
contravened, a person concurrently must hold two public offices which have duties involving an 
exercise of some portion of the sovereign power of the state. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 
762 (1907). Other relevant considerations are whether statutes, or other such authority; establish the 
position, prescribe its duties or salary, or require qualifications for an oath for the position. State v. 
Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

This Office has previously concluded that the position of member of the State Board for 
Technical and Comprehensive Education constitutes an office for dual office holding purposes. See, 
Op. Atty. Gen., May 8, 2001 and March 22, 1995. In those opinions, we noted that the State Board 
for Technical and Comprehensive Education was created by S.C. Code Sec. 59-53-10 et seq. 
Pursuant to § 59-53-10, board members are appointed by the Governor for terms of six years and 
until their successors are appointed and qualify. Section 59-53-10 also authorizes the Board to enter 
into contracts and promulgate regulations. Pursuant to § 59-53-20, the Board is given jurisdiction 
over "all state-supported technical institutions and their programs that are presently operating and 
created in the future." Section 59-53-50 specifies additional powers of the Board, including: the 
development, implementation, coordination and operation of adequate post-high school vocational, 
technical and occupational diploma and associate degree courses; the establishment of criteria for 
approval and awarding of diplomas and degrees; the acceptance and administration of the donation 
of funds, grants and real property from individuals, corporations, foundations and governmental 
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bodies; the employment of an executive director and such other personnel necessary to fulfill its 
duties and responsibilities. Based upon the foregoing powers and duties, there can be little doubt that 
membership on the Board for Technical and Comprehensive Education constitutes an office for dual 
office holding purposes. 

Likewise, it is our opinion that membership on a county transportation committee is an office 
of honor or profit. We have consistently so concluded. See, Op. Atty. Gen., April 2, 1998; June 19, 
1997; July 23, 1996; May 16, 1995; December 7, 1994; December 20, 1993; May 15, 1989. 

By way of background, the South Carolina Supreme Court's decision in Tucker v. S.C. Dept. 
of Highways and Public Transportation, 309 S.C. 395, 424 S.E.2d 468 (1998) (Tucker I) declared 
that the provisions of S.C. Code Ann. Sec. 12-27-400 are unconstitutional in that such provisions 
require the county legislative delegation to approve the expenditure of"C" funds. Tucker concluded 
that it was constitutionally inappropriate under the doctrine of separation of powers to permit 
members of the Legislature to perform executive functions. In response to Tucker I, the Legislature 
placed the responsibility for "C" fund approval upon a county transportation committee. Section 12-
27-400 was amended to require the county legislative delegation to appoint the county transportation 
committee to perform this function. The constitutionality of§ 12-27-400, as modified, was upheld 
by the Supreme Court in Tucker v. S.C. Dept. of Highways and Transportation, 314 S.C. 131, 442 
S.E.2d 171 (1994) (Tucker II). Thereafter, § 12-27-400 was recodified as § 12-28-2740. 

Among the duties of the county transportation committee are adoption of a county-wide 
transportation plan; the approval and use of funds in furtherance of such plan; the adoption of 
specifications for local road projects, and so forth. Thus, we reiterate our earlier conclusion that 
these powers and duties "are indicative of an exercise of a portion of the sovereign power of the 
State." Op. Atty. Gen., July 28, 1993. 

Accordingly, it is our opinion that the simultaneous occupation of the positions of member 
of the Beaufort County Transportation Committee and member of the State Board for Technical and 
Comprehensive Education would constitute dual office holding under the South Carolina 
Constitution. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Deputy 
Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question 
asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General and not officially 
published in the manner of a formal opinion. 
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~bert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


