
I 

The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES M. CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

The Honorable Michael E. Easterday 
Member, House of Representatives 
P. 0. Box 11867 
Columbia, South Carolina 29211_ 

. The Honorable Robert W. Leach 
Member, House of Representatives 
P. 0. Box 11867 
Columbia, South Carolina 29211 

The Honorable Lewis R. Vaughn 
Member, House of Representatives 
P. 0. Box 11867 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Gentlemen: 

March 25, 2002 

The Honorable Dwight A. Loftis 
Member, House of Representatives 
P. 0. Box 11867 
Columbia, South Carolina 29211 

The Honorable Glenn L. Hamilton 
Member, House of Representatives 
P. 0. Box 11867 
Columbia, South Carolina 29211 

You have asked whether the General Assembly may, by statute, authorize South Carolina's 
participation in multi-state lottery games. It is our opinion that the literal language of the State 
Constitution appears to prohibit South Carolina's joining multi-state lottery games. Therefore, such 
participation may well be unconstitutional and permitted only by amendment of the Constitution 
through a vote of the people. 

Bacwound 

Multi-state lottery games are operated under various names such as Powerball and The Big 
Game. In some instances, the games are operated on a regional basis and virtually nationwide in 
the case of games such as Powerball. 

According to its web site, Powerball is conducted by the Multi-State Lottery Association 
(MUSL). MUSL is a non-profit, government-benefit association owned and operated by its 22 
member states. Each MUSL member offers one or more of the games administered by MUSL. 
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Big Game is a multi-state lottery currently played in Georgia, Illinois, Maryland, 
Massachusetts, Michigan, New Jersey and Virginia. This lottery operates as follows: 

[ u ]nlike some multi-state or multicountry lotteries that have central offices, many Big 
Game duties are shared by each member as part of its membership in the game. 
While most accounting is handled by each member state individually, key duties such 
as projectingjackpots, budgeting and expenditures, settlements of draw and wagering 
data, financial settlements (prize expense shares and banking/cash settlements), the 
monitoring of draw data and statistics, public relations, draw show production and 
broadcasting, technical duties (i.e. software development) and legal duties are all 
shared. 

Law I Analysis 

The 1895 Constitution of South Carolina forbade all lotteries. This broad constitutional 
prohibition remained in place virtually unchanged (with the exception of bingo in 1974) for more 
than 100 years. However, Art. XVII, § 7 of the Constitution was amended recently to authorize 
state-run lotteries as an exception to South Carolina's continuing constitutional prohibition. A 
favorable vote was conducted in 2000 and the General Assembly ratified the people's decision the 
following year. As a result of the recent constitutional amendment, Art. XVII,§ 7 now provides in 
pertinent part as follows: 

§ 7. Lotteries. 

Section 7. Only the State may conduct lotteries, and these lotteries must be 
conducted in the manner that the General Assembly provides by law. The revenue 
derived from the lotteries must first be used to pay all operating expenses and prizes 
for the lotteries. The remaining lottery revenues must be credited to a separate fund 
in the state treasury styled the 'Education Lottery Account," and the earnings on this 
account must be credited to it. Education Lottery Account proceeds may be used 
only for education purposes as the General Assembly provides by law. (Emphasis 
added). 

The question presented is what legal effect the newly adopted language - "only the State may 
conduct lotteries" - upon the State's authority to participate in multi-state lottery games. 

Several fundamental principles of interpretation guide us in construing the constitutional 
provision. The words of the Constitution are presumed to be used in their ordinary and popular 
meaning. State v. Broad River Power Co., 177 S.C. 240, 181 S.E. 41 (1935). Additionally, a court 
is not at liberty to change the wording of a constitutional provision. Neel v. Shealy, 261S.C.266, 
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199 S.E.2d 542 (1973). The plain language of the provision must be given effect. McDowell v. 
Burnett, 92 S.C. 469, 75 S.E. 873 (1912). Constitutional amendments should be interpreted in order 
to effectuate the purpose for which they are obviously intended. Holland v. Kilgo, 253 S.C. 1, 168 
S.E.2d 569 (1969). 

If we apply these basic principles, it is apparent that multi-state lotteries, such as Powerball, 
are not authorized by the 2000 constitutional amendment. As noted, the Constitution, as amended, 
instructs that "only the State may conduct lotteries .... " "Only" means "exclusively, solely." Akin 
v. Missouri Gaming Commission, 956 S. W.2d 261 (Mo. 1997). The word "conduct" means to carry 
on, operate, or cause to function and is, in terms of gambling, construed broadly to include all 
aspects of the gambling operation. Courts view the "conduct" of a gambling business "to include 
not only the upper, but also the lower echelon .... " U.S. v. Grezo, 566 F.2d 854 (2d Cir. 1977). The 
fact that the literal language of our Constitution limits the "conduct" of a lottery to "only" the State, 
results in the requirement that the State do more than merely maintain "supervision and control" over 
the operation of a lottery. Indeed, the State must actually "conduct" the lottery and make all the 
necessary decisions regarding its operation. Obviously, the framers could have employed far less 
restrictive language had they desired to do so, but they did not. Compare, Art. XII, § 9 [Penitentiary 
shall be "under the supervision and control of officers employed by the State .... "] 

With respect to South Carolina's participation in a multi-state lottery such as Powerball or 
the Big Game, it is apparent that the State will not be "conducting" that lottery; instead, such games 
would be conducted by the particular association which administers the multi-state games in 
question. Or, in the instance of the Big Game, duties in running the multi-state lottery will be 
"shared" by the participating states. In other words, in sharp contrast to the express constitutional 
requirement that the State "conduct" the lottery, South Carolina would simply be one participant in 
a multi-state conglomerate lottery. 

It is also striking that Courts have routinely concluded that a delegation of particular 
functions to private entities by contract or otherwise is not an operation by "the State." See, Opinion 
of the Justices, 254 Ala. 506, 49 So.2d 175 (1950) [private corporation is not "the State" for 
purposes of constitutional provision]; Credit Bureau Enterprises. Inc. v. Pelo, 608 N. W .2d 20 (Iowa, 
2000) [term "state hospital" does not include private hospitals]; Willis v. University Health Services. 
Inc., 993 F .3d 83 7 (11th Cir. 1993) [firing by private corporation which operated University Hospital 
pursuant to lease agreement is not "state action;" Ky. Region Eight v. Commonwealth, 507 S.W.2d 
489 (Ct. App. 1974) [private non-profit corporations are not "state agencies."] By analogy, these 
cases would plainly suggest that where South Carolina participates in a multi-state lottery, "the 
State" ceases to be the entity "conducting" that lottery. 

Further, our Supreme Court has often recognized that a governmental function cannot be 
divested by contract. City ofBft. v. Bft.-Jasper County Water and Sewer Auth., 325 S.C. 174, 480 
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S.E.2d 728 (1997); G. Curtis Martin Investment Trust v. Clay, 274 S.C. 608, 266 S.E.2d 82 (1980). 
The operation of a state lottery is "fully governmental and not proprietary in nature." Hilton 
Apothecary. Inc. v. State ofN.Y., 165 Misc. 697, 630N.Y.S.2d446 (1995). Here, our Constitution 
has expressly authorized the conducting oflotteries "only" by the State. For the State to divest itself 
of much of the authority to "conduct" multi-state lotteries or to "share" that authority with other 
states runs the risk of constituting an unlawful delegation of a governmental function, in 
contravention of the Constitution. 

Also, evident is a possible conflict with the constitutional amendment's mandate that "all 
account proceeds" from the State-run lottery must be "used only for education as the General 
Assembly provides by the law." While multi-state games such as Powerball specify that "[a]ll 
profits are retained by the state lottery and are used to fund projects approved by the state 
legislatures," it is easy to see that this in fact would not be the case where South Carolina is a 
participant in multi-state games. The monies collected to play the multi-state game are derived from 
the various states participating. That is what to many makes the jackpots so much larger and the lure 
of these games so much more attractive than ordinary state-run lottery games. To argue that the 
multi-state game can be separated into the "South Carolina portion" thereof to insure compliance 
with the Constitution would be rather disingenuous. If we view the multi-state game as a single 
lottery with multi-state participants - as indeed it is - a strong case can be made that the proceeds 
from that lottery are being given to other participating states which are obviously using those 
proceeds for purposes other than South Carolina education. Therefore, where a multi-state game is 
involved, the spirit, as well as the letter, of the constitutional mandate of Art. XVII, § 7 - that the 
particular lottery proceeds must be used solely for South Carolina education - may well be 
contravened. 

Nor could we say that the voters clearly recognized they were voting for multi-state games 
when they approved the South Carolina "Education Lottery" Amendment in 2000. The explanation 
placed on the ballot as information to assist the voters in deciding whether to amend the 
Constitution, made it quite clear that "only the State of South Carolina would be authorized to 
conduct lotteries in the future and only for education purposes." Applying a common sense reading 
of that explanation makes it difficult if not impossible to see how a voter thought he or she was 
approving multi-state games. 

The Attorney General of Ohio has reached the conclusion that multi-state games are 
prohibited by a similar provision of the Ohio Constitution. See, Op. Ohio Atty. Gen., 1988 WL 
428788 (Op. No. 88-002, January 25, 1988). Pursuant to Art. XV,§ 6 of the Ohio Constitution, 
"[t]he General Assembly may authorize an agency of the state to conduct lotteries provided that the 
entire net proceeds of any such lottery are paid into a fund of the state treasury." In arguing that this 
constitutional provision does not permit multi-state lottery games, the Ohio Attorney General 
possessed the view that 
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Article XV, § 6 categorically prohibits all lotteries with the exception that the 
General Assembly may designate 'an agency of the state' to conduct and operate a 
lottery, the 'entire net proceeds' of which are paid into the state treasury. Given this 
constitutional limitation, l discern no basis upon which to imply the authority for the 
Lottery Commission to join other states in the operation of a lottery. To the contrary, 
participation of other states in the actual conduct and operation of a joint lottery, and 
in sharing the proceeds of such a lottery, would violate the express constitutional 
limitations which define a permissible lottery. 

Litigation is now pending in Ohio contesting the constitutional validity of Ohio's decision 
to participate in multi-state lottery games. See, Cincinnati Enquirer, January 21, 2002. "Lawsuit 
Contests Multistate Lottery." Media accounts indicate that the suit contends that "Ohio would not 
run the multistate lottery ... " and it would thus violate the Ohio Constitution for the State to 
participate in multi-state games. 

Finally, we are unpersuaded that the case of Tichenor v. Missouri State Lottery Commission, 
742 S.W.2d 170 (Mo. 1988) provides authority to conclude that multi-state lotteries are not 
prohibited by the constitutional provision under review. In Tichenor, the Missouri Supreme Court 
(en bane) addressed the issue of whether the constitutional authorization to the Missouri General 
Assembly to establish a "Missouri state lottery" served to limit the General Assembly from 
authorizing participation in multi-state lottery games. Reasoning that the Missouri language was 
simply intended to prohibit authorization of a lottery "for the benefit of a political subdivision, or 
a charitable or private interest," the Court concluded that it did not ban Missouri's joining a multi­
state lottery. 7 42 S. W .2d at 174. However, the South Carolina constitutional language is much more 
specific than that of Missouri. In our view, the phrase "only the State may conduct lotteries" appears 
to be a limitation upon the Legislature's power to delegate the operation of its lottery to others as 
much as it is upon who may operate a lottery. 

Conclusion 

In construing the Constitution, we must remain faithful to the language used and approved 
by the voters. It is our opinion that South Carolina's participation in multi-state lottery games would 
conflict with the literal language of the South Carolina Constitution and thus may well be 
unconstitutional. Absent a constitutional amendment requiring a statewide vote of the people, it 
would, therefore, appear to be beyond the power of the General Assembly to authorize these multi­
state lottery games. 



t 
L 

The Honorable Michael E. Easterday 
The Honorable Robert W. Leach 
The Honorable Lewis R. Vaughn 
The Honorable Dwight A. Loftis 
The Honorable Glenn L. Hamilton 
Page6 
March 25, 2002 

The language of the State Constitution, which the voters of South Carolina just recently 
approved by amendment, makes it clear that "only the State may conduct lotteries." That wording 
constitutes an exception to the State's century-old constitutional prohibition against all lotteries. It 
is evident from the language used that the State itself, rather than a governing board of a multi-state 
conglomerate, must maintain control over and must operate the lottery. Neither could the decision­
making authority to operate the State lottery be "shared" with other states. In contrast to other 
provisions of the Constitution which simply require that governmental operations such as prisons 
remain under the State's "supervision and control," the lottery provision of our Constitution does 
not appear to allow a delegation or transfer of discretionary duties to other states or other entities to 
conduct the South Carolina lottery. In the case of participation in multi-state lotteries, the State 
would, in essence, abdicate decision-making authority as to the lottery's operation. 

Moreover, the Constitution requires that South Carolina's lottery proceeds be used only for 
South Carolina education. The Constitution does not permit use oflottery proceeds for the various 
other purposes which state lotteries elsewhere serve. 

It is important to note that Ohio's Attorney General has construed similar language in the 
Ohio Constitution to prohibit that State's participation in multi-state lottery games. Litigation in 
Ohio is presently underway to decide the question of whether Ohio's participation in multi-state 
games is constitutional. 

The South Carolina Constitution serves as a written limitation upon the Legislature's power. 
Provisions of the Constitution must be necessarily be given literal effect. Voters who went to the 
polls in 2000 to amend the lottery provisions of the Constitution were advised that they were voting 
on the question of the "South Carolina Education Lottery,' not Powerball, the Big Game or some 
other multi-state lottery. Thus, we read the constitutional amendment which states that "only the 
State may conduct lotteries" as not authorizing the Legislature to approve South Carolina's 
participation in multi-state games. The Legislature thus may wish to reconsider the advisability of 
authorizing South Carolina's participation in multi-state lotteries in light of this opinion. If multi­
state lottery participation is to be authorized in South Carolina, it is our opinion that a new 
constitutional amendment would be required. 

Sincerely, 

~~ 
Charlie Condon 
Attorney General 


