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Dear Senator Fair: 

September 18, 2002 

I thank you for your recent letter. You have asked a number of questions regarding the 
decision by the South Carolina Supreme Court in Stardancer Casino, Inc. v. Stewart, et al., 347 S.C. 
377, 556 S.E.2d 357 (2001). Your questions regarding the decision are as follows: 

"Is Justice Burnett's dissent completely or only partially correct? 

Can a vessel operating in South Carolina's waters operate its video gaming devices 
while at dockside? 

Does such vessel docked in South Carolina waters need to make a departure into 
International waters before operation of such games can begin? 

Can this vessel operate these games while yet still in South Carolina waters while 
en route to international waters?" 

Law I Analysis 

In Stardancer, the Supreme Court concluded that the State's gambling laws are inapplicable 
to a so-called "day cruise to nowhere." The Court summarized a "day cruise to nowhere" as follows: 

[r]espondent's day cruises begin and end at an Horry County port, and make no 
intervening stops. The United States flag vessel is equipped with gambling devices, 
including slot machines, blackjack tables, a roulette table, craps tables and poker 
tables. Once the ship is beyond South Carolina's three mile territorial waters, 
gambling is permitted. Before the vessel reenters the territorial waters, the 
equipment is secured and unavailable for use. The equipment remains on the vessel 
at all times. 
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Id. In its ruling, the Supreme Court agreed with the circuit court that "respondent's possession and 
use of the devices on board its vessel are not unlawful under our substantive state statutes .... " Id. 
at 380. 

It is not necessary to detail herein the Court's analysis as to each of the various anti-gambling 
statutes involved. Suffice it to say that while the Court expressly emphasized that "the General 
Assembly is free to enact legislation which effectively bans or makes a state crime 'day cruise' 
operations ... ,"it has not as yet done so. Therefore, concluded the Court, "Respondent is not subject 
to criminal prosecution under any existing criminal statute." Id., at 386. Specifically, the Court held 
as follows: 

[w]e affirm the circuit court's ruling that respondent is not in violation of any state 
criminal statute. As noted above, the applicability of the three lottery statutes ( § § 16-
19-10; 20; 30) and the bookmaking statute(§ 16-19-130) is not at issue here. 
Further,§ 16-19-40 is inapplicable because respondent's vessel is not a prohibited 
location nor a public place as described therein. In light of the intent clause of 1999 
Act No. 125, we agree with the circuit court that the legislature did not intend that 
either§ 12-21-2710 or§ 16-19-50 apply to "day cruise" operations. Further, we 
conclude that the General Assembly's rejection of statutes which would explicitly 
criminalize day cruises is evidence of its understanding that none of our existing 
statutes applies to such operations. Since the devices are not unlawful, they are not 
subject to seizure under either § 12-21-2712 or § 16-19-120. 

Id., at 385-386. 

The Stardancer Court noted that its ruling was expressly limited to a construction of the 
existing statutes "as they apply to 'day cruises to nowhere,' that is, cruises on United States flag 
vessels operating out of a South Carolina port, making no intervening stops, and permitting gambling 
only when the ship is beyond the State's territorial waters." 347 S.C. at 386. At the time of the 
Court's decision and continuing until the present time, this Office is on record as "disagree[ing] with 
the Court that 'day cruises' are legal under state law." We have consistently stated that "[o]ur 
gambling laws apply equally both on dry land and ... on the water within South Carolina's territory." 
Statement of Attorney General Charlie Condon, November 9, 2001 upon the issuance of the Supreme 
Court's opinion in Stardancer. 

I tum now to your specific questions. If my responses seem painstakingly precise or 
repetitive, it is because of the propensity of the gambling industry to seize upon the written word for 
its benefit or exploitation. Thus, I freely admit that my answers to your questions are unusually 
cautious. 

(I) Is Justice Burnett's dissent completely correct or only partially correct? 
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Justice Burnett issued a vigorous dissent in Stardancer. However, such dissent is, of course, 
not a part of the Court's decision - which is reflected in the opinion of the majority. 

The majority opinion expressly limited its decision in Stardancer to "whether current law 
criminalizes the possession of gambling devices aboard U.S. flag vessels operating 'day cruises to 
nowhere' out of South Carolina ports." The four Justices in the majority refused to concede to 
Justice Burnett's characterization in dissent that the majority had "legalized gambling devices on any 
contrivance capable of floating or use as water transportation, if controlled by a United States 
resident, citizen, or corporation." 347 S.C. at 386, n. 14. 

This Office has no opinion as to whether any particular portion or part of Justice Burnett's 
decision is "incorrect" or whether his characterization of the majority's holding is "correct." 

It was our argument to the Court and remains our opinion today that South Carolina's 
gambling laws apply equally to the territorial waters of South Carolina as to all other parts of the 
State. The Court did not, however, adopt or accept the State's arguments. Unless and until the 
General Assembly amends the law, the majority opinion in Stardancer is the controlling 
interpretation of South Carolina's gambling laws as they relate to "day cruises to nowhere." 

(2) Can a vessel operating in South Carolina water operate its gaming devices while at 
dockside? 

Again, assuming that your question relates to "day cruises to nowhere," - the only issue 
addressed by Stardancer - the answer to your question is "No." 

(3) Does such a vessel docked in South Carolina waters need to make a departure into 
International waters before such games can begin? 

Again, my assumption is that you are referring to "day cruises to nowhere." This Office 
continues to be of the opinion that Stardancer was wrongly decided in concluding that "day cruises 
to nowhere" are not prohibited under current State gambling laws. However, as the majority in 
Stardancer stated, the only exception to the gambling laws created by Stardancer are "day cruises to 
nowhere." Pursuant to the Court's decision in Stardancer, "day cruises to nowhere" may only begin 
gambling after entering international waters. 

( 4) Can this vessel operate these games while yet still in South Carolina waters while en 
route to International waters? 

Again, my assumption is that the question relates only to "day cruises to nowhere." With the 
caveats that, in our view, Stardancer was wrongly decided, and that the majority in Stardancer 
expressly stated that its decision applied only to "day cruises to nowhere," the answer to your 
question is "No." 

' 
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This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Deputy 
Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question 
asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General and not officially 
published in the manner of a formal opinion. 

Sincerely, 

Assistant Deputy Attorney General 

RDC/an 


