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CHARLIE CONDON 
ATrORNEYGENERAL 

The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

October 11, 2000 

Sheryl Sisk Schelin, Esquire. 
Horry County Staff Attorney 
1001 Second A venue 
Conway, South Carolina 29526 

Dear Ms. Schelin: 

Thank you for your letter of September 12, 2000 which was referred to me for response. In 
your correspondence you ask for clarification from this office of S.C. Code Ann. § 23-19-lO(a). 

As an example of your concern, you related the following: 

The Horry County Sheriff's office has recently put forth a great deal 
of effort in attempting to obtain closure on outstanding judgments 
filed with that office for execution. Section 23-19-lO(a) provides for 
a percentage of"all monies collected" to be remitted to the Sheriff's 
Office. Recently, questions have arisen regarding a situation wherein 
the efforts of the Sheriff's Office result in the payment of the 
judgment, but the judgment is not actually handed over to the 
Sheriff's Office. 

In a recent example, the Sheriff's Office served the writ of execution 
and expended some considerable effort in obtaining satisfaction on 
the outstandingjudgment. Following unsuccessful attempts to collect 
the judgment, the writ was returned nollo bono. Sometime thereafter, 
a deputy sheriff discovered the judgement debtor was refinancing his 
residence and placed a telephone call to the debtor's attorney. The 
judgement was paid, but the attorney refused to remit the collection 
fee, stating that the sheriff's office had not "collected" the judgment, 
per se, and thus was not entitled to the judgement. 

As you know, S.C. Code§ 23-19-1 O(a) provides: 

There must be paid as commissions on all monies collected by the 
sheriff of a county, if under five hundred dollars, seven and one-half 
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percent, and, if over that amount, seven and one-half percent on the 
first five hundred dollars and three percent on the balance above that 
amount. 

The issue seems to turn on the meaning of "collected" as contained in the statute. Is the 
facilitation of collection of a debt by telephone enough to constitute "collection" as contained in the 
aforementioned statute, thereby allowing the sheriff to receive a percentage of the amount of monies 
collected? When interpreting the meaning of a statute, a few basic principles must be observed. The 
primary goal is to ascertain the intent the General Assembly. State v. Martin, 293 S.C. 46, 358 
S.E.2d 697 (1987). The statute's words must be given their plain and ordinary meaning without 
resort to a forced or subtle construction which would work to limit or to expand the statutes 
operation. State v. Blackmon, 304 S.C. 270, 403 S.E.2d 660 (1991). Further, "statutes providing 
for fees are to be strictly construed against allowing a fee by implication, with respect to both the 
fixing of the fee and the officer entitled thereto ... " 67 C.J.S., Officers, § 224. See Also, Op. Atty. 
Gen. (August 7, 2000). This Office has previously opined that the rule of strict construction is to be 
applied to the sheriffs ability to collect fees pursuant to §23-19-10, as it existed in 1985. Op. Atty. 
Gen. Op. No. 85-106 (Opinion cited in your letter). 

You indicate that the Sheriff's Office in Horry County believes, "a broader 'plain English' 
reading of the relevant section would include the efforts undertaken by that office to compel a 
judgment debtor to satisfy the judgment." You concede, however, that "a strictly literal reading of 
the word 'collected' could support the debtor's position." 

It is my opinion, based on our research into your question, that a strict reading of the statute 
is required by the tenets of statutory interpretation; and, that such would support the conclusion that 
the verb, "collect" is intended to be active, requiring more than the mere facilitation of the remittance 
of a debt. Black's Law Dictionary defines "collect" as follows: "To gather together; to bring 
scattered things (assets, accounts, articles of property) into one mass or fund; to assemble. To 
receive payment. To collect a debt or claim is to obtain payment or liquidation of it, (emphasis 
added) either by personal solicitation or legal proceedings." This conclusion, I believe, is further 
supported by the provisions of S.C. Code Ann. Title 15, Chapter 39 related to Civil Remedies and 
Procedures - Executions and Judicial Sales Generally. § 15-39-100 provides that"[ e ]xecutions shall 
not bind the personal property of the debtor, but personal property shall only be bound by actual 
attachment or levy thereon for the period of four months from the date of such levy." Attachment 
is defined as "the act or process of taking, apprehending, or seizing persons or property, by virtue 
of a writ, summons, or other judicial order, and bringing the same into the custody of the law." 
LaRosa v. Johnston, 328 S.C. 293, 493 S.E.2d 100 (Ct. App. 1997). Levy has been defined as "[t]o 
assess; raise; execute; exact; collect; gather; take up; seize." United States v. Southern Growth 
Industries, 251 S.C. 404, 162 S.E.2d 849 (1968). 

Other jurisdictions have addressed similar questions regarding what are referred to as 
"poundage fees". Such is defined as "a fee awarded to the sheriff in the nature of a percentage 
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commission upon monies recovered pursuant to a levy or execution or attachment." See, Black's 
Law Dictionary. The Maryland State Court has held that "poundage" fees require law enforcement 
to take actual possession of the personalty in order to be entitled to a percentage of the debt. Imbach, 
Inc. v. Deegan, 117 A.2d 864, (1955). Other authority provides that a sheriffs right to fees accrues 
upon the rendition of the service as described in the poundage statute. If the sheriff does not perform 
the act necessary to earn the fee, he is not entitled to such fee. "Under a statute providing a fee for 
levying a writ of execution and the return thereof, a sheriff is not entitled to charge the fee if no levy 
has been made under the return. And although it may not be necessary that there be a sale of the 
property, under a statute allowing poundage fees for levying an execution, an actual seizure of the 
property has been held necessary in order to entitle a sheriff, to poundage fees ... " 70 AM. JUR. 2D 
Sheriffs, Police, and Constables, § 83 (1987). 

Whether an actual taking or seizing of property or monies is necessary to establish the 
sheriffs right to a percentage based commission depends on the terms contained in S.C. Code Ann. 
§ 23-19-10. Based on the foregoing, it is my opinion that the legislature would require more of the 
sheriff than a phone call or merely performing some act which facilitates the creditor collecting a 
debt. I believe, at the very least, the Sheriff would be required to "attach" or "levy" on the property 
such that it would be bound according to §15-39-100. This is my interpretation, but I strongly 
suggest your office seek legislative clarification if necessary. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. 
It has not, however, been scrutinized by the Attorney General nor published in the manner of a 
formal opinion. 

David Avant 
Assistant Attorney General 


