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CHARLES M. CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

June 27, 2002 

\ .. Paul Kemp, Commissioner 
Saint Andrews Public Service District Commission 
Post office Box 30305 
Charleston, South Carolina 29417 

~ Dear Commissioner Kemp: 

I 

You have asked "whether the St. Andrews Public Service District Commission, a local 
government employer, is barred or prohibited under any provision of the South Carolina Code Ann. 
from deducting association membership dues from an employee's wages where the employee 
voluntarily requests such a deduction from his/her paycheck." You note that you 

. . . are aware of Section 8-11-83 (entitled "payroll deduction for dues of State 
Employees' Association") and Section 8-11-92 which addresses the criteria for the 
Secretary of State to determine which nonprofit charitable organizations are eligible 
to participate in payroll deductions for state-employee contributions. We are also 
aware of the holding in Branch v. City of Myrtle Beach, 532 S.E.2d 289 (2000) that 
the state's right-to-work statute does not apply to public employment, and the 
comment in that decision which states: "Public employers are specifically forbidden 
from this [association membership dues deductions] practice by S.C. Code Ann.§§ 
8-11-83 and -92 (1976)." The state code sections cited in the quotation are the same 
code provisions referred to above regarding employees of the state. We want to 
know whether these sections of the State law (or other statutory sections) impose a 
legal prohibition preventing the local St. Andrews Public Service District and our 
employees from voluntarily deciding to allow association dues to be deducted from 
employees' paychecks. 

Law I Analysis 

It is well recognized that statutes relating to the compensation of public officers or employees 
must be strictly construed in favor of the government, and such officers or employees are entitled 
only to that which is clearly given. Op. Atty. Gen., June 21, 1988. Section 8-11-83 provides in 
pertinent part as follows: 

/J .REMBERT C : DENN!S BUILD~G • POST OFFICE Box 11549 • COLUMBIA, S .C. 29211-1549 • TELEPHONE'. 803-734-3970 • FACSIMILE'. 803-253-6283 

A!-t:dAwJ. , ~~J • 



l 

L. 

I 

I 

Commissioner Kemp 
Page 2 
June 27, 2002 

[t]he Comptroller General and all other state agencies, upon request of employees of 
the State, shall make deductions from the compensation of employees for the 
membership dues for the South Carolina State Employees' Association and for the 
South Carolina Troopers' Association. The Comptroller General and state agencies 
shall pay over to the respective associations all amounts so collected or withheld. 
Retirees from a state agency also may have withheld from their state retirement 
benefits their membership dues for the South Carolina State Employees' Association 
and for the South Carolina Troopers' Association. No deduction is permitted ifthe 
associations at any time engage in collective bargaining or encourage their members 
to strike. 

No membership dues or any portion thereof deducted pursuant to this Section 
may be paid to any national or multi-state association or group. 

Dues from the South Carolina Law Enforcement Officers' Association may 
also be deducted from the compensation of state employees and retirees and paid 
over to this association in the same manner and other dues under this section are 
deducted and paid over. The same restrictions and conditions as apply to the other 
deductions under this Section apply to the deductions of dues for the South Carolina 
Law Enforcement Association. 

The foregoing statute, of course, relates to state employees. The question here, however, is 
whether the St. Andrews Public Service District Commission is prohibited from allowing its 
employees to voluntarily have association ~ues deducted from their paycheck. 

First of all, it should be noted that the powers of a public service district are construed 
strictly. Op. Atty. Gen., June 29, 1979. Public service districts have only such powers as are 
specifically granted by statute or which may be reasonably implied therefrom. Moreover, statutory 
authorization is required in order to validly deduct public employees' dues contributions from their 
paycheck. Op. Atty. Gen., June 27, 1979. 

Here, the General Assembly has granted specific authority for certain payroll deductions with 
respect to certain types of employees. The Legislature has the same power with respect to local 
employees to put into effect the same statutory scheme that applies to state employment. California 
State Employees' Assn. v. Regents of Univ. of Californi~ 267 Cal.App. 667, 73 Cal. Reptr. 449 
( 1969). A cardinal rule of statutory construction is "expressio unius est exclusio alterius" or "the 
enumeration of particular things excludes the idea of something else not mentioned." See, Pa. Natl. 
Mut. Cas. Ins. Co. v. Parker, 282 S.C. 546, 320 S.E.2d 458 (Ct. App. 1984). 

I am unaware of any statute specifically authorizing payroll deductions for St. Andrews 
Public Service District employees. The St. Andrews Public Service District was originally created 
by Act No. 443, 1949 Acts and Joint Resolutions, 1015 as a body politic, to exercise and enjoy all 
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of the rights and privileges of such. Several subsequent statutes have modified the original 
legislation in various particulars. See, e.g. 1961 Acts and Joint Resolutions, p. 917; 1974 Acts and 
Joint Resolutions, p. 3211; 1978 Acts and Joint Resolutions, No. 726; 1982 Acts and Joint 
Resolutions, No. 522; 1983 Acts and Joint Resolutions, No. 218; 1984 Acts and Joint Resolutions, 
No. 583; 1988 Acts and Joint Resolutions, No. 764; 1989 Acts and Joint Resolutions, No. 273; 1990 
Acts and Joint Resolutions, No. 717. Nowhere in these various enactments is there provided any 
authority for the kinds of deductions which you reference. Thus, in my opinion, such authority is 
not present. 

In conclusion, it is my opinion that there currently exists no statutory authority to deduct 
association dues from the paychecks of employees of the St. Andrews Public Service Commission. 1 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Deputy 
Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question 
asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General and not officially 
published in the manner of a formal opinion. 

Sincerely, 

,'~ 
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 

RDC/an 

1 You reference the case of Branch v. City of Myrtle Beach, supra wherein the South 
Carolina Supreme Court recognized that§ 8-11-83 and-92 prohibit public employers from deducting 
union membership dues from the paychecks of public employees. Of course, these statutes relate 
to state employees as opposed to local employees. Moreover, § 8-11-83 forbids deduction of 
membership dues which will be paid to "any national or multi-state association or group." You do 
not indicate what "association" is involved here. In any event, since there is no statutory 
authorization for deduction for any purpose with respect to St. Andrews Public Service District 
employees, we need not reach the issue of whether this particular association is covered by § 8-11-
83. 


