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November 2, 1993 

The Honorable Herbert Kirsh 
Chairman, Sunset Subcommittee 
State Reorganization Commission 
1105 Pendleton Street, Suite 228 
Columbia, SC 29211 

Dear Representative Kirsh: 

You have requested the opinion of this Office as to whether 
the practice of psychology is regulated in South Carolina. The 
laws concerning the State Board of Examiners in Psychology do not 
regulate the practice of psychology except as those statutes impose 
certain requirements upon licensed psychologists. Pursuant to 
§ 40-55-60 (Supp. 1992), the Board has adopted a Code of Ethics 
which must be followed by licensed psychologists. 26 s.c. Code 
Ann. Regs. 100-4 {Supp. 1992). In addition, Reg. 100-6 provides 
guidelines concerning advertising by psychologists and Reg. 100-5 
sets forth guidelines for the practice of certain specialties in 
psychology which "are not meant to limit the ability of the 
licensed psychologist to provide services for which, through 
training, he/she has developed demonstrable special competencies 
and skills." In addition to these provisions, the Board may 
revoke, suspend or otherwise restrict the license of a psychologist 
or reprimand him or her for acts of misconduct including such 
matters as fraud, incompetence and violations of ethical rules. 
§ 40-55-150. 

Al though these laws define the practice of psychology and 
provide for the supervision of the rendering of psychological 
services by unlicensed psychologically trained individuals 1 (§ 40-

Section 40-55-70 does state that "[p]sychologically trained 
individuals who do not meet the requirements for licensing ... are 
permitted to render psychological services when under the direct 
supervision of a licensed psychologist .... ", but the law does not 
otherwise impose any prohibition on the practice of psychology by 
unlicensed persons. 



I 
I 

The Honorable Herbert Kirsh 
November 2, 1993 
Page 2 

55-70 and Reg. 100-8), they do not prohibit or regulate the 
practice of psychology by unlicensed persons except to the extent 
that they hold themselves out as psychologists under § 40-55-70. 
This statute prohibits unlicensed persons from using titles 
incorporating the name "psychologist" and related terms except as 
otherwise provided in that law for such matters as academic or 
research titles. 

This opinion is not intended to be a catalog of each and every 
restriction upon licensed psychologists or unlicensed persons who 
may be practicing psychology, but I hope that it provides you some 
guidance. In conclusion, the practice of psychology is not 
directly regulated by State law except that the work of licensed 
individuals in that profession is affected by provisions such as 
the Rules of Ethics adopted by the Board. The restrictions upon 
unlicensed persons primarily consist of their not holding 
themselves out as psychologists. 

If you have any questions or need other information, please 
let me know. 
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,JAMES PATRICK HUDSON 
//Chief7Deputy Attorney General 
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Yours very truly, 

Executive Assistant for Opinions 


