
The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES M. CONDON 

ATIORNEY GENERAL 

Sergeant James B. Arnold, Jr. 
Georgetown Police Department 
Organized Crime/Narcotics Division 
1405 Prince Street 
Georgetown, South Carolina 29440 

Re: S.C. Code §56-5-6240 

Dear Sergeant Arnold: 

April 20, 200 I 

You have requested an opinion from this Office "regarding vehicle seizures for SC code 
section 56-5-6240." Specifically, you indicate that you "need to determine if police officers should 
seize a vehicle if the driver has been convicted of Driving Under Suspension 3rd offense and has one 
or more charges for DUS pending." 

Section 56-5-6240 provides in part as follows: 

In addition to the penalties for a person convicted of a fourth or subsequent violation 
within the last five years of operating a motor vehicle while his license is canceled, 
suspended, or revoked (DUS) ... the person must have the motor vehicle he drove 
during this offense forfeited ... if the person is the registered owner or a resident of 
the household of the registered owner ... [Further] ... The vehicle must be confiscated 
by the arresting officer or other law enforcement officer of that agency at the time of 
arrest. 

When reading Section 56-5-6240, the distinction between seizure/confiscation and forfeiture must 
be kept in mind. Seizure or confiscation is the act of taking possession and control of the vehicle 
upon arrest of the driver. Forfeiture involves a civil action whereby passage of title or ownership 
of the vehicle to the State is accomplished following the driver's conviction. In order forthe vehicle 
to be forfeited at the time of conviction for a fourth DUS offense, the vehicle, as a prerequisite, must 
have been seized at the time of arrest. See A TTY. GEN. OP. No. 94-35 (Dated June 2, 1994). 

Accordingly, the proper procedure for law enforcement would be to seize/confiscate the 
vehicle at the time of arrest of any person arrested for DUS when that person has three (3) (or more) 
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prior convictions for DUS within the last five (5) years.' Of course, the arresting officer and chief 
of police must comply with the provisions of §56-5-6240 ensuring the propriety of the continued 
seizure/confiscation of the vehicle.2 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. 
It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General and not officially published 

! in the manner of a formal opinion. 
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Sincerely, 

C24j1A--
David K. Avant/ 
Assistant Attorney General 

DKA/an 

1 The level of the prior DUS conviction (i.e. DUS 1 si, DUS 2nd or DUS 3rd) is irrelevant to 
the seizure determination. It only matters that the driver has been convicted at least three (3) 
times of DUS within the five (5) year period. City Of Sumter Police Department v. One (1) 1992 
Blue Mazda Truck (VIN#JM2UF1132N0294812, 330 S.C. 371, 498 S.E.2d 894 (S.C. App. 
1998). 

2 Section 56-5-6240 provides that the arresting officer must immediately deliver the 
vehicle to the chief of police who "shall by certified mail notify the registered owner of the 
confiscation within seventy-two hours." The Section further provides that the owner can request 
a hearing before the circuit court regarding the confiscation. 


