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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

C HA RLI E C ON DON 

ATTORNEY GEN ERAL 

The Honorable Cynthia B. Forte 
Register of Deeds 
223 North Live Oak Drive 
Moncks Corner, South Carolina 29461 

Dear Ms Forte: 

June 4, 1999 

You have asked for an opinion concerning the effect of S.C. Code Ann. §29-3-330 (Supp. 
1998) concerning satisfactions of mortgages. This statute provides as follows, in paragraph ( c ): 

[when a mortgage or other instrument referenced therein is] " .. .lost or destroyed it 
may be satisfied, either by the owner and holder of the instrument. .. by an instrument 
in writing ... and in addition the person executing the satisfaction shall make an 
affidavit that he or the person he represents is at the time of the satisfaction a bona 
fide owner and holder of the mortgage.... The affidavit must be recorded with the 
satisfaction .... The signature of the .... owner or holder may be proved in the manner 
provided above or also may be acknowledged [as provided in this statute]. 

A previous opinion of this Office had concluded that the recording officer should determine whether 
the mortgage satisfaction has been executed by the current holder of the mortgage (Ops. Atty. Gen. 
No. 92-61(October20, 1992)); however, since that opinion was issued, the addition oflanguage 
to §29-3-330( c) regarding proof of the signature of the owner or holder, together with the existing 
language of that part, indicates a legislative intent that the recording officer may now rely upon the 
affidavit under the circumstances described in part ( c) of that statute. 1 This conclusion is consistent 
with language in part ( d) of §29-3-330 regarding instruments recorded in counterp'arts which is that 

1 The " .. . primary function in interpreting a statute is to ascertain the intention of the 

legislature." South Carolina Department of Highwys and Public Transportation v. Dickinson, 288 
S.C. 134, 341 S.E. 2d 134 ( 1986). "Where the terms of a statute are clear and unambiguous, there 
is no room for interpretation and we must apply them according to their literal meaning." Id. 
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'" ... (u]pon presentation of the instrument of satisfaction, release or discharge, or a counterpart of it, 
the officer or his deputy having charge of the recording of instruments shall record same"2

• 

Accordingly, the recording officer no longer must determine whether the satisfaction has been 
executed by the current holder when the instrument and affidavit comply with §29-3-330(c). Of 

course, the instrument and affidavit must be properly indexed. See §§29-3-350 (Supp. 1998) and 
30-9-40 (1991): 

This letter is an informal opinion. It has been written by the designated Assistant Deputy 
Attorney General and represents the opinion of the undersigned attorney as to the specific questions 
asked. It has not, however, been personally reviewed by the Attorney General nor officially 
published in the manner of a formal opinion. 

If you have further questions, please let me know. 

2 "In construing statutory language, the statute must be read as a whole and sections which 

are part of the same general statutory law must be construed together and each one given effect, if 
it can be done by any reasonable construction." State v. Alls, 500 S.E. 2d 781 (1998) 


