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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATIORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFlCE BOX 11549 
COLUMBIA. S.C. 292 11 

TELEPHONE, 803-734-3970 
FACSIMILE• 803-253-6283 

June 2, 1993 

Thomas D. Pye, Assistant Director 
Cayce Department of Public Safety 
P. 0. Box 2004 
Cayce, South Carolina 29171 

Dear Mr. Pye: 

In a letter to this Office you stated: 

We have officers working for a chain store in the City 
of Columbia, who are certified officers for the City of Cayce. 
These officers enforce shoplifting, public drunk and disorderly 
conduct laws for this business. Upon approaching a violator 
or suspected violator they identify themselves as an off duty 
police officer working for Kroger food store. If questioned 
they display their City of Cayce badge and identify themselves 
as a police officer with the City of Cayce. 

You questioned the authority of these officers to serve in such capacity. You further 
questioned whether these officers could work as an employee of Kroger utilizing the title 
"loss prevention/security" and not display a badge or identify themselves as a police 
officer. 

Enclosed are copies of several prior opinions of this Office which I believe are 
responsive to your questions. The September 24, 1985 opinion referencing other prior 
opinions stated that law enforcement officers should not be registered as a private security 
guard pursuant to this State's Private Detective and Private Security Agencies Act, S.C. 
Code Sections 40-17-10 et seq. However the opinion did indicate that law enforcement 
officers may engage in private off-duty jobs or "moonlight" consistent with S.C. Code 
Sections 23-24-10 et seq. 

0 .... -.. . -,, , ... ~ .. 



L 
I 
I 

I 
~ 

I 

Mr. Pye 
Page 2 
June 2, 1993 

The February 3, 1989 opinion, while also referencing the "moonlighting" provisions 
of Sections 23-24-10 et seq. and the prohibition against officers contracting with or being 
employed by a private security company, commented that pursuant to Section 40-17-150 
( 5), a law enforcement officer can be employed on an individual contractual basis as a 
patrolman, guard or watchman where there is an employer-employee relationship in such 
security work. The provision states that the Detective and Security Agencies Act does not 
apply to 

(a) person receiving compensation for private employment on 
an individual, independent contractor basis as a patrolman, 
guard or watchman who has full-time employment as a peace 
officer with a state, county or local police department. For 
such exemption to operate, the peace officer so defmed shall 
(a) be employed in an employer-employee relationship, (b) on 
an individual contractual basis and ( c) not be in the employ of 
another peace officer. 

Additionally, pursuant to subsection (6) of Section 40-17-150 the Detective and Security 
Agencies Act does not apply to 

Persons in an employer-employee relationship utilized solely 
as nonuniformed, unarmed fire watchmen, gatekeepers or 
security personnel in connection with an employer's business 
and persons or corporations employing these personnel; 
provided the employer is not a private detective or security 
agency. 

State Law Enforcement Division Regulation 73-40 (25) states 

Personnel in an employer/employee relationship utilized solely 
as nonuniformed, unarmed fire watchmen or gatekeeper in 
connection with employer's business shall not wear or display 
badges or security patches. 

Therefore, a law enforcement officer may engage in off-duty work consistent with 
the moonlighting provisions of Sections 23-24-10 et seq. and Section 40-17-150. As a 
result, it appears that the officers referenced in your letter may engage in off-duty work 
for a food store consistent with such statutes. However, for the reasons stated below, 
inasmuch as the particular store is outside the jurisdictional limits of the City of Cayce, 
the officers may not function as Cayce police officers. 
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The enclosed opinion of this Office dated March 20, 1985 referenced the arrest 
authority of law enforcement officers. For instance, pursuant to S.C. Code Section 17-13-
40, a city police officer has no authority to arrest outside the city limits unless he is in 
pursuit and then he may arrest within a three mile radius of the corporate boundaries. As 
to officers acting outside their regular jurisdictions, the opinion cited several cases which 
validated arrests on the basis that such officers, as private citizens, possessed the power 
of arrest. The opinion citing an earlier January 28, 1985 opinion stated: 

( c )ourts have held that a police officer acting "under color" of 
office, but outside his jurisdiction may not make an arrest; in 
other words, he must be acting as a citizen. A police officer 
is generally acting under color of his office by "... actually 
holding himself out as a police officer, either by wearing his 
uniform or in some other manner openly advertising his 
official position in order to observe the unlawful activity 
• 1 d II mvo ve .... 

The March, 1985 opinion concluded 

As to your particular question as to whether the law 
enforcement officers moonlighting outside their jurisdictions 
should be considered as acting as private citizens without any 
specific law enforcement authority, it appears that unless such 
officers' law enforcement authority had been expanded 
pursuant to one of the previously referenced agreements, such 
officers in moonlighting outside their regular jurisdictions 
would be acting as private citizens. As such, they would only 
have that law enforcement authority previously recognized 
granted to other private citizens. 

In your letter you referenced that the law enforcement 
officers you cited typically wear their uniforms while moon­
lighting outside their regular jurisdictions. As stated above, a 
law enforcement officer is generally considered to be acting 
"under color of his office" by holding himself out as a police 
officer, such as when the officer wears his regular uniform. 
However, as stated in the previous opinion of this Office cited 
above, courts have generally held that a law enforcement 
officer acting outside his regular jurisdiction may not make an 
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arrest as a law enforcement officer but instead must act as a 
private citizen. 

It was stated therefore that inasmuch as officers in moonlighting outside their regular 
jurisdictions possess only that law enforcement authority given to private citizens 
generally, if the officers wear their regular uniforms in such circumstances, their actions 
would not be sustainable as those of a private citizen since they would be acting "under 
color of authority." 

As to the situation addressed in your letter, consistent with the earlier opinions, an 
officer could work outside their regular jurisdiction. Such would be consistent with 
Section 40-17-150 which authorizes employment as a patrolman, guard or watchman. 
However, as stated in the 1985 opinion, as to any law enforcement authority, the officer 
while working outside his jurisdiction only has that authority given to private citizens 
generally. See: S.C. Code Sections 17-13-10 and 17-13-20.1 Therefore, the officer 
while working at the Kroger outside his jurisdiction, should not identify himself as a 
Cayce police officer or display his badge. 

1 Section 17-13-10 provides 

Upon (a) view of a felony committed, (b) certain information 
that a felony has been committed or ( c) view of a larceny 
committed, any person may arrest the felon or thief and take 
him to a judge or magistrate, to be dealt with according to 
law. 

Section 17-13-20 states 

Any citizen may arrest any person in the nighttime by such 
efficient means as the darkness and the probability of escape 
render necessary, even if the life of such person should be 
thereby taken, when such person (a) has committed a felony, 
(b) has entered a dwelling house with evil intent, ( c) has 
broken or is breaking into an outhouse with a view to plunder, 
(d) has in his possession stolen property or (e) being under 
circumstances which raise just suspicion of his design to steal 
or to commit some felony, flees when he is hailed. 
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As to your question regarding an officer working for Kroger in such circumstances 
with the title "loss prevention/security" but who does not display a badge or identify 
himself as a Cayce police officer, consistent with the earlier opinions, the individual 
should not identify himself as "security." Again, law enforcement officers may 
"moonlight" in association with their duties as law enforcement officers in their regular 
jurisdiction. However, consistent with the opinion that they could not be registered as a 
security guard, the officer should not identify himself as "security." Such interpretation 
would be especially made in this instance where the officer in working outside his regular 
jurisdiction may act only as a private citizen. It appears that the term "loss prevention" 
is innocuous and therefore I can presently see no reason why such term could not be used. 
Again, however, they should not display a badge or identify themselves in any manner as 
a police officer. 

If there are any questions, please advise. 

CHR/an 
Enclosures 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 

Sincerely, 

Cl~ ti( a 1 v.J)._ 
Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 


