
ALAN WILSON 
A TIORNEY G ENERAL 

April 5, 2013 

The Honorable Timothy L. Nanney 
Register of Deeds, Greenville County 
301 University Ridge, Suite 1300 
Greenville, South Carolina 2960 I 

Dear Mr. Nanney, 

You have requested an opinion of this Office as to whether the South Carolina Department of 
Revenue (the "DOR") may collect a submission/handling fee for the electronic recording of documents 
pursuant to S.C. Code 12-53-45 (Supp. 2012) in addition to the standard recording fee for such 
documents. Yo~ state that "[i]n order to electronically record tax lien documents it may be necessary for 
[the DOR] to include a submission/handling fee along with the standard recording fee to facilitate the 
transmission of the document through the electronic recording system in the various counties currently 
accepting electronic documents." Furthermore, you seek clarification as to whether " legislation would be 
required in order to allow [the DOR] to collect this fee to facilitate compliance with this statute ... . ". 

Law I Analysis 

As recently enacted by Act No. 135 of2012, S.C. Code § 12-53-45 provides: 

When filing documents relating to the enforced collection of taxes due this State 
with county clerks of court and registers of deeds, the department1 shall file those 
documents electronically if the clerk of court or register of deeds accepts 
electronic filings. 

As for the costs and fees that the DOR may collect in relation to the collection of taxes,§ 12-53-40 states: 

Notwithstanding another provision of law, there is added as costs to each 
warrant or tax execution collected, served, or recorded by a duly authorized 
representative of the department an amount equivalent to five percent of the 
total of the warrant or tax execution or the sum of three dollars, whichever 
is greater and, in addition, a sum equal to the fee provided in Section 8-21-
310(20). 2 These costs, together with the costs of storage, advertising, and sale, 

1 See § 12-2-10 ("As used in this title 'department' means the South Carolina Department of Revenue"). 

2 Pursuant to § 8-21-310(20)(a), the county clerk of court, register of deeds, or treasurer may collect a ten dollar fee 
"for fil ing and enrolling and satisfying executions or warrants for distraint for the ... South Carolina Department of 
Revenue .... " 
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must be deducted from proceeds of sale before payment of prior liens or claims. 
Fees charged by clerks of court for the recording and satisfaction of warrants for 
distraint or tax executions issued by the department must be paid by the State 
Treasurer on proper warrant from the department from funds appropriated by the 
General Assembly. 

§ 12-53-40 (emphasis added). 

Our Supreme Court has held that costs and fees "are in the nature of penalties, and the statutes 
granting them have always been strictly construed." State v . Wilder, 198 S.C. 390, 18 S.E.2d 324, 325 
(1941) (citation omitted). In addition, other authorities have recognized that " (f]ees are collectible only to 
the extent authorized by law, and in this connection, statutes providing for fees are strictly construed and 
will not be extended beyond their letter." 67 C.J.S. Officers § 385; see also § 8-21-15(A) ("No state 
agency ... initially may set a fee for performing any duty, responsibility or function unless the fee for 
performing the particular duty, responsibility, or function is authorized by statutory law and set by 
regulation .... ") . Here, § 12-53-40 only allows the Department to charge the a fee for the recording of a 
tax lien equal to five percent of the total warrant or tax lien or three dollars, whichever is greater. 
Furthermore, nothing in § 12-53-45 indicates the Department may impose an additional fee in situations 
where documents "relating to the enforced collection of taxes due this State" are filed electronically as 
opposed to in paper form. Applying the aforementioned rule of strict construction, it is our opinion that 
the fees and costs the Department may impose for the recording of warrants of distraint or tax liens are 
limited to the amounts stated in § 12-53-40. Therefore, we believe additional legislation is necessary to 
allow the Department to impose an additional fee for the electronic recording of such documents. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

ery truly yo6 {' 

arrison D. Brant 
Assistant Attorney General 

&zz,~ 
Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 
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