
ALAN WILSON 
A TIORNEY GENERAL 

The Honorable Phyllis Henderson 
Member, House of Representatives 
530-D Blatt Building 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Representative Henderson: 

May 28, 20 13 

Attorney General Alan Wilson has referred your letter of December 27, 201 2 to the Opin ions section for a 
response. The fo llowing is our understanding of your question presented as asked1 and the opinion of this 
Office concerning the issues based on that understanding. 

Issues: 
1) Is Greenwood County, as the owner of Lake Greenwood, authorized to charge an annual fee on 

docks as registering encroachments2 even though the South Carolina Constitution says " navigable 
waters and wharfs" shall not be taxed unless authorized by the General Assembly? 

2) Would an encroachment agreement by Greenwood County be authorized as a part of their permit 
process in registering encroachments? 

Short Answers: 
1) Yes, Greenwood County has cited authority that would like ly authorize such a fee. 
2) Yes, a court would likely find an agreement with Greenwood County as a part of the permit 

process renewal is authorized. However, please note this Office did not analyze the contents of 
the document as we leave factual questions to a court of law. 

Law/ Analysis: 
Lake Greenwood was built by Greenwood County pursuant to Act No. 236 ( 1933) by damming the 
Saluda River. Taylor v. Davenport, 281 S.C. 497 (1984). Lake Greenwood is owned by Greenwood 
County even though the lake is situated in Greenwood, Laurens, and Newberry Counties. IQ., Lake 

1 Though it is this Office's understanding you asked your question specifically as to registering encroachments on 
behalf of a constituent, the constituent had numerous questions and issues concerning his property at Lake 
Greenwood. This Office does not answer factual questions or become involved in property disputes between a 
private citizen and a county as such disputes should be determined by a court of Jaw. This Office only issues legal 
opinions. Op. S.C. Atty. Gen., 1996 WL 599391 (September 6, 1996) (citing Op. S.C. Atty. Gen., 1983 WL 182076 
(December 12, 1983)). In such disputes as the one in which your constituent is involved, th is Office recommends 
the constituent hire a private attorney. 
2 Even though traditionally one might view a dock attached to real property as an appurtenance to the real property, 
transferred with the deed, this Opinion request deals with docks that are referred to as encroachments. 
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Greenwood is a public, navigable waterway with privately-owned docks. Op. S.C. Atty. Gen., March 31, 
1982 (1982 WL 189229). 

Based on a letter provided to this Office at our request, Greenwood County asserts it has both state and 
federal authority to charge and collect a fee for issuance of a pennit for private piers in Lake Greenwood. 
Greenwood County has informed us it issues its pem1its for a dock only for one year. Al l permits must be 
renewed each year. It is this Office's understanding that Greenwood County charges a $50.00 fee from 
holders of pennits for piers, boat docks and similar structures as a part of the annual pe1mit. It cites its 
authority for such a fee based upon three justifications. The first reason cited by Greenwood County is 
pursuant to its license by the Federal Energy Regulatory Commission ("FERC"). Article 4 I 7(b) of its 
FERC licenses says: 

The type of use and occupancy of project lands and water for which the licensee may 
grant pennission without prior Commission approval are: (I) landscape plantings; (2) 
non-commercial piers, landings, boat docks, or similar structures and facilities that 
can accommodate no more than I 0 watercraft at a time and where said faci lity is 
intended to serve single-family type dwellings; (3) embankments, bulkheads, retaining 
walls, or similar structures for erosion control to protect the existing shoreline .... The 
licensee [Greenwood County] shall also ensure, to the satisfaction of the 
Commission's authorized representative, that the use and occupancies for which it 
grants pe1mission are maintained in good repair and comply with applicable state and 
local health and safety requirements .... To implement this paragraph (b), the 
licensee may, among other things, establish a program for issuing permits for the 
specified types of use and occupancy of project lands a reasonable fee to cover 
the licensee's costs of administering the permit program ... . 

(emphasis added). Greenwood County says the fee as a condition of the permit is authorized by FERC to 
cover the costs incuned by Greenwood County for administration of the mandated permit program. 

Greenwood County argues the second source of its authority for the permit fee is pursuant to South 
Caro lina Law. The County cites South Carolina Code Section 6-1-330 (1976 Code, as amended), which 
states: 

(A) A local governing body, by ordinance approved by a positive maJonty, is 
authorized to charge and collect a service or user fee. A local governing body must 
provide public notice of any new service or user fee being considered and the 
governing body is required to hold a public hearing on any proposed new serv ice or 
user fee prior to final adoption of any new service or user fee. Public comment must 
be received by the governing body prior to the final reading of the ordinance to adopt 
a new service or user fee. A fee adopted or imposed by a local governing body prior to 
December 31, 1996, remains in force and effect until repealed by the enacting local 
governing body, notwithstanding the provisions of this section. 
(B) The revenue derived from a service or user fee imposed to finance the provision of 
public services must be used to pay costs related to the provision of the service or 
program for which the fee was paid. If the revenue generated by a fee is five percent 
or more of the imposing entity's prior fiscal year's total budget, the proceeds of the fee 
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must be kept in a separate and segregated fund from the general fund of the imposing 
governmental entity. 
(C) If a governmental entity proposes to adopt a service or user fee to fund a service 
that was previously funded by property tax revenue, the notice required pursuant to 
Section 6-1-80 must include that fact in the text of the published notice. 
(D) The governing body of a county may not impose a fee on agricultural lands, 
forestlands, or undeveloped lands for a stormwater, sediment, or erosion control 
program unless Chapter 14, Title 48 allows for the imposition of this fee on these 
lands; provided, that any county which imposes such a fee on these lands on the 
effective date of this subsection may continue to impose that fee under its same terms, 
conditions, and amounts. 

Greenwood County gives as its third source for its authority to charge the permit fee Act Number 536 of 
1967. That Act states, in part,: 

SECTION 1. Construction prohibited without permit. -It shall be unlawfu l for any 
person to erect or replace any structure, pier, boathouse or other installation on the 
waters of Lake Greenwood, or on the lands adjoining the lake owned by Greenwood 
County, unless a permit for construction is first obtained from the Greenwood County 
Finance Board. 
SECTION 2. Permits-rules and regulations by Finance Board.-The Finance 
Board is hereby authorized to establish regulations and conditions for granting 
the permits required by Section 1 of this act. Subject to these regulations, 
permits may be granted for a specified or unlimited period of time as the Board 
may determine. 

1967 S.C. Act No. 536 (emphasis added). As Greenwood County states in its letter from its attorney, 
" [b]y Act 536 ... the General Assembly prohibited the erection of any structure, pier, boathouse or other 
installation on the waters of Lake Greenwood or on the lands adjoining ' the lake owned by Greenwood 
County' unless a permit for construction is first obtained from Greenwood County. Furthermore, the 
General Assembly awarded to Greenwood County the authority to establish regulations and conditions for 
granting the said permits, and provided that the pennits may be granted for a specified period of time. It 
is the position and practice of Greenwood County that payment of the pier permit fee is a condition for 
the granting of a pier permit. Per the allowance of the General Assembly, the permit's effective period is 
made to be one year, and therefore the permit must be renewed every year and the pier pe1mit fee must be 
paid every year." 

Your question concerning such a permit fee included a reference to a possible prohibition of such a fee by 
the South Carolina Constitution. According to the South Carolina Constitution Article 14, Section 4 " [a]ll 
navigable waters shall forever remain public highways free to the citizens of the State and the United 
States without tax, impost or toll imposed; and no tax, toll, impost or wharfage shall be imposed, 
demanded or received from the owners of any merchandise or commodity for the use of the shores 
or any wharf erected on the shores or in or over the waters of any navigable stream unless the same 
be authorized by the General Assembly."3 After examining Greenwood County's response, even if the 

3 S.C. Code § 49-1-10 says "All streams which have been rendered or can be rendered capable of being navigated by 
rafts of lumber or timber by the removal of accidental obstructions and all navigable watercourses and cuts are 
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prohibition would apply in this situation, the County has offered other authorization by the General 
Assembly for such a fee.4 

hereby declared navigable streams and such streams shall be common highways and forever free, as well to the 
inhabitants of this State as to citizens of the United States, without any tax or impost therefor, unless such tax or 
impost be expressly provided for by the General Assembly. If any person shall obstruct any such stream, otherwise 
than as in Chapters 1 to 9 of this Title provided, such person shall be guilty of a nuisance and such obstruction may 
be abated as other public nuisances are by Jaw." 
4 Even though the legal question is answered with authorization "otherwise provided by the General Assembly," 
when this Office looked to the South Carolina Constitution, we found that wharf is not defined in that section. In 
order to ascertain if a dock might be included in the meaning of wharf, the next place we looked was the reasonable 
definition intended by the legislature. We looked at the meaning of wharf and found Black' s Law Dictionary 
defines wharf as: 

" Wharf. A structure on the margin or shore of navigable waters, alongside of which vessels can be 
brought for the sake of being conveniently loaded or unloaded, or a space of ground, artificially 
prepared, for the reception of merchandise from a ship or vessel, so as to promote the discharge of 
such vessel. 
Private wharf. One whose owner or Jessee has the exclusive enjoyment or use thereof. The M. L. C. 
No. 10, C.C.A.N.Y., 10 F.2d, 702. 
Public wharf. One to which vessels and the public can resort, either at will or on assignment of a berth 
by a harbor authority. Kafline v. Brooklyn Eastern Dist. Terminal Co., 180 App.Div. 858, 168 N.Y.S. 
120, 12 1. 

Black ' s Law Dictionary 1595 (Centennial ed., 6th ed., West Publishers 1990). Wharf is also defined as " a structure, 
on the margin of navigable waters, alongside of which vessels can be brought for the sake of being conveniently 
loaded or unloaded. The tenn 'wharf may indicate a locality as well as an actually existing artificial structure. A 
wharf is an artificial landing-place, built or constructed for the purpose of loading or unloading goods. lt is a 
structure, on the margin of navigable waters, alongside of which vessels can be brought for the sake of being 
conveniently loaded or unloaded ... . " 94 C.J.S. Wharves § 1 (2013). Additionally this Office looked at some of 
case law at the same time this language prohibiting taxes on wharfs originated (in the mid-nineteenth century) and 
found based on that preliminary research that a dock on navigable water may likely fit under that defin ition, though 
further research would be required for a full legal opinion on that issue. See 94 C.J.S. Wharves § 1 (2013); U.S. v. 
Baltimore & Ohio Railroad Co., 34 S.ct. 75, 58 L.Ed. 218 (19 13); U.S. v. Bain, 2 Hughes 593, 24 F.Cas. 940, No. 
14,496 (1879); Dewees v. Adger & Black, 2 McCord l 05, 13 S.C.L. 105 (Ct.App. 1822), et al. 

It is this Office's understanding that it is undisputed that the constituent built and owns a dock. South Carolina law 
defines a private dock as: 

§ 54-13-10: For the purpose of this chapter, a privately owned dock is defined as any dock which is 
constructed on or appurtenant to property on which the person constructing the dock owns a leasehold 
interest in or title to or has obtained permission, express or implied, from the title owner to construct 
the dock. 

This Office also recognizes traditionally any ambiguity in the imposition of a tax must be interpreted in favor of the 
taxpayer except when there is any ambiguity regarding a tax exemption. An exemption should be strictly 
scrutinized and that any such ambiguity should be resolved against the exemption and in favor of the tax. Ops. S.C. 
Atty. Gen., 1967 WL 12119 (April 28, 1967); 1979 WL 42729 (January 2, 1979) (citing Chronicle Publishers. Inc. 
v. South Carolina Tax Commission, 244 S. C. 192, 136 S.E.2d 261(1964)). However, we feel it is likely such an 
exemption found in our South Carolina Constitution would be interpreted broadly in favor of the taxpayer by the 
court. It should also be noted that the language in the Constitution providing that "owners of any merchandise or 
commodity for the use of the shores or any wharf erected on the shores or in or over the waters of any navigable 



The Honorable Phyllis Henderson 
Page 5 
May 28, 2013 

It is this Office' s further understanding that as a part of all dock permit applications, Greenwood County 
requires an encroachment agreement to be signed by all dock owners. While this Office will not analyze 
all contracts and agreements by a county, it will presume the agreement does not violate any state or 
federal laws, regulations, the Constitution, the FERC license, or any other applicable authority. 
Assuming no such violations, it is likely such an agreement would be permissible as a part of the permit 
process based upon the authority given. However, it should be noted that this Office believes the intent of 
the South Carolina Constitution is clear in ensuring all of South Carolina's navigable waters are open for 
navigation and use by the public. Therefore, with the above caveats, as long as any such encroachment 
agreement is reasonable, it is likely it will be upheld by a cou1t. 

Conclusion: Based on the general question of encroachment fees and agreements, this Office has 
attempted to offer an opinion on the law. However, this Office is only issuing a legal opinion. Until a 
court or the legislature specifically addresses the issues presented in your letter, this is only an opinion on 
how this Office believes a court would interpret the law in the matter. If it is later determined otherwise 
or if you have any additional questions or issues, please let us know. 

Sincerely, 

Anita Smith Fair 
Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

/ /I 

(i~s,~ 
'Ob{;t D. Cook 
Deputy Attorney General 

stream," is likely referring to commercial use. However, this Office believes a court could consider tour guides, 
fishermen and others on tl1e lake as such as owners of any merchandise or commodity. We also believe that a court 
would likely interpret "for the use of the shores or any wharf erected . .. " to include a dock fee, but a court would 
need ultimately to determine such interpretation. 

It should also be noted that S.C. Code § l 2-43-230(c) (which says "[t]he department may further provide by 
regulation for definitions not inconsistent with general Jaw for real property and personal property in order that such 
property must be assessed unifonnly throughout the State") authorizes the South Carolina Department of Revenue to 
define real and personal property by regulation. South Carolina Regulation 117-1700. \ defines fixed river, Jake or 
tidewater wharves and docks as real property for the purposes of taxation. 


