
STATE of SOUTH CAROLINA 
CHARLES MOLOi"Y CONDON 

ATTOR!\:EY GE:>;ERAL 
Office of the Attome)I General 

Columbia 29 21 I 

January 15, 1997 

The Honorable James M. Miles 
Secretary of State 
State of South Carolina 
Post Office Box 11350 
Columbia, S.C. 29211 

Dear Mr. Secretary: 

You have requested an opinion from this Office as to S.C. Code Ann.§ 59-121-30 
(1990) which provides that no member of the Board of Visitors of The Citadel " ... shall 
be elected or re-elected either by the General Assembly or by the Association of Citadel 
Men to fill any term of office the duration of which shall extend beyond the member's 
seventy-fifth birthday." Your question is whether this provision is unconstitutional or 
violates the Federal Age Discrimination in Employment Act (ADEA), 29 U.S.C.A. §§ 
621, et seq. 

At the outset, I must note that this statute is entitled to a presumption of 
constitutionality. "Every legislative act must be presumed constitutional and should be 
declared unconstitutional only when its invalidity is manifest beyond a reasonable doubt." 
Nichols v. South Carolina Research Authority, 290 S.C. 415, 351 S.E.2d 155 (1986); 
citing Battle v. Willcox, 128 S.C. 500, 122 S.E. 516 (1924). In addition, several 
principles of statutory construction are relevant to your inquiry. First, in interpreting a 
statute, the primary objective is to ascertain and effectuate the intent of the Legislature. 
State v. Martin, 293 S.C. 46, 358 S.E.2d 697 (1987). Moreover, the words of a statute 
must be given their plain and ordinary meaning without resort to subtle or forced 
construction to limit or expand the statute's operation. State v. Blackmon, 304 S.C. 270, 
403 S.E.2d 660 (1991). Where the terms of a statute are clear, the court must apply those 
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terms according to their literal meaning. Paschal v. State Election Commission, 317 S.C. 
434, 454 S.E.2d 890 (1995). Use of the word "shall" in a statute generally connotes 
mandatory compliance. S.C. Dept. of Highways and Public Transp. v. Dickinson, 288 
S.C. 189, 341 S.E.2d 134 (1986). 

The ADEA excludes from the definition of "employee" thereunder" ... any person 
elected to public office in any State or political subdivision ... by the qualified voters 
thereof ... or an appointee on the policymaking level .... " 29 U.S.C.A. § 630. A 
previous opinion of this Office concluded that a magistrate would be exempt from ADEA 
coverage by this provision. Op. Atty. Gen. No. 93-49 (July 15, 1993) citing Gregory v. 
Ashcroft, 501 U. S. 452 (1991)1

• Similarly, because the Board of Visitors has broad 
powers including the authority to adopt regulations for the "organization ... good 
government and management" of The Citadel, Board members should be exempt from the 
ADEA as "appointee[s] on the policymaking level." Although a 1989 opinion concluded 
that the ADEA would override State law as to the mandatory retirement or reelection of 
the members of the Employment Security Commission, that opinion is hereby superseded 
to the extent that it would apply to the Board of Visitors. 

The age limitation also does not appear to be unconstitutional under the Equal 
Protection Clause of the United States Constitution. See, Gregory v. Ashcroft, supra, 
(upholding a mandatory retirement provision for State judges); see also, Arritt v. Grisell, 
567 F.2d 1267 (4th Cir. 1977)(upholding age restriction for applicants for police officer 
positions); Francke v. U.S. Department of the Treasury, 721 F. Supp. 47 (S.D.N.Y. 
1989)(upholding maximum age requirement for application for law enforcement positions 
in U.S. Customs Service). As stated in Gregory, "[i]n cases where a classification burdens 
neither a suspect group [age is not a suspect classification] nor a fundamental interest [no 
fundamental interest exists in being a judge] 'courts are quite reluctant to overturn 
governmental action on the ground that it denies equal protection of the laws."' 501 U.S. 
at 4 70-71. Accordingly, a Court would be "quite reluctant" to overturn the age limitations 
for the Board of Visitors when neither a suspect class is involved nor a fundamental 
interest. 

Based on the foregoing, it is the opinion of this Office that a court would uphold 
the constitutionality of the age restriction in §59-121-30 and its exemption from the 
ADEA. Therefore, unless and until this provision is overturned, repealed or amended, no 

1 Gregory held that the ADEA did not apply to State judges in Missouri. 
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individual should be elected or reelected by either the General Assembly or the 
Association of Citadel Men to fill any term of office that would extend beyond the 
member's seventy-fifth birthday. 

If you have additional questions, please do not hesitate to contact me. 

JRB/ph 


