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Dear Mr. Sterling: 

With respect to S.C. Code Ann. §§ 4-1-170, 4-1-175, and 4-29-68, you have 
requested the opinion of this Office on several questions related to multi-county industrial 
parks and special source revenue bonds. Each of your questions will be addressed 
separately, as follows. 

Question l 

Section 4-29-68(A) of the Code states that "infrastructure" 
includes improved and unimproved real property. Does the 
term "improved real property" include buildings, structural 
components of buildings, or office facilities? 

Section 4-29-68 authorizes a county, municipality, or special purpose district which 
receives and retains revenues from fees in lieu of taxes pursuant to §§ 4-29-60 or 4-29-67 
to issue special source revenue bonds according to the terms and conditions set forth 
therein. Subsection (A)(2) provides that the bonds be issued 

solely for the purpose of paying the cost of designing, 
acquiring, constructing, improving, or expanding the infra­
structure serving the issuer in order to enhance the economic 
development of the issuer and costs of issuance of the bonds. 
For purposes of this section, infrastructure includes improved 
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and unimproved real property. Bonds issued pursuant to this 
section to finance the acquisition of real or personal property 
may be additionally secured by a mortgage of that real or 
personal property. 

A literal reading of§ 4-29-68 indicates that bonds issued pursuant to that section 
be issued solely for paying the cost of designing, acquiring, constructing, improving, or 
expanding improved and unimproved real property. It also appears that, at least to some 
extent, acquisition of certain personal property is contemplated. 

While § 4-29-68 does not specifically refer to a "project" as that term is defined 
in § 4-29-10(3), § 4-29-68 does refer to § 4-29-67, which statute sets forth the 
qualifications to be met for a fee in lieu of taxes to be arranged. The term "project" is 
referenced in § 4-29-67. We believe it is appropriate to consider § 4-29-68 not in 
isolation but as a part of the entire statutory scheme relative to county industrial parks, 
fees in lieu of taxes, special source revenue bonds, and so forth. Thus, reading all statutes 
together, various aspects of "projects" could be considered improvements to real property, 
as "project" is defined as 

any land and any buildings and other improvements on the 
land including, without limiting the generality of the forego­
ing, water, sewage treatment and disposal facilities, air 
pollution control facilities, and all other machinery, apparatus, 
equipment, office facilities, and furnishings which are consid­
ered necessary, suitable, or useful .... 

While the General Assembly has not explicitly defined "improved real property" 
for purposes of§ 4-29-68,1 we believe that a court faced with the question would most 
probably conclude that buildings, structural components of buildings, or office facilities, 
as defined within the term "project," could be considered as improvements to real 
property, such that special source revenue bonds could be issued to pay the cost of 
designing, acquiring, constructing, improving, or expanding same. In so concluding, we 

Such an interpretation would be consistent with the definition of the term 
"improvement" in § 28-2-30( 11) for purposes of the Eminent Domain Procedure Act and 
with definitions of "improve" and "improvement" in § 29-6-10 for purposes of making 
payments to contractors and subcontractors. 
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observe that the recent trend of judicial decisions in this State has been toward promotion 
of economic or industrial development, as evidenced most recently by Quirk v. Campbell, 
302 S.C. 148, 394 S.E.2d 320 (1990), and further that the legislative policy of this State 
in recent years has been to enhance the industrial climate, by acts such as Act No. 361 
of 1992 and Act No. 123 of 1993. 

Question 2 

Pursuant to § 4-29-68(A)(2), the purpose for which special 
source revenue bonds are issued is to enhance the economic 
development of the issuer of the bonds. For purposes of 
economic development, do those items contained in § 4-29-10 
which are within the statement of "other improvements," 
including but not limited to water treatment, sewer treatment, 
disposal facilities, air pollution control facilities, other machin­
ery, apparatus, equipment and furnishings constitute "infra­
structure"? 

In light of our response to your first question, and in reading §§ 4-29-68 and 4-29-
10(3) together, it would appear that "infrastructure" would consist of improvements to real 
property for purposes of § 4-29-68 and economic development related thereto. Certain 
of the items listed in § 4-29-10(3), such as water sewage treatment and disposal facilities, 
air pollution control facilities, and similar improvements which are integrated into a 
building or otherwise permanently affixed to the real property, would most probably be 
considered to be "infrastructure" by a court considering the issue, in our view. 

Items such as machinery, equipment, furnishings, or the like, which are readily 
movable, but which are unrelated to items forming a permanent part of the infrastructure, 
would not be considered "infrastructure" in our view. Such a reading would also be 
consistent with other Code sections, such as those mentioned in footnote 1. 

Question 3 

Section 4-29-68( 4) states that the infrastructure must be owned 
or controlled by the issuer of special source revenue bonds. 
Can the county or other political subdivision own the infra­
structure or improved real property including building, and 
then lease the same to an industry at a minimal or other lease 
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rate below fair market value with a purchase option at less 
than fair market value? 

Section 4-29-68(A)(4) provides: 

The issuer may use proceeds of the bonds (including by 
establishment of a reserve fund to be used) (a) directly for 
infrastructure owned or controlled by the issuer or (b) to make 
loans or grants to, or to participate in joint undertakings with, 
other agencies or political subdivisions of the State that own 
or control the infrastructure referred to in item (2) of this 
subsection. 

Obviously, for special source revenue bonds to be issued, the issuer (county or other 
political subdivision) must own or control the infrastructure for direct use of bond 
proceeds; or some other agency or political subdivision must own or control the 
infrastructure if a grant, loan, or joint undertaking is contemplated as is permitted by part 
(b ). As to ownership or control, § 4-29-68 is silent as to how, or how long, the county 
must own or control the infrastructure, or exactly how control must be exercised if the 
county does not own the infrastructure. From the dicta in Quirk v. Campbell, 302 S.C. 
148, 394 S.E.2d 320 ( 1990), it appears that courts are more concerned with the purposes 
for which governmental property, leased to private concerns, may be put, rather than the 
method of accomplishing such. Leasing of county-owned property is specifically 
authorized in § 4-29-10 et seq., but the details of such arrangements are left to the county 
and the potential lessee to establish. 

Neither how much the property in question is to be leased for, nor the transfer of 
the property at some future date (presumably after the bonds have been satisfied), with 
respect to the fair market value of the property, are governed by statute. Conveyance of 
property by political subdivisions for less than fair market value has been discussed in 
several judicial decisions. In Op. Atty. Gen. No. 86-117 dated November 25, 1986, we 
advised the City of Laurens that indirect benefits which may accrue to the City could be 
considered when the City is determining a fair and reasonable return for the disposition 
of its property. That opinion relied heavily on the principles enunciated in Nichols v. 
South Carolina Research Authority, 290 S.C. 415, 351 S.E.2d 155 (1986) in construing 
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Art. III, § 31 of the State Constitution2 (applicable only to the State but nevertheless 
instructive, McKinney v. City of Greenville, 262 S.C. 227, 203 S.E.2d 680 (1974)): 

This Court consistently has construed S.C. Const. Art. 
III, Section 31, to allow the State to consider indirect benefits 
accruing to it in determining whether a grant of State property 
amounts to a proscribed donation. [Citations omitted.] 

In McKinney v. City of Greenville, 262 S.C. 227, 203 
S.E.2d 680 (1974), we stated: "It is established beyond 
question by the decisions of the Supreme Court of South 
Carolina that a public body may properly consider indirect 
benefits resulting to the public in determining what is a fair 
and reasonable return for disposition of properties without 
running afoul of the constitutional prohibitions against dona­
tions." [Emphasis supplied.] 262 S.C. at 242-243, 302 S.E.2d 
at 688. See also, Elliott v. McNair, 250 S.C. 75, 156 S.E.2d 
421 (1967) (no requirement that maximum price be obtained). 

290 S.C. at 422. See also Quirk v. Campbell, supra. 

The transaction you have described does not appear to be prohibited by statute. It 
would be within the province of the affected county or political subdivision to determine 
the amount of the lease or purchase price. Whether either should be below fair market 
value would be a policy decision to be made by the political subdivision, taking into 
account whatever factors it desires (including indirect benefits) to determine what a fair 
and reasonable return would be for the disposition of the property in question. 

2 Art. III, §31 of the State Constitution provides: 

Lands belonging to or under the control of the State 
shall never be donated, directly or indirectly, to private 
corporations or individuals, or to railroad companies. Nor 
shall such land be sold to corporations, or associations, for 
less price than that for which it can be sold to individuals .... 
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Question 4 

Under § 4-1-170 of the Code, as interpreted by this Office on 
September 7, 1993, two counties may enter into a series of 
noncontiguous park properties. If it is legal to arrange a 
multi-county park with noncontiguous property by multiple 
sets of ordinances, executed concurrently, then why is it not 
legal to do the same by one set of ordinances? 

While the opinion observed that only a court could determine whether multiple sites 
would be permissible under § 4-1-170, the opinion also stated that the statute does not 
clearly prohibit the use of noncontiguous property in an industrial park. Upon 
reconsideration of the previous opinion and re-evaluation of§§ 4-1-170 and other statutory 
provisions, we are of the view that two counties may enter into a single agreement 
whereby properties in the two counties would be considered a joint business or industrial 
park. Article VIII,§ 13(D) of the State Constitution provides that "[c]ounties may jointly 
develop an industrial or business park with other counties within the geographical 
boundaries of one or more of the member counties .... " (Emphasis added.) Likewise, 
§ 4-1-170 provides that "counties may develop jointly an industrial or business park with 
other counties within the geographical boundaries of one or more of the member counties 
.... " (Emphasis added.) Black's Law Dictionary defines "an" as "equivalent to 'one' ... , 
seldom used to denote plurality." (5th Ed. 1979, p. 77.) 

The opinion of September 7, 1993, contains one option, that counties could enter 
into multiple park agreements which would include each separate noncontiguous parcel 
(which would result in separate industrial or business parks). Upon further consideration, 
we are of the view that a single agreement could be executed among member counties to 
have such a park located "within the geographical boundaries of one or more of the 
member counties." To this extent, the opinion of September 7, 1993, is modified. 

Question 5 

Under § 4-1-17 5, a single county or municipality which 
receives revenue from a multi-county park may issue special 
source revenue bonds. Pursuant to § 4-29-68, the special 
source revenue bonds may be used to provide the infrastruc­
ture expenses to develop the multi-county park. Can the 
special source revenue bonds be issued by a single entity 
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receiving a fee stream from the park and be used for expenses 
of developing the park, or must each county or fee-receiving 
entity pay a portion of the special source revenue bond used 
for park expenses? 

In part, § 4-1-17 5 provides: 

A county or municipality receiving revenues from a 
payment in lieu of taxes pursuant to Section 13 of Article VIII 
of the Constitution of this State may issue special source 
revenue bonds secured by and payable from all or a part of 
that portion of the revenues which the county is entitled to 
retain pursuant to the agreement required by Section 4-1-170 
in the manner and for the purposes set forth in Section 4-29-
68. The county or municipality may pledge the revenues for 
the additional securing of other indebtedness in the manner 
and for the purposes set forth in Section 4-29-68. 

Then, § 4-29-68(A) provides in part that "[a] county or municipality or special purpose 
district ... may issue special source revenue bonds .... " 

The plain language of these statutes contemplates that a single county or 
municipality (or special purpose district, according to § 4-29-68), though participating in 
a multi-county park, may issue special source revenue bonds if such will "enhance the 
economic development of the issuer." § 4-29-68(A)(2). 

In so concluding, it appears necessary to reexamine another conclusion of the 
opinion dated September 7, 1993. Section 4-1-170 requires that counties jointly 
developing an industrial or business park enter into a written agreement which addresses 
sharing expenses of the park and specifies by percentage the allocation of revenues among 
the participating counties. It is conceivable that one of the counties could totally 
underwrite the expenses of the joint park while sharing the revenues with other 
participating counties for whatever reasons the counties feel appropriate. Such a 
conclusion would be consistent with the interpretation of§§ 4-1-175 and 4-29-68 in the 
foregoing paragraph. To the extent that this conclusion is inconsistent with the opinion 
of September 7, 1993, today's opinion is deemed controlling. 
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With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

" ~ .. yd--~&; , ~~ 
Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 

Sincerely, 

/7/'uA_~ JI f~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 


