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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE CONDON 

ATIORNEY GENERAL 

Investigator Todd Johnson 
Newberry County Sheriffs Office 
Post Office Box 24 7 
Newberry, South Carolina 29108 

Dear Investigator Johnson, 

October 15, 1999 

Thank you for your letter, dated September 12, 1999, to the Office of the Attorney General, 
which has been referred to me for a response. You have several questions concerning the stopping 
of payment on a check and third party merchants. 

By way of background, you provide the following information: A trucking company in your 
county issued a final paycheck to a former driver. After issuing the check, the company realized the 
amount was incorrect and called the driver's wife to notify him they were stopping payment on the 
check. The company then notified the bank to stop payment. Upon receipt of the check, the driver 
took it to a merchant and cashed the check at that business. The check was returned to the merchant 
as payment stopped. 

You first ask whether the company's actions would constitute a violation of South Carolina 
Code Section 34-11-80, or stopping payment on check, draft, or order with intent to defraud. Section 
34-11-80 states, in part: 

It shall be unlawful for any person with intent to defraud to stop payment on any check, draft, 
or other written order on any bank or depository for the payment of money or its equivalent 
when such check, draft, or other written order was given to obtain money, credit, goods, or 
services; provided, that such money, credit, goods or services were as represented at the time 
of the issuance of any check, draft, or \Vritten order. 

Although there appears to be no statutory or case authority in South Carolina on the definition of 
intent to defraud with respect to this statute, the circumstances you describe do not likely constitute 
proof of the requisite intent. The fact that the company stopped payment on the check because of a 
clerical mistake and then attempted to notify the payee of its actions negates any inference that the 
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company intended to defraud the driver, or payee, when it issued the check and then stopped 
payment. Furthermore, an argument could be made that the check was not given "to obtain ... 
services," but was for payment for past services, the distinction being that in the former the check 
is actually tendered to induce the payee to act. In this case, the tendered check and following stop 
payment order was not to defraud the driver into providing services without pay, but was to rectify 
an honest mistake of overpayment for past services Thus, in the opinion of this Office, the 
circumstances you describe would not be a violation of South Carolina Code Section 34-11-80. 

Your second question asks whether the correct affiant for the Stop Payment With Intent to 
Defraud warrant, under the circumstances, would be the third party merchant who cashed the check 
or the payee/driver. Because the circumstances do no constitute a violation of Section 34-11-80, it 
is not necessary to answer this question. 

Your third question asks about the standing, generally, of the third party merchant to the 
maker of the check. The answer to this question can be found in South Carolina's version of the 
Uniform Commercial Code. These code provisions, however, are extremely complicated, and the 
slightest factual variation may result in a different conclusion. Therefore, we will attempt to answer 
your questions generally, but caution against a broad application of this opinion to any other 
circumstances. 

Section 36-3-302 defines a holder in due course, in part, as one who takes a negotiable 
instrument: 

(a) for value; and 
(b) in good faith; and 
( c) without notice that it is overdue or has been dishonored or any defense against or 
claim to it on the part of any person 

Thus, if a the third party merchant has given value for the endorsed over check, has taken the 
instrument as part of a good faith exchange, and does not have any notice of the impending stop 
payment order due to the employer's mistake, then the third party merchant is a holder in due course. 

Generally, as a holder in due course, the third party merchant takes the instrument, or check, 
free from "all defenses of any party to the instrument with whom the holder has not dealt." 
S.C. Code Ann. §36-3-305. In other words, the holder in due course may cut off the defenses of the 
maker of the check. Therefore, although the drawer of the check generally has a right to stop 
payment on the check, he will remain liable on the instrument to the holder in due course. See S.C. 
Code Ann.§36-3-403; Specialty Flooring Co. v. Palmetto Federal Savings Bank a/South Carolina, 
302 S.C. 107, 394 S.E.2d 13(S.C. Ct. Ap. 1990); Banko/ Fort Mill v. Rollins, 217 S.C. 464, 61 
S.E.2d 41 (1950). In the circumstances you describe, the employer who made the check would be 
liable on the check to the third party merchant who is a holder in due course. 
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Finally, you ask what liability the indorser assumes when he cashes the check by indorsing 
it. South Carolina Code of Laws Section 36-3-414 provides: 

Unless the indorsement otherwise specifies (as by such words as "without recourse") every 
indorser engages that upon dishonor and any necessary notice of dishonor and protest he will 
pay the instrument according to its tenor at the time of his indorsement to the holder or to any 
subsequent indorser who takes it up, even though the indorser who takes it up was not 
obligated to do so. 

In other words, the indorser assumes indorser liability, or becomes liable on the check, upon 
dishonor and necessary notice of dishonor, to the holder in due course. In the circumstances you 
describe, upon dishonor and necessary notice to the driver that the check has been dishonored, the 
driver becomes liable to the third party merchant for the amount of the check. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Senior Assistant 
Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question 
asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General not officially 
published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I remain 

Assistant Deputy Attorney General 


