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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES M OLONY CONDON 
ATTORNEY GENERAL 

January 13 , 1998 

Randy M. Blackmon, Chief of Police 
Columbia Metropolitan Airport 
P. 0. Box 280037 
Columbia, South Carolina 29228-0037 

Re: Informal Opinion 

Dear Chief Blackmon: 

You have requested an opinion "in reference to an abandoned vehicle which was 
left on airport property by a former tenant." You note that "[a] registered letter was sent 
to the registered owner on September 19, 1997 pursuant to section 56-5-5630 ... "and that 
" [a ]s of this date there has been no response." 

Law I Analysis 

S.C. Code Ann. Sec. 56-5-5620 provides as follows: 

(a) It shall be the duty of every police officer having 
knowledge of an abandoned motor vehicle to seize it and have 
it removed for safekeeping to such place as may be designated 
by the sheriff of the county, or the chief of police of the 
municipality, in which it was found, who shall be charged 
with its custody and disposition as provided in this article. 

(b) A sheriff or chief of police may employ his own 
personnel, equipment, and facilities or hire persons, 
equipment, and facilities for the purpose of removing, 
preserving and storing abandoned motor vehicles. 
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Section 56-5-5630 further states: 

(a) When an abandoned motor vehicle has been 
taken into custody, the sheriff or chief of police shall notify 
within fifteen days, by registered or certified mail, return 
receipt requested, the last known registered owner of the 
vehicle and all lienholders of record that the vehicle has been 
taken into custody. The notice must describe the year, make, 
model and serial number of the vehicle; set forth where the 
motor vehicle is being held, inform the owner and any 
lienholders of the right to reclaim the motor vehicle within 
three weeks after the date of notice, upon payment of all 
towing, preservation, and storage charges resulting from 
placing the vehicle in custody, and state that the failure of the 
owner or lienholders to exercise their right to reclaim the 
vehicle within the time provided is deemed a waiver by the 
owner and all lienholders of all right, title, and interest in the 
vehicle and consent to the sale of the vehicle at a public 
auction. 

(b) If the identity of the last registered owner cannot 
be determined, or if the registration contains no address for 
the owner, or if it is impossible to determine with reasonable 
certainty the identity and addresses of all lienholders, notice 
by one publication in one newspaper of general circulation in 
the area where the motor vehicle was abandoned is sufficient 
to meet all requirements of notice pursuant to this article. The 
notice by publication may contain multiple listings of 
abandoned vehicles. This notice must be within the time 
requirements prescribed for notice by registered or certified 
mail and must have the same contends required for a notice by 
registered mail. 

( c) No lienholder shall be subject to any penalty 
imposed by law in this State for abandonment unless the 
vehicle is abandoned by the lienholder, or his agent, or 
servant. No owner of a vehicle which has been stolen and 
thereafter abandoned, as defined by this article, shall be liable 
for any charges or penalties imposed herein. A vehicle shall 
be deemed to be stolen when the owner notifies a police 
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officer of this State and such report is accepted and carried on 
the records of the sheriff or chief of police as a stolen vehicle. 

In addition, Section 56-5-5640 provides for the sale of an abandoned vehicle as follows: 

If an abandoned vehicle has not been reclaimed as 
provided for in § 56-5-5630, the sheriff or chief of police 
shall sell the abandoned vehicle at a public auction. The 
purchaser of the vehicle shall take title to it free and clear of 
all liens and claims of ownership, shall receive a sales receipt 
from the sheriff or chief of police and shall be entitled to 
register the purchased vehicle and receive a certificate of title. 
The sales receipt at such sale shall be sufficient title only for 
purposes of transferring the vehicle to a demolisher for 
demolition, wrecking or dismantling, and in such case no 
further titling of the vehicle shall be necessary. The expenses 
of the auction, the costs of towing, preserving and storing the 
vehicle which resulted from placing the vehicle in custody, 
and all notice and publication costs incurred pursuant to § 56-
5-5630, shall be reimbursed from the proceeds of the sale of 
the vehicle. Any remainder from the proceeds of the sale 
shall be held for the owner of the vehicle or entitled 
lienholder for ninety days and then shall be deposited in the 
general fund of the county or municipality. 

It appears that § 56-5-5620, -30 and -40 were originally part of Act No. 1263 of 
1972, which was entitled "An Act To Provide For The Disposal of Abandoned Motor 
Vehicles and To Repeal Sections 46-489 through 46-490.6 And 47-406, Code of Laws of 
South Carolina, 1962, Relating To Abandoned Vehicles and Other Property on Highways." 
Such Act, in Section 1 thereof, defined an "Abandoned motor vehicle" in terms of such 
vehicle being left upon a right of way of any road or highway for more than 48 hours, or 
is inoperable and left on private property without the consent of the owner or person in 
control of the property for longer than 48 hours, or does not have a valid license plate and 
is parked or left standing in an inoperative or junked condition on any residentially zoned 
property, with certain exceptions not here relevant. The portion of definition dealing with 
motor vehicles that are left on any right of way or road for more than 48 hours was 
codified in § 56-5-5610; however, pursuant to 1996 Act No. 458, § 246A, § 56-5-5610 
was repealed, but the remainder of the old 1972 Act, including § 56-5-5630 was left 
intact. 
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It is evident that, at least until the repeal of§ 56-5-5610 by Act No. 459 of 1996, 
the definition of "abandoned vehicle" was clearly limited for purposes of§ 56-5-5630, to 
the situation enumerated in § 56-5-5610 and referenced above (motor vehicles left on a 
right of way more than 48 hours). However, the question is now whether your situation 
would be covered by § 56-5-5630 in light of the removal of such limitations by the repeal 
of § 56-5-5610. 

In addition, § 56-5-5810 et seq. must be referenced. Such provisions are part of 
Article 41 which is entitled "Disposition of Abandoned or Derelict Motor Vehicles on 
Public or Private Property." Subsection (b) of § 56-5-5810 defines an "abandoned 
vehicle" as a 

... vehicle required to be registered in this State if operated on 
a public highway in this State that is left unattended on a 
highway for more than forty-eight hours, or a vehicle that has 
remained on private or other public property for a period of 
more than seven days without the consent of the owner or 
person in control of the property. (emphasis added). 

This Act, dealing with the disposition of "abandoned vehicles" as defined above 
was also amended by Act No. 459 of 1996. Specifically, § 56-5-5680 was modified, 
deleting the requirement that "all abandoned motor vehicles left on any right of way of 
any road, street or highway for a period of over forty eight hours shall be removed and 
disposed of as provided for in Sections 56-5-5610 to 56-5-5680." Section 56-5-5840 now 
reads simply that 

[a]ll abandoned and derelict vehicles shall be subject to 
removal from public or private property and disposed of in 
accordance with the provisions of this article. 

While it can certainly be argued that your situation is governed by § 56-5-5630, 
there is still a question as to whether this Code Section would now be the appropriate 
method for disposition of an abandoned vehicle left upon Airport property. It appears to 
me that the Legislature had a distinct purpose in repealing the definition of "abandoned 
vehicle," contained in§ 56-5-5610 (relating to vehicles left on a right of way more than 
48 hours), and at the same time, amending § 56-5-5840 now to require that even those 
vehicles left on a highway right of way for more than 48 hours must be disposed of 
pursuant to § 56-5-5810 et seq. Indeed, the Title of Act No. 459 of 1996 states that the 
Legislature's purpose is to amend § 56-5-5840 to delete "obsolete provisions .... " 
Moreover, it is significant that§ 56-5-5630 is still codified in the part of the Code dealing 
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with the "Disposition of Abandoned Motor Vehicles on Highways." Thus it is now not 
at all clear what type of abandonment of vehicles is encompassed by § 56-5-5630. 
However, clearly § 56-5-5810 et seq. would encompass your situation. 

The result of your following either of these statutory provisions may be about the 
same, however. Much of the language contained in new § 56-5-5850 appears to be 
identical to that of § 56-5-5630. Pursuant to both provisions, after proper notice as 
required by the statute, a vehicle is sold and the remainder of the proceeds after expenses, 
towing charges, etc. is provided to the entity involved -- in this instance, probably the 
Airport Commission. See §§ 56-5-5850, -5870, -5880, -5890, -5900. 

Without a declaratory ruling from a court, I would suggest that you now follow 
§ 56-5-5810 et seq. for disposition of this vehicle. Presuming no claim of ownership from 
the owner or lienholder, the vehicle could be sold pursuant to these statutes and the 
proceeds retained by the governing entity upon whose property the vehicle was abandoned 
-- the Airport. The fact that you have already given notice pursuant to § 56-5-5630 
should not preclude your now following § 56-5-5810 et seq. This would appear to be the 
safest course in light of the recent legislative amendments. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
Assistant Deputy Attorney General and represents the position of the undersigned attorney 
as to the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I am 

Very truly yours, 

Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 

RDC/an 


