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Dear Dr. Griswold: 

In a letter to this Office you requested an opinion on several aspects of recently 
enacted H.3669. The responses set forth hereafter are first impressions by this Office as 
to how the legislation might be interpreted. Legislative clarification or review by a court 
could be sought which would detail more precisely how the questions addressed here may 
be handled. Such clarification or review is in fact preferable where significant ambiguities 
are present. 

Question 1 

You first questioned the impact of this legislation on foster care placements and 
foster homes already in existence on July 1, 1993. Pursuant to the provision to be 
codified as S.C. Code Section 20-7-1642 

No child may be placed in foster care with a person: 

( 1) with a substantiated history of child abuse or neglect; 
or 

(2) who has pled guilty or nolo contendere to or who has 
been convicted of: 

(a) an 'Offense Against the Person' as provided for 
in Chapter 3, Title 16; 
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(b) an 'Offense Against Morality or Decency' as 
provided for in Chapter 15, Title 16; or 

( c) contributing to the delinquency of a minor as 
provided for in Section 16-17-490. 

The legislation becomes effective July 1, 1993. 

You specifically asked: 

a. Must children be removed immediately from homes in 
which a foster parent has an excluded conviction or a case of 
child abuse/neglect? Or does the bill only apply to children 
being introduced into a foster home for the first time after 
July 1, 1993? 
b. If the bill only applies to placements occurring for the 
first time after July 1, 1993, what would be the bill's impact 
on the agency's ability to use or relicense existing homes after 
July 1, 1993 when one of the conditions precluding placement 
occurred prior to July 1, 1993? 

Based upon conversations with individuals familiar with the history of the 
legislation, I have been informed that it was intended that the legislation have a retroactive 
effect without any "grandfathering" considerations. Therefore, it was intended that the bill 
apply to foster children in existing homes. 

In interpreting a statute, the primary purpose is to ascertain the intent of the 
legislature. State v. Martin, 293 S.C. 46, 358 S.E.2d 697 (1987); Multi-Cinema, Ltd. v. 
S.C. Tax Commission, 292 S.C. 411, 357 S.E.2d (1987). When interpreting a statute, the 
legislative intent must prevail if it can be reasonably discovered in the language used, 
which must be construed in light of the intended purpose. Gambrell v. Travelers 
Insurance Co., 280 S.C. 69, 310 S.E.2d 814 (1983). 

Generally, statutes should be construed prospectively rather than retroactively unless 
there is legislative intent for retroactive application. See: Opins. of the Atty. Gen. dated 
August 1, 1989, July 13, 1989, June 17, 1987; cases collected at 24 West's South Carolina 
Digest, 2d, Statutes, Key nos. 261-267. Here, in light of the intention that the legislation 
be construed as being applicable to children in existing foster homes, it appears that the 
prohibitions of such legislation should be read as being applicable to foster care 
placements and foster homes already in existence as of July 1, 1993. Such construction 
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would also be consistent with the concept of continuing review of children placed in foster 
care and the rule that as to child custody cases, further disposition may be made as the 
result of changed circumstances. See: S.C. Code Section 20-7-2376; DSS Regulation 
114-550; Children's Foster Care Review Board Regulations 24-3 et seq.; Ex parte 
Atkinson, 238 S.C. 521, 121 S.E.2d 4 (1961); Boykin v. Boykin, 296 S.C. 100, 370 
S.E.2d 884 (Ct. App. 1988). Also such construction would be consistent with the 
determination of the State Supreme Court in State v. Cagle, 111 S.C. 548, 96 S.E. 291 
( 1918) that statutes regarding children are entitled to "favorable and liberal construction." 
Placement in foster care, therefore, would appear to be an ongoing reviewable process 
subject to legislative changes such as those expressed in H.3669. In light of the 
prohibition set forth in the legislation to the placement of children in foster care with 
prohibited individuals, it does not appear that children may continue to reside in these 
prohibited situations as of July l, 1993. However, consistent with the response set forth 
below to your second question, any change regarding such children does not appear to be 
"automatic 11

• 

Question 2 

You next questioned the impact of H.3669 on court-ordered placements into homes 
with disqualifying conditions. You specifically asked: 

If the court order predates July 1, 1993, does the bill automati­
cally reverse it? 

If a court issues an order after July 1, 1993 requiring place­
ment in an excluded home, what would be the order's legal 
effect? 

While it is stated in the response to the preceding question that H.3669 could be 
construed as being applicable to foster care placements and foster homes already in 
existence as of July 1, 1993, I would caution against any automatic reversal of a court 
order. It has been stated that "(t)here is a marked conflict concerning whether the effect 
of a court decision on the rights of the parties to that particular litigation can be changed 
by subsequent retroactive legislation. 11 2 Sutherland Statutory Construction, Vol. 2, 
Section 41.08, p. 391. 

As noted previously, continuing review of children placed in foster care is provided. 
DSS Regulation 114-5 50 (N) ( 1) states: "( f)oster family licenses shall be renewed on an 
annual basis." Also, pursuant to such regulation, a foster family license may be revoked 
in the manner provided. Moreover, pursuant to DSS Regulation 114-550 (0) 
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(1) Foster parents who have or have had a substantiat­
ed case of child abuse and or neglect, or who have been 
convicted of a crime of moral turpitude and/or who have a 
criminal record must submit written documentation regarding 
the type of rehabilitation program they might have undergone 
and the effects of the rehabilitative efforts on their behav­
ior/lives. An evaluation by the involved counsel or therapist 
must also be submitted to the Agency. 

(2) The Commissioner, or his designated representa-
tive( s ), will review this data and determine if a license can be 
issued. 

(3) If a licensed foster parent(s) has been or is 
convicted of criminal activity, the family's license shall be 
revoked in accordance with N (3). 

Therefore, by regulation, a procedure has been established regarding the licensing or 
continued licensing of foster parents who have or have had a "substantiated case of child 
abuse or neglect" or who have specified criminal convictions. Other DSS regulations 
further mandate the manner of revocation of licenses and the procedures for removal of 
children from foster homes. See: DSS Regulation 114-110. 

Consistent with such it appears that as to any court orders regarding placements 
which predate July 1, 1993, further review by a court in light of the statutory change 
would be in order. Moreover, as to any court order after such date inconsistent with the 
legislation, an appeal could be considered. 

Question 3 

In your third question you asked whether DSS is to consider all individuals in a 
foster home or just the foster parent(s). Again, the provision states 

No child may be placed in foster care with a ... (prohibited) ... 
person .... 

In the opinion of this Office, consideration should be given to all individuals residing in 
the foster home and not just those who are licensed. 
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Construing the provision to apply to all individuals residing in the foster home 
would be consistent with DSS Regulation 114-550 (A) (3) which defines the "assessment 
summary" which is reviewed in the licensing procedure as the "self-study (autobiography) 
completed by the foster parent(s) about themselves and all family members living in the 
home." (emphasis added) See also: DSS Regulation 114-550 (E) (3) ("A minimum of 
one interview shall be conducted in the home of the applicant with the prospective foster 
mother, foster father, their children and other household members") DSS Regulation 114-
550 (I) (f) ("All members of the household shall be interviewed in order to evaluate their 
willingness to accept such a child.") (emphasis added) 

Question 4 

You next questioned what is meant by the phrase used in H.3669 "a substantiated 
history of child abuse or neglect"? You particularly questioned whether in circumstances 
where conditions in existence prior to July 1, 1993 preclude placement, does DSS consider 
indicated cases of abuse or neglect of which individual caseworkers have knowledge but 
which have been purged from DSS records pursuant to the seven year limitation set forth 
in S.C. Code Sections 20-7-650 and 20-7-680.1 

Pending clarification by the General Assembly of the term "a substantiated history 
of child abuse or neglect" reference may be made to the provisions of Section 20-7-650 
which provide for "affirmative determinations" of child abuse or neglect and which 
provide for the establishment of a Central Registry of Child Abuse and Neglect. Upon 

1Section 20-7-650 (G) states in part 

The names, addresses, birth dates, identifying characteristics, 
and other information unnecessary for auditing and statistical 
purposes of persons named in affirmative determinations of 
child abuse or neglect maintained in agency files must be 
destroyed seven years from the date services are terminated. 

Section 20-7-680 (F) states 

The names, addresses, birth dates, identifying characteristics, 
and other information unnecessary for auditing and statistical 
purposes of persons named in affirmative determinations of 
child abuse or neglect must be destroyed seven years from the 
date services are terminated. 
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an "affirmative determination", names of individuals must be placed upon the Central 
Registry. Individuals placed upon such Central Registry would appear to have "a 
substantiated history of child abuse or neglect" for purposes of H.3669. 

As noted, pursuant to Sections 20-7-650 and 20-7-680, records of persons named 
in "affirmative determinations" of child abuse or neglect must be purged after seven years. 
Pending further clarification by the General Assembly it is questionable whether cases of 
which caseworkers have knowledge but which have been mandatorily purged due to the 
seven year limitation period could be cited. Admittedly, however, pending such legislative 
clarification, particular situations may merit consideration even in light of the referenced 
seven year limitation, especially in particularly egregious instances of child abuse or 
neglect. Of course, if a separate criminal conviction was obtained, presumably such could 
continue to be noted and would probably disqualify the individual as having "a substantiat­
ed history of child abuse or neglect." 

Question 5 

You also questioned whether an out-of-state history of abuse or neglect or a 
criminal record from another state which is known by DSS is to be considered within the 
prohibition of "a substantiated history of child abuse or neglect." While the statute makes 
no specific reference to in-state or out-of-state histories or convictions, it would appear 
absurd to ignore a known out-of-state history or conviction. Generally, it is recognized 
that a statute must receive a practical, reasonable and fair interpretation consonant with 
the purpose, design and policy of the lawmakers. Caughman v. Columbia Y.M.C.A., 212 
S.C. 337, 47 S.E.2d 788 (1948). Moreover, courts will reject any construction that will 
lead to an absurd result that would defeat the plain legislative intention. State ex rel. 
McLeod v. Montgomery, 244 S.C. 308, 136 S.E.2d 778 (1964); 2A Sutherland Statutory 
Construction, § 45.12 (4th Ed.). Therefore, pending clarification by the General 
Assembly, it appears that known abuse or neglect determinations, such as those established 
pursuant to Section 20-7-650, or criminal records which come within the prohibition could 
be considered even if such involve out-of-state determinations or convictions. 

Question 6 

In your next question you asked whether H.3669 in regulating the placement in 
"foster care" applies only to foster family home care or does it also apply to child caring 
facilities. 

Pursuant to S.C. Code Section 20-7-30 the term "child caring facility" is defined 
as 
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. .. a campus with one or more staffed residences and with a 
total population of twenty or more children who are in care 
apart from their parents, relatives or guardians on a continuing 
full-time basis for protection and guidance. 

S.C. Code Section 20-7-2380 defines "foster care" to " include foster family, 
institutional, and group home care." I would note that pursuant to S.C. Code Section 20-
7-2376 a local foster care review board is mandated to review designated aspects of the 
functions of a child caring facility. See also: Children's Foster Care Review Board 
Regulation 24-19 ("Foster care includes family foster home, child-caring facility, and 
residential group home .... ") Referencing such comprehensive definitions of "foster care" 
it appears that pending further clarification by the General Assembly such term as used 
in H.3669 could be construed as including foster family home care, child caring facilities 
and residential group homes. 

Question 7 

In your next question you referenced 

When DSS places a child for adoption, it signs placement 
agreements with the family but DSS retains custody until the 
filing of the adoption petition divests the agency of custody 
pursuant to S.C. Code Ann. §20-7-1738 (Supp. 1992). Does 
this bill apply to adoptive placements (a) between the time 
placement agreements are signed and the petition is filed and 
(b) between the time the petition is filed and the court issues 
the adoption decree? 

I was informed that when a child is placed adoptively and an adoption placement 
agreement is signed, case management is transferred from the foster care division to the 
Division of Adoption Services. Once an adoption placement agreement is signed the child 
is no longer eligible for foster care payments but may receive adoption assistance or 
subsidy payments if the child is eligible due to special needs. 

S.C. Code Section 20-7-1738 states in part: 

Once a petitioner ... (to adopt) ... has received the adoptee into 
his home and a petition for adoption has been filed, the 
petitioner has temporary custody of the adoptee .... 
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Therefore, as to a child in foster care who is being adopted, custody of DSS is statutorily 
divested by the filing of the petition. Moreover, pursuant to that same provision, as to any 
subsequent action regarding possible removal of the child from the adoptive parents, the 
burden of proof shifts to the child-placing agency to prove that continued placement with 
the adoptive family is not in the best interest of the adoptee. Therefore, while a case may 
be considered transferred for purpose of case management and payment eligibility and no 
longer be considered a foster care case for administrative purposes when an adoption 
placement agreement is signed, pursuant to Section 20-7-1738, custody is transferred to 
the adoptive parent only when the petition is filed. As a result and pending further 
statutory clarification, it appears that H.3669 would appear to apply to adoptive 
placements between the time placement agreements are signed and the petition is filed. 

As to the question regarding whether H.3669 applies between the time the petition 
is filed and the court issues the adoption decree, it appears that pursuant to Section 20-7-
1738, the referenced legislation would probably not apply. Such statute acts to divest DSS 
of custody of the adoptee transferring such to the petitioner to the adoption. 

Question 8 

In your last question you asked whether H.3669 applies only to those crimes 
specifically established by statute in Title 16, Chapters 3 and 15 or does it encompass 
other statutory offenses or common law offenses which also could be characterized as 
offenses against the person or against morality and decency. 

Again, Section 20-7-1642 prohibits placement with an individual who has been 
convicted of "an 'Offense Against the Person' as provided for in Chapter 3, Title 16 ... 
(or) ... an 'Offense Against Morality or Decency' as provided for in Chapter 15, Title 16." 
The general rule in statutory construction is that words used must be given their plain and 
ordinary meaning without forced construction to expand the statute's operation. Hitachi 
Data Systems Corp. v. Leatherman, S.C. 420 S.E.2d 843 (1992). Moreover, 
it is a rule of construction that " ... the enumeration of particular things excludes the idea 
of something else not mentioned." Pennsylvania National Mutual Casualty Insurance v. 
Parker, 282 S.C. 546, 320 S.E.2d 458, 463 (Ct. App. 1984). Here the statute specifies the 
prohibited offenses and, therefore, pending further legislative clarification or amendment, 
it does not appear that other statutory or common law offenses not included in Title 16 
Chapters 3 and 15 would be included. 
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CONCLUSION 

1. H.3669 should be read as being applicable to foster care placements and foster 
homes already in existence as of July 1, 1993. However, as set forth below, any 
change regarding such children does not appear to be "automatic." 

2. 

3. 

As to any court orders regarding placements which predate July 1, 1993, further 
review by a court in light of H.3669 would be in order. As to any court order after 
such date inconsistent with the legislation, an appeal could be considered. 

In construing placements prohibited by H.3669, consideration should be given to 
all individuals residing in the foster home and not just those who are licensed. 

4. In construing the term "a substantiated history of child abuse or neglect" reference 
may be made to the provisions of Section 20-7-650 which provide for "affirmative 
determinations" of child abuse or neglect and which provide for the establishment 
of a Central Registry of Child Abuse and Neglect. If a separate criminal 
conviction was obtained, such could be noted and would probably disqualify the 
individual as having "a substantiated history of child abuse or neglect." 

5. 

6. 

7. 

Known out-of-state abuse or neglect determinations or criminal records could be 
considered as coming within the prohibition of a "substantiated history of child 
abuse or neglect." 

The term "foster care" as used in H. 3669 could be construed as including foster 
family home care, child caring facilities and residential group homes. 

H.3669 would apply to adoptive placements between the time placement 
agreements are signed and a petition for adoption is filed. The legislation would 
be inapplicable between the time the petition is filed and the court issues the 
adoption decree. 

8. Other statutory or common law offenses not included in Chapters 3 and 15 of Title 
16 which could be characterized as offenses against the person or against morality 
and decency would not be considered for purposes of H. 3669. 
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With kind regards, I am 

CHR/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 

Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 


