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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE CONDON 

ATIORNEY GENERAL 

Edwin E. Evans, General Counsel 
State Budget and Control Board 
Post Office Box 11608 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Ed: 

November 12, 2002 

You have asked for an opinion regarding the eligibility of employees of A TC V ancom and 
TCT for participation in the South Carolina Retirement Systems. In response to an inquiry from the 
Amalgamated Transit Union, a letter was forwarded by Stephen R. Van Camp, managing Legal 
Counsel for the South Carolina Retirement Systems, providing his opinion that the employees of 
these two private companies are not eligible to participate in the Retirement Systems. In essence, 
you have asked that we review Mr. Van Camp's conclusions. 

As I understand it, the two private companies, A TC V ancom and Conn ex TCT, contract with 
the Regional Transportation Authority in Charleston to provide public transportation services. 
Mr. Van Camp's opinion noted that, pursuant to S.C. Code Ann. Sec. 58-25-80, "the authority or 
operator providing public transportation on behalf of an authority may participate in the State 
Retirement System." 

Mr. Van Camp's legal analysis regarding his conclusion that A TC V ancom and Connex TCT 
employees are ineligible for participation in the South Carolina Retirement Systems is as follows: 

[ o ]nly public entities are eligible to participate in the Retirement Systems. 
The Retirement Systems is a tax-qualified governmental plan under the Internal 
Revenue Code that enjoys favorable tax-deferred treatment of its members' 
contributions under federal law. Under the Internal Revenue Code, a "governmental 
plan" provides pension benefits "to employees of the government of the United 
States, any State or political subdivision thereof, or any agency or instrumentality of 
any of the foregoing." 26 U.S.C. Section 414(d). Accordingly, only public 
employees paid with government funds and responsible to public officials are eligible 
to participate in a qualified tax-deferred governmental plan. See Shannon v. United 
Services Automobile Association, 965 F.2d 542 (71

h Cir. 1991). The inclusion of 
private non-governmental entities, such as A TC Vancom and Connex TCT, in the 
Retirement Systems could jeopardize both the Retirement Systems' tax qualified 
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status with the Internal Revenue Service and its exemption from the provisions of 
ERISA. 26 U.S.C §§ 40l(a), 414(d), 414(h)(2); 29 U.S.C. §§ 1002(32) and 
1003(b )( 1 ). 

In S.C. Code Ann. Section 9-1-20, the General Assembly states that "[a] 
retirement system is hereby established and placed under the management of the 
State Budget and Control Board for the purpose of providing retirement allowances 
and other benefits for teachers and employees of the State and political subdivisions 
or agencies or departments thereof." The General Assembly enumerates those public 
entities eligible to participate in the Retirement Systems in the definition of 
"employer" set out at S.C. Code Ann. Section 9-1-10(14). Because the Retirement 
Systems is a governmental plan, the list of employers necessarily only includes public 
entities as eligible participants. 

In Title 58 of the Code, the General Assembly provides for the creation and 
operation of Regional Transportation Authorities. There is little question that a 
Regional Transportation Authority is a governmental body and that the employees 
of an Authority would be eligible to participate in the Retirement Systems. Your 
letter is clear, however, that you are seeking participation of employees of private 
corporations that have contracted with the Transportation Authority rather than 
employees of the Authority itself. These companies are apparently "operators" under 
the provisions of Title 58 in that they have contracted to provide transportation 
services to the Authority. 

Section 58-25-20 defines the term "person" as "any individual, public or 
private corporation, political subdivision, government agency, municipality, industry, 
copartnership, association, firm, trust, estate, or any other legal entity whatsoever." 
An "operator" means "any person engaged in, or intending to engage in, the business 
of providing public transportation .... " S.C. Code Ann. Section 58-25-20. Thus, 
public entities such as political subdivisions, government agencies, public 
corporations or municipalities can be "operators" as well as private companies such 
as A TC V ancom and Connex TCT. The question is whether through the language 
in Section 58-25-80, the General Assembly intended to provide Retirement Systems 
participation to only the public entities who serve as operators, or whether private 
entities may participate as well. 

Reading Section 58-25-80 in conjunction with the federal laws governing 
public pension plans and the Title 9 provisions governing Retirement Systems 
eligibility leads us to the conclusion that the General Assembly intended that only 
public entities that serve as transportation "operators" may participate in the 
Retirement System. As set out above, Section 9-1-20 clearly states that the 
Retirement Systems was created to provide benefits to employees of the State and 
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political subdivisions. ATC V ancom and Connex TCT are obviously not the State 
or a political subdivision. Furthermore, these private companies do not meet the 
definition of an "employer" set out in S.C. Code Ann. Section 9-1-10(14) (Supp. 
2000): 

(14) "Employer" means this State, a county board of education, a 
district board of trustees, the board of trustees or other managing 
board of a state-supported college or educational institution, or any 
other agency ofthis State by which a teacher or employee is paid; the 
term 'employer' also includes a county, municipality, or other 
political subdivision of the State, or an agency or department of any 
of these, which has been admitted to the system under the provisions 
of Section 9-1-4 70, a service organization referred to in item ( 11 )( e) 
of this section, an alcohol and drug abuse planning agency authorized 
to receive funds pursuant to Section 61-12-20, and a local council on 
aging or other governmental agency providing aging services funded 
by the Office of Aging, Department of Health and Human Services. 

It would be inconsistent and incompatible for the General Assembly to have included 
private employers in a public pension plan which by definition is designed to benefit 
public employees. 

Moreover, if Section 58-25-80 is read to include private transportation 
operators in the membership of the Retirement Systems, the Retirement Systems 
would be in violation of federal law governing the qualification and exemptions 
afforded public pension plans. It is unlikely that the General Assembly would have 
intended to include private entities in the Retirement Systems where their inclusion 
would cause the Retirement Systems to put into jeopardy the favorable tax treatment 
afforded some 200,000 public employees across the State of South Carolina. 

Therefore, for the reasons enumerated above, we have unfortunately 
concluded that because A TC V ancom and Connex TCT are private companies, they 
are not eligible under South Carolina law to participate in the Retirement Systems. 
We regret that our determination could not be favorable. 

LAW I ANALYSIS 

I agree with Mr. Van Camp's analysis that, under current law, employees of the two 
companies are ineligible for participation in the State Retirement Systems. As his letter notes, a 
Regional Transportation Authority is clearly a governmental body see, Title 58 of the Code, and thus 
the employees of such entity are eligible to participate in the Retirement Systems. See, Op. Atty. 
Gen., September 20, 1976 (Pee Dee Regional Transportation Authority); Op. Atty. Gen., 
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December 3, 1980 (Beaufort-Jasper Regional Transportation Authority). However, as seen below, 
the employees of private corporations which contract with a Regional Transportation Authority are 
in a different position. 

S.C. Code Ann. Sec. 9-1-20 provides that "[a] retirement system is hereby established and 
placed under the management of the State Budget and Control Board for the purpose of providing 
retirement allowances and other benefits for teachers and employees of the State and political 
subdivisions or agencies or department thereof." Section 9-1-10( 14) defines the term "employer" 
for purposes of those public entities authorized by law to participate in the Systems. Such Section 
states: 

( 14) "Employer" means this State, a county board of education, the board of trustees 
or other managing board of a state-supported college or educational institution, or 
any other agency of this State by which a teacher or employee is paid; the term 
'employer' also includes a county, municipality or other political subdivision of the 
State, or an agency or department of any of these, which has been admitted to the 
system under the provisions of Section 9-1-4 70, a service organization referred to in 
item 11 ( e) of this Section, an alcohol and drug abuse planning agency authorized to 
receive funds pursuant to Section 61-12-20, and a local council on aging or other 
governmental agency providing aging services funded by the Office on Aging, 
Department of Health and Human Services. (emphasis added) 

The method for establishing regional transportation authorities is set forth at S.C. Code Ann. 
Sec. 58-25-10 et seq. In order to activate an RTA, certain criteria detailed in§ 58-25-30 must be 
met, including the preparation of a transportation plan of service and the adoption of such plan by 
the majority of the governing bodies of the general purpose local governments in the in the service 
area. Powers and duties of regional transportation authorities are specified at § 58-25-50, among 
them being the authority to" ... (b) contract for public transportation services." 

The companies in question are apparently "operators" for purposes of the RT A Act inasmuch 
as they have contracted with the area Regional Transportation Authority for purposes of providing 
transportation services. An "operator" is defined in § 58-25-20 as "any person engaged in, or 
intending to engage in, the business of providing public transportation .... " The term "person" is 
defined by § 58-25-20 as "any individual, public or private corporation, political subdivision, 
government agency, municipality, industry, copartnership, association, firms, trust, estate, or any 
other legal entity whatsoever." 

The question thus becomes whether the fact that A TC Vancom and Connex TCT serve as 
"operators" authorizes these private companies to participate in the Retirement Systems. The 
companies in question clearly do not meet the definition of "employer" provided by § 9-1-10( 14 ); 
moreover,§ 9-1-20 plainly provides that the Retirement Systems were established to provide benefits 
to employees of State and local governmental entities. 
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Moreover, as Mr. Van Camp correctly points out, the Retirement Systems is a tax-qualified 
governmental plan under Internal Revenue Code. It enjoys favorable tax deferred treatment of its 
members' contributions. Pursuant to the Internal Revenue Code, a "governmental plan" provides 
pension benefits "to employees of the government of the Untied States, any State or political 
subdivision thereof, or any agency or instrumentality of any of the foregoing." 26 U.S.C. § 414(d). 
Thus, only governmental employees are eligible to participate in a qualified tax-deferred plan. 

This Office has consistently concluded that employees of a private, non-profit corporation 
are not eligible to participate in the South Carolina Retirement Systems. See Op. Atty. Gen., 
August 18, 1981; January 16, 1984; June22, 1978; December 16, 1976; March4, 1977; February29, 
1984; October 26, 1976; March 2, 1978. In each of these examples, we concluded that the private, 
eleemosynary corporation was not an "employer" for purposes of§ 9-1-10(14) and, therefore, the 
employees thereof were ineligible for participation in the Systems. 

It is true that in certain instances, a private non-profit corporation may be deemed a State or 
governmental entity. While each situation is fact specific, generally speaking, where the private 
entity is, in effect, acting as the alter ego or the instrumentality of the government, it may be viewed 
as a governmental entity. See, Op. Atty. Gen., September 6, 1996 (and authorities cited therein). 
Accordingly, in Op. Atty. Gen., November 29, 1988, we concluded that the employees of the 
Association of Counties, a non-profit corporation which, by state law, is designated as an 
"instrumentality of the counties" were eligible to participate in the State Health Insurance Plan. In 
that opinion, we concluded: 

[i]n an analogous situation in the area of corporate law, there are circumstances in 
which the identity of a second corporation will essentially be disregarded if that 
corporation, created by the first corporation, is actually under the domination of the 
first corporation to the extent that the second corporation is indistinct from the first 
or parent corporation. The second corporation is said to be the instrumentality of the 
first corporation. Mills v. Murray, 472 S.W. 2d 6 (Mo. Ct. App. 1971). Considering 
the corporate nature of the counties and the Association created by the counties 
(governed by officials of the creating counties), application of the above-stated 
general rule might well be appropriate in the circumstance. Thus, the Association 
for some purposes could be the alter ego of its member counties. et al. 

In that Opinion, we recognized, however, that there exists "a special relationship" between the 
Association of Counties and its member counties. Rare would be the case, we cautioned, in which 
a private corporation would be the alter ego of the state or a political subdivision for purposes of 
membership in a governmental health program or retirement system. We stressed that the situation 
involving the Association of Counties 

. .. is a unique situation, as we are not aware of the addressing, by the General 
Assembly, of similar relationship between such associations and member political 
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subdivisions; thus, today's conclusion would be applicable only to the South Carolina 
Association of Counties vis-a-vis Section 1-11-142 of the Code. 

It is also true that§ 15-78-30(h) of the Tort Claims Act defines a "political subdivision" as 
including 

... the counties, municipalities, school districts, a regional transportation authority 
established pursuant to Chapter 25 of Title 58, and an operator as defined in item (8) 
of Section 58-25-20 which provides public transportation on behalf of a regional 
transportation authority .... (emphasis added). 

Thus, it could perhaps be argued that because operators are deemed "political subdivisions" for 
purposes of the Tort Claims Act, employees of such "operators" would likewise be entitled to 
participate in the South Carolina Retirement Systems. This reasoning reaches too far, however. 

Again, in determining eligibility for the South Carolina Retirement Systems, the key is the 
definition of "employer" contained in § 9-1-10 (14 ). There is no suggestion therein that the General 
Assembly intended to include an "operator" which provides public transportation on behalf of a 
regional public transportation authority within the definition of"employer" or "political subdivision" 
of the State. A private entity is typically not viewed as a political subdivision unless specifically 
defined as such by specific statute such as the General Assembly to do in § 15-78-30(h). The fact 
that the General Assembly did not likewise include private "operators" in the Retirement statute's 
definition of "employer" indicates an intent to exclude such private entities therefrom. See, Branch 
v. City of Myrtle Beach, 340 S.C. 405, 532 S.E.2d 289 (2000). 

CONCLUSION 

For all the foregoing reasons, it is our opinion that under current law the employees of the 
two companies in question are ineligible for participation in the South Carolina Retirement Systems. 

Sincerely, 

Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 

RDC/an 


