
( 
! 
! 

The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE CONDON 
ATTORNEY GENERAL 

James S. Gibson, Jr. 
Beaufort County Attorney 
Post Office Box 40 
Beaufort, South Carolina 29901-0040 

RE: Informal Opinion 

Dear 'Mr. Gibson: 

November 17, 2000 

By your letter of September 6, 2000, you have requested an opinion on the recent 
amendments to the statutes governing annexation. The amendments to South Carolina Code Section 
5-3-3 1 0 provide a method to modify the boundaries of a special purpose district when a municipality 
annexes part of the service area of the district upon petition by either 75% of the freeholders(§ 5-3-
150) or 25% of the freeholders(§ 5-3-300). Before the amendments of May of2000, § 5-3-310 only 
provided for the modification of the special purpose district boundaries when the annexation 
occurred pursuant to the 25% method, or§ 5-3-300. Specifically you ask how the boundaries to a 
special purpose district are modified after an annexation pursuant to the 75% method(§ 5-3-150) 
that occurred before the recent amendments were enacted. In other words, you inform us that the 
annexation was complete before May of 2000, but is currently being appealed: 

As a preliminary note, State law does not authorize this Office, by issuing an opinion, to 
attempt to supersede or intervene in any pending litigation or pending administrative proceedings. 
Therefore, this opinion does not comment specifically on the areas involved in the litigation and will 
only attempt to provide some general clarification to your question. 

Act No. 250, 2000 Acts and Joint Resolutions amended§ 5-3-310 to read, in part: "When 
all or part of the area of a special purpose district ... is annexed into a municipality under the 
provisions of Section 5-3-150 or 5-3-300, the following provisions apply ... " (Emphasis added). 
Prior to the amendments, § 5-3-310 contained similar language, but read "under the provisions of 
Section 5-3-300, the following provisions apply ... ," in contrast to the emphasized language. The 
statute makes no mention of whether the an1endments are to apply prospectively or retroactively. 
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The question of whether a statute will operate retroactively or prospectively has been 
addressed in previous opinions of this Office. In an Opinion dated July 13, 1989, we stated the 
following: 

[s]tatutes generally must be construed prospectively, rather than retroactively, absent specific 
provision or clear legislative intent to the contrary unless the statute is remedial or procedural 
in nature. Bartley v. Bartley Logging Co., 293 S.C. 88, 359 S.E.2d 55 (1987). Accord 
Sutherland STAT. CoNSTR. § 41.04 (4th ed. 1986) § 41.04 (4th ed. 1986) ("Retrospective 
operation is not favored by the courts, however, and a law will not be construed as retroactive 
w1less the act clearly, by express language or necessary implication, indicates that the legislature 
intended a retroactive application. [ Footnote omitted.]"). According to Bartley, supra, a 
"remedial" statute that may be retroactively applied, even without specific provision or clear 
legislative intent, refers to procedure, rather than the right to collect some particular amount. 
A statute is "remedial" and may be retroactively applied when it creates new remedies for 
existing rights or enlarges the rights of persons under disability, unless it violates a contractual 
obligation, creates a new right, or divests a vested right. Hooks v. Southern Bell Telephone & 
Telegraph Co., 291 S.C. 41, 351 S.E.2d 900 (Ct.App.1986). 

Under similar principles of statutory interpretation, the South Carolina Supreme Court found 
that the retroactive application of an annexation exception, applying to a rural electric co-operative' s 
service in an area annexed by a municipality, was compelled to prevent the co-op' s ouster from the 
town. See Carolina Power & Light Co. v. Town of Pageland, 321 S.C. 538, 471 S.E.2d 137 (1996). 
In that case the Court said that a prospective application of the statute would defeat its legislative 
intent, which was to permit co-operatives to continue serving existing customers in the annexed area. 
In this instance, the legislative intent of the amendments is less clear. Indeed, in contrast to Carolina 
Power & Light, the boundaries of special purpose districts would be reduced by retroactive 
application to prior annexations. As a result, contractual obligations formed prior to the amendments 
could be adversely affected. Thus, because the retrospective operation of a statute is not favored by 
the courts, and Stf:!1!1t~s are presumed to be prospective in effect, we are inclinec;_ to conclude th.~t the 
amendments to § 5-3-310 apply prospectively. However, we cannot opine with any high degree of 
confidence that a court would necessarily concur. We must advise, therefore, that further clarification 
from the courts is necessary to determine this question with finality. 

As a final note, you have asked if any mechanisms exist for changing the boundaries of a 
special purpose district after an annexation that occurred before May of 2000. Although not part of 
the statutes governing the change of corporate limits, S.C. Code Ann. § 6-11-420 authorizes the 
governing board of each county to enlarge, diminish, or consolidate the boundaries of a special 
purpose district. Although this statute is not implicated immediately upon annexation of an area by 
a municipality, as is § 5-3-310, it does empower a local governing body to change the boundaries 
of the special purpose district as needed. 
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This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. It 
has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General nor officially published in the 
manner of a formal opinion. 

With kind regards, I remain 

;~f(_~ 
Susannah Cole 
Assistant Attorney General 


