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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES M. CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

Ladson F. Howell, Esquire 
Beaufort County Attorney 
Post Office Box 40 
Be£!_ufort, South Carolina 29901 

Re: Informal Opinion 

Dear Mr. Howell: 

June 15, 1998 

Your opinion request has been forwarded to me for reply. In your request, you 
state the following: 

Following the procedures set forth in Section 6-7-30 of the Code of Laws 
of South Carolina for 1976, as amended, Beaufort County enacted county 
wide zoning in April of 1990. During the process, there were numerous 
public hearings, public workshops, meetings, notices, posting of zoning 
maps, all of which occurred prior to an adoption of zoning county wide. 
However, the Code did not require nor was it feasible from a practical 
standpoint to actually post a notice on each of the 80,000 parcels which are 
located in unincorporated Beaufort County. 

Section 6-29-760 was enacted by the General Assembly in 1994 and 
addresses the procedure for enactment or amendment of zoning regulations 
or maps in connection with the passage of a new comprehensive plan 
contained in the chapter. 

Beaufort County has adopted a new comprehensive plan and in compliance 
with the parameters set forth in that plan necessarily feels that all of the 
zoning districts will be modified, re-named and given more specificity with 
respect to property usage. 
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Section 6-29-760 provides "in cases involving rezoning, conspicuous notice 
shall be posted on or adjacent to the property affected, with at least one 
such notice being visible from each public thoroughfare that abuts the 
property." 

I would appreciate an interpretation of this particular provision as it affects 
Beaufort County with its desire to conduct a county wide re-zoning 
involving 80,000 parcels of property which would have to be individually 
posted. (emphasis added). 

Disregarding man hours necessary for posting and enforcement, the costs of 
the signs is $4.00 each for a prospective figure of $320,000 on signs alone. 

It is my feeling that the legislature did not intend for each parcel of property 
to be posted with a sign on a county wide wholesale re-zoning. It is also 
my feeling that Beaufort County has in place an established methodology for 
county wide re-zoning in which adequate public notices and public hearings 
have and will be given in the future. 

Question 

For purposes of this opinion, I will interpret your question to be as follows: 

If a county enacts a zoning ordinance pursuant to the South Carolina 
Local Government Comprehensive Planning Enabling Act of 1994 which 
modifies or renames the zoning classifications of property zoned pursuant 
to Section 6-7-10 et seq. of the South Carolina Code of Laws, would such 
be considered a rezoning of the property requiring the posting of notice on 
or adjacent to the property? 

Law/ Analysis 

For a number of years, local planning in South Carolina was governed by a myriad 
of statutes including Section 6-7-10 et seq. of the South Carolina Code of Laws. In 1994, 
the General Assembly enacted the South Carolina Local Government Comprehensive 
Planning Enabling Act. (hereinafter "the 1994 Act"). (codified as Section 6-29-310 et 
seq.). The purpose of the 1994 Act was to consolidate and update the existing planning 
enabling legislation. In doing so, the General Assembly repealed legislation relating to 
the county planning act, zoning and planning by municipalities, planning by local 
governments, and the Greenville Planning Commission. However, understanding the 



I 
I 

Mr. Howell 
Page 3 
June 15, 1998 

immediate repeal of this planning and zoning enabling legislation would create numerous 
problems at the local level, the General Assembly provided localities a five year window 
to enact new planning and zoning ordinances which conform to the provisions of the 1994 
Act. At any time during that five years, the localities were permitted to enact legislation 
in compliance with the 1994 Act. However, at the end of this five year period, planning 
and zoning under these repealed acts will become obsolete. Specifically, Section 2 of the 
Act provides: 

Chapter 27 of Title 4, Chapter 23 of Title 5, Section 6-7-310 through 
Section 6-7-1110, and Act 129 of 1963 are repealed, effective five years 
from the date of approval of this act by the Governor. At the end of five 
years, all local planning programs must be in conformity with the provisions 
of this act. During the intervening five years, this act is cumulative and 
may be implemented at any time. 

Section 6-29-720(A) of the Code provides in pertinent part as follows: 

When the local planning commission has prepared and recommended 
and the governing body has adopted at least the land use element of the 
comprehensive plan as set forth in this chapter, the governing body may 
adopt a zoning ordinance to help implement the comprehensive plan. The 
zoning ordinance shall create zoning districts of such number, shape, and 
size as the governing authority determines to be best suited to carry out the 
purposes of this chapter. 

This Section also sets forth the types of activities the governing body may regulate 
in each of these zoning districts. 

Found in Section 6-29-720(B) of the Code is the following language: 

The regulations must be made in accordance with the comprehensive 
plan for the jurisdiction, and be made with a view to promoting the purposes 
set forth throughout this chapter. Except as provided in this chapter, all of 
these regulations must be uniform for each class or kind of building, 
structure, or use throughout each district, but the regulations in one district 
may differ from those in other districts. 

Your question focuses on Section 6-29-760 of the Code which is entitled: 
"Procedure for enactment or amendment of zoning regulation or map; notice and rights 
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of landowners; time limit on challenges. n This Section provides in pertinent part as 
follows: 

Before enacting or amending any zoning regulations or maps, the 
governing authority or the planning commission, if authorized by the 
governing authority, shall hold a public hearing on it, which must be 
advertised and conducted according to lawfully prescribed procedures. If no 
established procedures exist, then at least fifteen days' notice of the time 
and place of the public hearing must be given in a newspaper of general 
circulation in the municipality or county. In cases involving rezoning, 
conspicuous notice shall be posted on or adjacent to the property affected, 
with at least one such notice being visible from each public thoroughfare 
that abuts the property .... 

In interpreting a statute, the primary purpose is to ascertain the intent of the 
General Assembly. State v. Martin, 293 S.C. 46, 358 S.E.2d 697 (1987). The words of 
a statute must be given their plain and ordinary meaning without resort to subtle or forced 
construction to limit or expand the statute's operation. Bryant v. City of Charleston, 295 
S.C. 408, 368 S.E.2d 899 (1988). The Court must apply the clear and unambiguous terms 
of a statute according to their literal meaning. State v. Blackmon, 304 S.C. 270, 403 
S.E.2d 660 (1991). Statutes which are part of the same statutory scheme must be read 
together, in pari materia. Fishburne v. Fishburne, 171 S.C. 408, 172 S.E.2d 424 (1934). 

The language of the 1994 Act leads to the conclusion that when a locality enacts 
a zoning ordinance in an effort to comply with the provisions of the 1994 Act, the locality 
is enacting zoning regulations in the first instance and not merely amending an ordinance 
enacted under the authority of one the repealed statutes. For example, the 1994 Act 
provides that when the local planning commission has prepared and recommended and the 
governing body has adopted at least the land use element of the comprehensive plan as 
set forth in this chapter, the governing body may adopt a zoning ordinance to help 
implement the comprehensive plan. This zoning ordinance shall create zoning districts 
of such number, shape, and size as the governing authority determines to be best suited 
to carry our the purposes of the chapter. S.C. Code Ann. § 6-29-720. 

Therefore, based on the foregoing, if a locality has previously zoned property 
pursuant to one of the statutes repealed by the 1994 Act and then adopts a zoning 
ordinance in an effo1i to comply with the 1994 Act which modifies the zoning 
classifications found in the prior zoning ordinance, such would not be considered 
"rezoning" but would actually be considered the an enactment of a zoning ordinance in 
the first instance for purposes of the 1994 Act. Therefore, the locality would be required 
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to hold a public hearing on the ordinance, which must be advertised and conducted 
according to lawfully prescribed procedures. If no established procedures exist, then at 
least fifteen days' notice of the time and place of the public hearing must be given in a 
newspaper of general circulation in the municipality or county. However, after enacting 
the zoning ordinance under the 1994 Act, any subsequent amendment to such ordinance 
which rezones property would be subject to the provisions of the 1994 Act requiring the 
posting of notice on or adjacent to the property affected. 

Such a conclusion is consistent, in part, with the law in other states. For example, 
in Glen Paul Court Neighborhood Association v. Paster, 437 N.W.2d 52 (Minn.1989), the 
City of Shoreview adopted a comprehensive plan and directed its planning staff to prepare 
a proposed zoning ordinance to implement the goals and policies of the new 
comprehensive plan. The City published notice of a public hearing held before the 
plar.ming commission on the ordinance. The planning commission recommended to the 
city council that the ordinance be adopted. Approximately one month after the planning 
commission's recommendation, a property owner requested that the city rezone her 
property from the designation found in the ordinance recommended by the planning 
commission. The city council then adopted the recommended zoning ordinance, but 
included the change requested by the property owner. 

The question on appeal was when, if at all, the individual mailed notice required 
by statute must be given in the course of city-wide comprehensive rezoning. The relevant 
statute provided: 

Subd. 3. Public Hearings. No zoning ordinance or amendment thereto shall 
be adopted until a public hearing has been held thereon by the planning 
agency or the governing body. A notice of the time, place and purpose of 
the hearing shall be published in the official newspaper of the municipality 
at least ten days prior to the day of the hearing. When an amendment 
involves changes in district boundaries affecting an area of five acres or less, 
a similar notice shall be mailed at least ten days before the day of the 
hearing to each owner of affected property and property situated wholly or 
partly within 350 feet of the property to which the amendment relates .... 

The court found that the language of subdivision 3 was clear. The comprehensive 
plan was a zoning ordinance within the scope of subdivision 3, which could not be 
adopted without prior notice and a public hearing. Proper notice of the comprehensive 
zoning ordinance was properly published by the city. No mailed notice was required to 
property owners adjacent to parcel of less than five acres which would be affected by the 
comprehensive rezoning. The mailed notice requirement, however, was triggered by the 
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property owner's request. This request was an amendment to the comprehensive plan to 
rezone the property owner's land, an amendment neither contemplated nor discussed at 
the prior public hearing. 

The court went on to conclude: 

To hold that mailed notice was required would fulfill the legislative purpose 
of individual notice, protecting nearby property owners from arbitrary or 
detrimental "spot zoning" by advising them of proposed changes to small 
parcels of land. When larger areas of land are rezoned, property owners are 
expected to determine for themselves, after published notice, whether nearby 
properties will be affected. 

.. The need for individualized notice in cases of rezoning small parcels of land, rather 
than comprehensive rezoning, has also been recognized in decisions by other courts. In 
Tillery v. Meadows Construction Company, 681 S.W.2d 330 (Ark. 1984), the Arkansas 
Supreme Court concluded, after interpreting the relevant statute, that "[a] reasonable 
interpretation of the ordinance does not require a city-wide mailing when a comprehensive 
re-zoning plan is contemplated. We think the language of the ordinance requiring the 
mailing of notice is intended to apply when a particular tract is being considered for 
rezoning." 

This letter is an informal oprn10n only. It has been written by a designated 
assistant attorney general and represents the position of the undersigned attorney as to the 
specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney 
General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kindest regards, I remain 

Very truly yours, 

Eli J(,j 
Paul M. Koch 
Assistant Attorney General 


