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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY CONDON 
ATTORNEY GENERAL 

January 30, 1997 

The Honorable Molly M. Spearman 
Member, House of Representatives 
Route 1, Box 490 
Saluda, South Carolina 2913 8 

Re: Informal Opinion 

Dear Representative Spearman: 

{R/10 ~ 

You have requested this Office's interpretation of S.C.Code Ann. § 2-1-120 in 
regard to a public school teacher's ability to serve in the General Assembly. 

Section 2-1-120 provides: 

[n]otwithstanding any other provisions of law or regulations 
of the Department of Education, members of the General 
Assembly while serving elected terms of office shall be 
exempted from any requirements of recertification and such 
members' teaching certificates shall remain valid during that 
period. (Emphasis added.) 

In interpreting any statute, the primary purpose is to ascertain the intent of the 
Legislature. State v. Martin, 293 S.C.46, 358 S.E.2d 697 (1987). The words of a statute 
must be given their plain and ordinary meaning without resort to subtle or forced 
construction to limit or expand the statute's operation. Bryant v. City of Charleston, 295 
S.C. 408, 368 S.E.2d 899 (1988). The court must apply the clear and unambiguous terms 
of the statute according to their literal meaning. State v. Blackmon, 304 S.C. 270, 403 
S.E.2d 660 (1991). 
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According to the clear and unambiguous language of Section 2-1-120, legislators 
who hold teaching certificates are exempt from any and all recertification requirements 
during their terms of office, and such legislators' teaching certificates must remain in 
effect during that time. In my opinion, any reading or interpretation of this statute which 
requires a teacher/legislator to relinquish his or her teaching certificate while serving in 
the Legislature is in direct contravention to the express will of the General Assembly. 1 

In fact, one could persuasively argue that, by exempting teacher/legislators from the 
recertification requirements, Section 2-1-120 actually facilitates a teacher's service in the 
General Assembly. This conclusion is supported further by numerous prior opinions of 
this Office that have found no statutory or constitutional prohibitions against teachers, 
principals or other school district employees from serving in the State Legislature. See, 
as examples, Ops.Atty.Gen. dated June 11, 1992; August 6, 1984; July 17, 1984; January 
11, 1977; and March 11, 1976. 

I trust this letter is responsive to your inquiry and that you will not hesitate to call 
on me if clarification or additional assistance should be needed. 

ZCW,III/ph 

Sincerely yours, 

/.d/Jt!/~ 
Zeb C. Williams, III 
Deputy Attorney General 

1 Given the clear and unambiguous language of Section 2-1-120, I suspect the 
explanation of this Code section appearing in the Saluda County School District One 
Policy Manual contains a typographical error. I believe the drafter of this paragraph most 
probably meant to say "retains his teaching certificate ... " instead of "returns his teaching 
certificate .... " 


