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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY CONDON 
ATTORNEY GENERAL 

The Honorable John W. Holcombe 
Sheriff, Chester County 
P.O. Box 727 
Chester, South Carolina 29706 

Dear Sheriff Holcombe, 

July 12, 1999 

Thank you for your letter, dated May 13, 1999, to this Office which has been referred to 
me for a response. You ask for an opinion on South Carolina Code of Laws Sections 16-17-420 
and 59-63-280, entitled "Disturbing schools" and "Possession of paging devices by public school 
students under the age of eighteen prohibited," respectively. 

You describe a situation in which a student became uncooperative and disruptive after 
his pager went off in a classroom and he was escorted to the Assistant Principal' s office. You 
'-VTite that the student refused to provide his name and produce the pager to the Assistant 
Principal and the School Resource Officer. When told he would be placed under arrest for 
disturbing school if he did not relinquish the pager, he replied, "Go ahead and arrest me. I'm not 
giving it up." The student became even more disruptive when placed under arrest and additional 
units had to be called in to assist the School Resource Officer. 

In particular you ask whether under 16-17-420, a student can be charged with disturbing 
school, while at school. You also ask whether an officer may confiscate the pager, pursuant to 
59-63-280, in such circumstances as described above. 

In response to your first question, Section 16-17-420 does riot limit the application of the 
disturbance of school offense to perpetrators entering from off campus. The statute says: 

It shall be unlawful: 
(1) For any person wilfully or unnecessarily (a) to interfere with or to disturb in 

any way or in any place the students or teachers of any school or college in this State, (b) 
to loiter about such school or college premises or (c) to act in an obnoxious manner 
therein; or 
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(2) For any person to (a) enter upon any such school or college premises or (b) 
loiter around on the premises, except on business, without the permission of the principal 
or president in charge. 

Although provision (2) addresses people who enter from off campus or who remain on campus 
without a legitimate purpose, provision (I) certainly applies to students on campus or in the 
classroom, as well. In the attached opinion, dated April 11, 1994, this Office opined at some 
length on the application of 16-17-420 to students who were fighting at school. Furthermore, the 
South Carolina Court of Appeals upheld a ten year old boy's conviction under 16-17-420 after he 
became disruptive in a school cafeteria. See In the Interest of John Doe, 318 S.C. 527, 458 
S.E.2d 556 (1995). In short, a student can be charged under 16-17-420 for an offense committed 
at school. 

As to your second question, I have been unable to find any case law or previous Attorney 
General opinions addressing the confiscation of a pager under Section 59-63-280. However, 
" [ w ]here the terms of a statute are clear and unambiguous, there is no room for interpretation and 
we must apply them according to their literal meaning." South Carolina Department of Hi1rhwavs 
and Public Transportation v. Dickinson, 288 S.C. 134, 341 S.E.2d 134 (1986). South Carolina 
Code Section 59-63-280 says, in part: 

(D) A person who discovers a student in possession of a paging device in violation of this 
section shall report the violation to the appropriate school administrator, as determined by 
school policy, who shall order a peace officer or appropriate school employee to 
confiscate the device, which is forfeited to the school district. 

This provision of the statute offers a clear and unambiguous response to your question. Absent 
the few exceptions for permissible pagers enumerated in provision (B), a School Resource 
Officer following the above procedures does have the right to confiscate the pager. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Senior 
Assistant Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to the 
specific question asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General 
not officially published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I remain 

Assistant Deputy Attorney General 


