
ALAN WILSON 
A TIORNEY GENERAL 

May 2, 2013 

The Honorable Chip Huggins 
Member, House of Representatives 
323-B Blatt Building 
Columbia, South Carolina 29201 

Dear Representative Huggins: 

Attorney General Alan Wilson has referred your letter of January 23, 2013 to the Opinions section for a 
response. The following is our understanding of your question presented and the opinion of this Office 
concerning the issue based on that understanding. 

Issue: In light of the language of South Carolina Code Section 40-59-260 providing that "an owner must 
personally appear and sign" a building permit application, may an individual acting under a Power of 
Attorney authority specifying the Attorney-In-Fact's specific authorizations, properly executed and 
witnessed and recorded in the permitting county be an adequate substitute to the requirement that the 
owner "personally appear" and meet the requirements under the law? 

Short Answer: It is likely a court would interpret the owner of record to have to appear in person to sign 
a building permit application pursuant to S.C. Code§ 40-59-260 as interpreted by the individual county. 

Law/ Analysis: 
As you state in your letter, South Carolina Code Section 40-59-260 (1976 code, as amended) says: 

(A) This chapter does not apply to an owner of residential property who improves the 
property or who builds or improves structures or appurtenances on the property if: 

( 1) the owner does the work himself, with his own employees, or with licensed 
contractors or registered entities or individuals; 
(2) the structure, group of structures, or appurtenances, including the 
improvements, are intended for the owner's sole occupancy or occupancy by the 
owner's family and are not intended for sale or rent; and 
(3) the general public does not have access to this structure. 

(B) In an action brought under this chapter, proof of the sale or rent or the offering for 
sale or rent of the structure by the owner-builder within two years after completion or 
issuance of a certificate or occupancy is prima facie evidence that the project was 
undertaken for the purpose of sale or rent, unless otherwise approved by the 
commission, and is subject to the penalties provided in this chapter. As used in this 
section, "sale" or "rent" includes an arrangement by which an owner receives 
compensation in money, provisions, chattel, or labor from the occupancy, or the 
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transfer of the property or the structures on the property. This section does not exempt 
a person who is employed by the owner and who acts in the capacity of a builder or a 
specialty contractor of any kind. 

(C) To qualify for exemption under this section, an owner must personally appear 
and sign the building permit application. The local permitting agency shall provide 
the person with a disclosure statement, provided by the department, in substantially 
the following form: 

"Disclosure Statement[:] 
State law requires residential construction to be done by licensed residential 
builders and specialty contractors. You have applied for a permit under an 
exemption to that law. The exemption allows you, as the owner of your prope1iy, 
to act as your own builder even though you do not have a license. You must 
supervise the construction yourself. You may build or improve a one-family or 
two-family residence. The building must be for your own use and occupancy. It 
may not be built for sale or rent. If you sell or rent a building you have bui lt 
yourself within two years after the construction is complete, the law will presume 
that you built it for sale or rent, which is a violation of this exemption. You may 
not hire an unlicensed person as your residential builder or specialty contractor. It 
is your responsibility to make sure that people employed by you have licenses 
required by state law and by county or municipal licensing ordinances. Your 
construction must comply with all applicable laws, ordinances, building codes, 
and zoning regulations." 

(D) At the time an owner personally aooears and signs the buildinl! oermit 
application as required by subsection (C) of this section, the local permitting agency 
shall provide the owner with all forms necessary to comply with subsection (E) of this 
section. 

(E) If a residential building or structure has been constructed by an owner under the 
exemption provided for in this section, the owner of the residential building or 
structure must promptly file as a matter of public record a notice with the register of 
deeds, indexed under the owner's name in the grantor's index, stating that the 
residential building or structure was constructed by the owner as an unlicensed 
builder. Failure to do so revokes the statutory exemption. 

(F) Nothing in this chapter may be construed to authorize an owner of a residential 
building or structure to hire a person or entity that is not licensed or registered in 
accordance with this chapter. 

(emphasis added). Therefore, let us examine the meaning of the statute. The cardinal rule in statutory 
interpretation is to ascertain the intent of the legislature and to accomplish that intent. Hawkins v. Bruno 
Yacht Sales. Inc., 353 S.C. 31, 39, 577 S.E.2d 202, 207 (2003). The true aim and intention of the 
legislature controls the literal meaning of a statute. Greenville Baseball v. Bearden, 200 S.C. 363, 20 
S.E.2d 813 (1942). The historical background and circumstances at the time a statute was passed can be 
used to assist in interpreting a statute. Id. An entire statute ' s interpretation must be "practical, reasonable, 
and fair" and consistent with the purpose, plan and reasoning behind its making. Id. at 816. Statutes are 
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to be interpreted with a "sensible construction," and a "literal application of language which leads to 
absurd consequences should be avoided whenever a reasonable application can be given consistent with 
the legislative purpose." U.S. v. Rippetoe, 178 F.2d 735, 737 (4th Cir. 1950). Like a cou1t, this Office 
looks at the plain meaning of the words, rather than analyzing statutes within the same subject matter 
when the meaning of the statute appears to be clear and unambiguous. Sloan v. SC Board of Physical 
Therapy Exam., 370 S.C. 452, 636 S.E.2d 598 (2006). The dominant factor concerning statutory 
construction is the intent of the legislature, not the language used. Spartanburg Sanitary Sewer Dist. v. 
City of Spartanburg, 283 S.C. 67, 321 S.E.2d 258 ( 1984) (citing Abell v. Bell, 229 S.C. l, 91 S.E.2d 548 
(1956)). 

The plain language of the statute clearly requires an owner to appear in person. If the legislature had 
intended for a third party to be able to appear under a power of attorney, it could have easily done so by 
using language such as "the owner or his agent." To otherwise pennit a third party to appear on behalf of 
an owner under a power of attorney would allow an owner to circumvent the statute's express 
requirement that he or she appear in person. If the owner were allowed to have a third party appear in his 
place under a power of attorney, that conclusion would allow the owner to circumvent the plain and clear 
language to appear in person in the statute. S.C. Code§ 40-59-260. 

Historically this Office, along with the courts, usually gives deference to interpretations of applicable 
statutes or regulations by an administrative agency . Op. S.C. Atty. Gen., 2007 WL 1031453 (March 20, 
2007) (citing Brown v. Bi-Lo., Inc., 354 S.C. 436, 581 S.E.2d 836 (2003)). Only when the plain language 
is so contrary to the agency 's interpretation of its own regulation will a court reject an agency's 
interpretation of that regulation . Op. S.C. Atty. Gen., 2007 WL 1031453 (March 20, 2007) (citing Brown 
v. SC Dept. Health & Envir. Control, 348 S.C. 507, 560 S.E.2d 410 (2002)). "Where the administrative 
interpretation has been fonnally promulgated as an interpretative regulation or has been consistently 
followed, this required deference is highlighted and the administrative interpretation is entitled to great 
weight." Op. S.C. Atty. Gen., 1990 WL 482427 (May 1, 1990) (citing Marchant v. Hamilton, 279 S.C. 
497, 309 S.E.2d 781 (1983)). Even though this question deals with a statute and not a regulation, it is this 
Office's understanding the county interprets it to mean an applicant must appear in person and not by a 
third party under a power of attorney. Therefore, the county's interpretation appears to be consistent with 
a plain reading of the statute. Accordingly, this Office finds no compelling reason to veer from this 
interpretation, nor should it veer absent compelling reason. Emerson Elec. Co. v. Wasson, 287 S.C. 394, 
339 S.E.2d 118 ( 1986). 

It is wo1th bringing to your attention that this Office answered a previous question concerning whether a 
corporation may qualify for an owner/builder exemption when building or improving a commercial 
building at a cost of $25,000 or less. In that opinion, this Office found even though a corporation may 
own property, employ agents and enter into contracts, it does not physically exist in order to appear in 
person and thus may not meet the requirement to "personally appear." Op. S.C. Atty. Gen., 1991 WL 
528144 (January 11 , 1991 ). Additionally, other Attorney Generals have opined on similar issues. The 
Iowa Attorney General 's office opined that: 

Where a statute requires an affidavit to be made by a particular person his agent or 
attorney cannot make it. 2 C.J.S., Affidavits, sec. 6. Where a statute requires an 
affidavit to be made concerning matters peculiarly within the knowledge of a certain 
person it was held he must make the affidavit himself and one made by an agent 
would not be sufficient. U.S. v. Bartlett, 24 Fed. Cases 1021. Under the authorities set 
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out in this opinion, we believe that the affidavit and verified statement must be made 
by the person claiming the credit. An application might be signed under a proper 
power of attorney if such authority was attached to the application, but the affidavit of 
an intention to occupy said dwelling house in good faith as a home for six months or 
more in the year for which credit is claimed must be executed by the person claiming 
the homestead tax credit. We do not believe some person can appear in the assessor' s 
office with a list authorizing him to sign the application and by signing the name of 
the claimant to such application make a valid claim for homestead tax credit. Similar 
statutes are ... relating to application for an absent voter's ballot, and ... relating to 
refunds of gasoline tax, and we do not believe anyone would seriously argue that in 
those instances the legislature intended for anyone other than the voter or claimant to 
execute the affidavit. The information required under all of these statutes relates to 
facts concerning which only the person making the affidavit could have the correct 
knowledge ... The legislature has provided for someone other than the owner making 
the application and verified statement in only two instances .. . and this is an indication 
the legislature did not intend any other. 

Op. I.A. Atty. Gen., 1953 WL 83248 (February 6, 1953 ).1 

Conclusion: Based on the forgoing reasons, it appears a court would likely construe the owner of record 
to appear in person to sign a building permit application pursuant to S.C. Code § 40-59-260. However, 
this Office is only issuing a legal opinion. Until a court or the legislature specifically addresses the issues 
presented in your Jetter, this is only an opinion on how this Office believes a court would interpret the law 
in the matter. If it is later determined otherwise or if you have any additional questions or issues, please 
let us know. 

Sincerely, 

Anita Smith Fair 
Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~h~~-- ~.COk 
Deputy Attorney General 

1 Please also note where Iowa again addressed this issue and affirmed and expanded their previous opinion in I 991. 
See Op. I.A. Atty. Gen., 1991WL495687 (September 11 , 1991 ). 


