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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

The Honorable Johnny Mack Brown 
Sheriff, Greenville County 
4 McGee Street 
Greenville, South Carolina 29601 

Dear Sheriff Brown: 

October 10, 2000 

Thank you for your letter of September 13, 2000 which was referred to me for response. In your 
correspondence, you relate your intention to work as a consultant for Greenville Technical College 
after retiring from your current position as sheriff. You express concern in your letter over whether 
S.C. Code Ann. § 9-1-1790 would subject you to a possible loss of retirement benefits should your 
annual income as a consultant exceed the statutory limit of $25,000. 

As you know, S.C. Code Section 9-1-1790 (A) provides, in part, the following: 

A retired member of the system may return to employment covered by the system and earn 
up to twenty-five thousand dollars a fiscal year without affecting the monthly retirement 
allowance he is receiving from the system. If the retired member continues in service after 
having earned twenty-five thousand dollars in a fiscal year, his retirement allowance must 
be discontinued during his period of service in the remainder of the fiscal year. 

Whether this section would apply to your situation, depends upon whether as a "consultant" you 
would be considered an independent contractor or an employee of the system. In determining if one 
is an employee or an independent contractor, the test is one of control over the person doing the 
work. In determining control, it is not the actual control exercised by the employer but, "whether 
there exists the right and authority to control and direct the particular work or undertaking, as to the 
manner and means of its accomplishment; the principal factors showing right of control are direct 
evidence of right or exercise of control, method of payment, furnishing of equipment and right to 
fire." Todd's Ice Cream, Inc. v. South Carolina Employment Security Commission, 315 S.E.2d 373, 
3 7 5 ( 1984 ). An independent contractor is one who contracts to do a piece of work according to his 
or her own methods without being subject to the control of his employer except as to the result of 
the work performed. One who performs work for another that represents the will of the employer, 
not only as to the result but also to the means and method by which the result is accomplished, is not 
an independent contractor but an employee. See S.C. Op. Atty. Gen. November 22, 1983. Whether 
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your employer reserves the right to control not only the result of your work, but the performance of 
that work, should be determined by your contract of employment. If your work constitutes that of 
an "employee," you would be subject to the constraints of S.C. Code Ann. §9-1-1790 (A). 

While we have attempted to provide you with some insight as to how the courts of this state have 
determined whether an individual is an independent contractor or employee in order for you to 
ascertain whether your situation would be one that invokes S.C. Code Ann. § 9-1-1790 (A), it is in 
your best interest to contact the South Carolina Retirement System to obtain a decision by that 
agency. The South Carolina Retirement System is the executive agency charged with the 
implementation and enforcement of the retirement statutes, and while we may comment on the law 
in this area, it is that agency's determination of your situation that controls. Both the courts and this 
office are constrained to defer to the administrative interpretations by the agency charged with the 
enforcement of certain statutory provisions and will not overturn such provisions absent cogent 
reasons. See S.C. Op. AftL Gen. January 7, 1999. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Senior Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. 
It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General nor officially published in 
the manner of a formal opinion. 

Senior Assistant Attorney General 


