
ALAN WILSON 

ATIORNEY GENERAL 

July 30, 2013 

Marvin C. Jones, Esquire 
Jasper County Attorney 
Post Office Box 420 
Ridgeland, South Carolina 29936 

Dear Mr. Jones: 

Attorney General Alan Wilson has referred your letter of April 22, 2013 to the Opinions section for a 
response. The following is our understanding of your question presented and the opinion of this Office 
concerning the issue based on that understanding. 

Issue: May a taxpayer receive the legal residence (4% assessment) rate pursuant to S.C. Code§ 12-43-
220 when the taxpayer is living on the property as his legal residence and owns the property with a vested 
remainder interest subject only to a life estate which was given to two people whose legal residence is 
elsewhere? 

Short Answer: While this Office does not answer factual questions, nor does it know the background 
information in this situation, we think it is likely a court will uphold treating the taxpayer with the 
remainder interest subject to the life estates as qualified to receive the legal residence discounted rate as 
_long as he occupies the property. 

Law/ Analysis: 
As you reference in your letter, South Carolina law Section 12-43-220(c) states: 

( 1) The legal residence and not more than five acres contiguous thereto, when owned 
totally or in part in fee or by life estate and occupied by the owner of the interest, and 
additional dwellings located on the same property and occupied by immediate family 
members of the owner of the interest, are taxed on an assessment equal to four 
percent of the fair market value of the property. If residential real property is held 
in trust and the income beneficiary of the trust occupies the property as a residence, 
then the assessment ratio allowed by this item applies if the trustee certifies to the 
assessor that the property is occupied as a residence by the income beneficiary of the 
trust. When the legal residence is located on leased or rented property and the 
residence is owned and occupied by the owner of a residence on leased property, 
even though at the end of the lease period the lessor becomes the owner of the 
residence, the assessment for the residence is at the same ratio as provided in this 
item. If the lessee of property upon which be bas located his legal residence is 
liable for taxes on the leased property, then the property upon which he is liable 
for taxes, not to exceed five acres contiguous to bis legal residence, must be 
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assessed at the same ratio provided in this item. If this property has located on it 
any rented mobile homes or residences which are rented or any business for profit, 
this four percent value does not apply to those businesses or rental properties. For 
purposes of the assessment ratio allowed pursuant to this item, a residence does not 
qualify as a legal residence unless the residence is determined to be the domicile of 
the owner-applicant. 

(2)(i) To qualify for the special property tax assessment ratio allowed by this item, the 
owner-occupant must have actually owned and occupied the residence as his legal 
residence and been domiciled at that address for some period during the applicable tax 
year. A residence which has been qualified as a legal residence for any part of the year 
is entitled to the four percent assessment ratio provided in this item for the entire year, 
for the exemption from property taxes levied for school operations pursuant to Section 
12-37-25 1 for the entire year, and for the homestead exemption under Section 12-37-
250, if otherwise eligible, for the entire year. 

(ii) This item does not apply unless the owner of the property or the owner's agent 
applies for the four percent assessment ratio before the first penalty date for the 
payment of taxes for the tax year for which the owner first claims eligibility for this 
assessment ratio. In the application the owner or his agent shall provide all 
information required in the application, and shall certify to the following statement: 

"Under penalty of perjury I certify that: 
(A) the residence which is the subject of this application is my legal residence 
and where I am domiciled at the time of this application and that neither I, nor 
any member of my household, claim to be a legal resident of a jurisdiction other 
than South Carolina for any purpose; and 
(B) that neither I, nor a member of my household, claim the special assessment 
ratio allowed by this section on another residence." 

(iii) For purposes of sub item (ii)(B) of this item, "a member of my household" means: 

(A) the owner-occupant's spouse, except when that spouse is legally separated 
from the owner-occupant; and 
(B) any child under the age of eighteen years of the owner-occupant claimed or 
eligible to be claimed as a dependent on the owner-occupant's federal income tax 
return. 

(iv) In addition to the certification, the burden of proof for eligibility for the four 
percent assessment ratio is on the owner-occupant and the applicant must provide 
proof the assessor requires including, but not limited to: 

(A) a copy of the owner-occupant's most recently filed South Carolina individual 
income tax return; 
(B) copies of South Carolina motor vehicle registrations for all motor vehicles 
registered in the name of the owner-occupant; 
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(C) other proof required by the assessor necessary to determine eligibility for the 
assessment ratio allowed by this item. 

If the assessor determines the owner-occupant ineligible, the six percent prope1ty tax 
assessment ratio applies and the owner-occupant may appeal the classification as 
provided in Chapter 60 of this title. 

(8)(i) For ownership interests in residential property created by deed if the interest in 
the property has not already transferred by operation of law, when the individual 
claiming the special four percent assessment ratio allowed by this item has an 
ownership interest in the residence that is less than fifty percent ownership in fee 
simple, then the value of the residence allowed the special four percent 
assessment ratio is a percentage of that value equal to the individual's ownership 
interest in the residence, but not less than the amount provided pursuant to subitem 
(4) of this item. This subitem (8) does not apply in the case of a residence otherwise 
eligible for the special four percent assessment ratio when occupied jointly by a 
married couple or which remains occupied by a spouse legally separated from a 
spouse who has abandoned the residence. If the special four percent assessment ratio 
allowed by this item applies to only a fraction of the value of residence, then the 
exemption allowed pursuant to Section 12-37-220(8)(47) applies only to value 
attributable to the taxpayer's ownership interest. 

(ii) Notwithstanding subitem (i), for ownership interests in residential property created 
by deed if the interest in the property has not already transferred by operation of Jaw, 
an applicant may qualify for the four percent assessment ratio on the entire value of 
the property if the applicant: 

(A) owns at least a twenty-five percent interest in the subject property with 
immediate family members; 
(B) is not a member of a household currently receiving the four percent 
assessment ratio on another property; and 
(C) otherwise qualifies for the four percent assessment ratio. 
For purposes of this subitem, "immediate family member" means a parent, child, 
or sibling. 

S.C. Code 12-43-220(c) (1976 Code, as amended) (emphasis added). 

This Office understands your question is may a taxpayer receive the legal residence ( 4% assessment) rate 
pursuant to S.C. Code § 12-43-220 when the taxpayer is living on the property as his legal residence and 
owns the property with a vested remainder interest subject only to a life estate which was given to two 
people whose legal residence is elsewhere. Based on your letter, this Office knows that the life estates 
"have relinquished possession to [the taxpayer with the remainder interest], but possession is revocable 
[by the life tenants] ." Since the facts given were limited, this Office does not know if there was a formal 
agreement (oral or written) between the parties. South Carolina law allows a tenancy for one year or less 
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to be created orally. S.C. Code§ 27-35-10. Additionally, South Carolina case law is clear, as stated in 
one case: 

Even if no formal agreement was reached between the parties, the Durneys would still 
be tenants at will. South Carolina Code Ann.§ 27-33-lO (3) (1976 [Code]) explicates: 
"(3) Tenant at will.-Every person other than the owner of real estate, ... , using or 
occupying real estate without an agreement, either oral or in writing, shall be deemed 
a 'tenant at will."' In Carson v. Living Word Outreach Ministries, Inc., 315 S.C. 64, 
431 S.E.2d 615 (Ct.App. 1993), this Court enounced: 'An express agreement is not 
necessary to create the relation of landlord and tenant, but such relation may arise 
from the implied agreement of the parties, and may be established by proof of 
circumstances authorizing the inference that the parties intended to assume such 
relation toward each other. 51C C.J.S. Landlord and Tenant§ 9 at 42 (1968). A 
tenant is one who occupies the premises of another in subordination to that other's title 
and with his assent, express or implied. Columbia Ry., Gas & Electric Co. v. Jones, 
119 S.C. 480, 112 S.E. 267 (1922). After termination of a lease, one continuing to 
occupy the premises, absent a new agreement, express or implied, comes squarely 
within the definition of a tenant at will. Townsend v. Singleton, 257 S.C. 1, 183 S.E.2d 
893 ( 1971 ). Thus, even if there was no written or oral agreement between the parties, 
the Church was, at the very least, a tenant at will." Carson, 315 S.C. at 69, 431 S.E.2d 
at 618. Even if this Court held there was no agreement, the relationship between the 
Dumeys and Motsinger would still be that of a landlord and a tenant at will. 

Bruce v. Durney, 341 S.C. 563, 534 S.E.2d 720 (Ct.App. 2000). Thus, even without a written or oral 
agreement between the parties, it is likely a court would find the taxpayer is a tenant at will as long as the 
owners of the life estates are alive because, as you state in your letter, the two people may revoke the 
taxpayer's right to use the property at any time. However, then the question then becomes does a tenancy 
at will equate treatment as a lease under S.C. Code§ 12-43-220. South Carolina Jurisprudence states: 

The two main characteristics of a tenancy at will are the uncertainty of the length 
of the term and the fact that either party can terminate the lease at any time with 
proper notice.[7] Where the tenancy is at will, the existence of any contract is 
immaterial. Carson v. Living Word Outreach Ministries, 315 S.C. 64, 431S.E.2d615 
(Ct.App. 1993). 

14 S.C. Jur. Landlord and Tenant§ 14 (2013) (citing Monarch Mills, Lockhart Plant v. Godshall, 173 
S.C. 286, 175 S. E. 552 (1934); Nimmer v. Chewning, 155 S.C. 528, 152 S.E. 702 (1930)). Therefore, 
since South Carolina Jurisprudence equates the tenancy at will to a lease, this Office will follow suit. 
Thus, if the taxpayer is considered to be a tenant at will, the taxpayer could be considered to be a lessee. 
The next issue is may the taxpayer, as the tenant, claim the property as his primary legal residence. Since 
the taxpayer is considered a lessee, we will direct you to follow the statute accordingly allowing a lessee 
(even as a tenant at will) to apply for legal residence. Based on the facts as given, this Office believes the 
taxpayer as lessee would qualify for the legal residence discounted rate pursuant to S.C. Code § 12-43-
220( c). 

However, using an alternate analysis, you may reach the same conclusion. Simply by holding the 
remainder interest and the fee interest, the taxpayer may qualify for the legal residence rate as long as he 
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resides on the property with permission by the holders of the life estate. Under such analysis, South 
Carolina Code Section 12-43-220( c )(1) may be read at face value when it says " [t]he legal residence and 
not more than five acres contiguous thereto, when owned totally or in pa11 in fee or by life estate and 
occupied by the owner of the interest, . . . , are taxed on an assessment equal to four percent of the fair 
market value of the property." The taxpayer would likely qualify for the legal residence discounted rate 
pursuant to S.C. Code § 12-43-220(c) because he both "owns" and "occupies" the property. 

Conclusion: Based on either analysis, this Office believes a court will likely uphold treating the taxpayer 
with the remainder interest subject to the life estates as qualified to receive the legal residence discounted 
rate as long as he occupies the property. However, this Office is only issuing a legal opinion. Until a 
court or the legislature specifically addresses the issues presented in your letter, this is only an opinion on 
how this Office believes a court would interpret the law in the matter. If it is later determined otherwise 
or if you have any additional questions or issues, please let us know. 

Sincerely, 

~s;;f. ~ 
Anita Smith Fair 
Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Solicitor General 


