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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE CONDON 

ATIORNEY GENERAL 

The Honorable Harry C. Stille 
Member, House of Representatives 
9 Dogwood Drive 
Due West, South Carolina 29639-0203 

Dear Representative Stille: 

December 14, 2000 

By your letter of November 30, 2000, you have requested an opinion of this Office 
concerning the proper procedures for making a motion at a to\\-11 council meeting in a mayor-council 
form of government. You have informed us that the municipality has enacted an ordinance allowing 
the mayor to make a motion while presiding at council meetings. Specifically you wish to know if 
this ordinance conflicts with the general law of South Carolina; in other words, is the mayor 
authorized to make a motion to the town council although he presides over the meeting? 

The South Carolina Code of Laws provides fundamental authority for local governments to 
self-govern: Municipalities "may enact regulations, resolutions, and ordinances, not inconsistent with 
the Constitution and general law of this State ... " S.C. CODE ANN.§ 5-7-30. With particular reference 
to council meetings, the general law also states: "The council shall determine its 0\\-11 rules and order 
of business and shall provide for keeping minutes of its proceedings which shall be a public record." 
S.C. CODE ANN.§ 5-7-250. 

In addition to the powers conferred upon municipalities, the authority vested in local officials 
depends on the form of municipal government. In the mayor-council form of government. the 
responsibilities and powers of the mayor are delineated in S.C. Code Ann. § 5-9-30. Among 
severally enumerated mandates, he is authorized to "preside at meetings of the council and vote as 
other councilmen." See S.C. CODE ANN. § 5-9-30(3). 

As a general rule, an ordinance of a municipality will be presumed valid in the same way that 
a statute enacted by the General Assembly is entitled to a presumption of correctness. As this Office 
stated in an Opinion dated May 23, 1995: 

[a]ny municipal ordinance adopted pursuant to Section 5-7-30 [of the Code] is presumed to 
be valid. Town of Scranton v. Willoughbv, 306 S.C. 421, 412 S.E.2d 424 (1991). Within 
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the limits of a municipality. an ordinance has the same local force as does a statute. 
McCormick v. Cola. Elec. St. Rv. Light and Power Co., 855 S.C. 455, 675 S.E. 562 (1910). 
Any ordinance must be demonstrated to be unconstitutional beyond all reasonable doubt. 
Southern Bell Tel. and Tel. Co. v. City of Spartanburg, 285 S.C. 495, 331 S.E.2d 333 ( 1985). 

See also Op. Atty. Gen. Dec. 21, 1998 (thoroughly discussing a municipal ordinance's presumption 
of validity after the enactment of the Home Rule amendments). Thus, an ordinance will not be 
declared invalid unless clearly inconsistent with the general law. See Hospitalitv Ass'n of S.C. v. 
Countv of Charleston, 320 S.C. 219, 224. 464 S.E.2d 113, 116 (1995). If either is silent \Nhere the 
other speaks, there is no conflict. See Wright v. Richland Countv Sch. Dist. Two, 326 S.C. 271. 486 
S.E.2d 740 (1997). 

Applying the foregoing rules oflaw, it is our opinion that the ordinance is consistent with the 
general law of South Carolina. Although the duties of the mayor in the mayor-council form of 
government do not expressly authorize the mayor to make a motion at a town council meeting. they 
neither expressly prohibit the mayor from so acting. Indeed, the General Assembly contemplated 
supplementing the authority of the mayor and other members of town council by authorizing the 
bodies to enact their own rules of order during meetings, pursuant to S.C. Code Ann. § 5-7-250. 
Thus, the responsibilities and powers of the mayor under S.C. Code Ann. § 5-9-30. at least for 
purposes of procedure, should not be read strictly to limit the actions of the mayor during a town 
meeting. We conclude, therefore, that the mayor may make a motion while presiding at a town 
council meeting if acting according to an ordinance which allows him to do so. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. It 
has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General nor officially published in the 
manner of a formal opinion. 

With kind.regards, I remain 

Very truly yours, 

Susannah Cole 
Assistant Attorney General 


