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Dear Senator Passailaigue: 

You have requested the opinion of this Off ice regarding 
questions arising from the following factual situation. 

"A" desires to form a corporation wherein the shareholders 
consist of "A" and "Doctor B". The corporation's sole purpose 
will be to provide Occupational Health Services, including, 
but not limited to, drug testing, DOT testing, pulmonary 
function testing, non-smoking classes and consultation of diet 
and exercise. This corporation, hereinafter referred to as 
"Corporation #1", will not engage in the practice of medicine . 
"Corporation #2" will have "A" as its sole shareholder. 

It is anticipated that "Corporation #1" will interact with 
"Corporation #2", as medical corporation formed to provide 
medical services. Also, "Corporation #2" will obtain the 
services of "Doctor B" and potentially other doctors who will 
all be independent contractors for the purpose of medical 
treatment. "Doctor B" will not be a shareholder in 
"Corporation #2." 

Although "Corporation #1" and "Corporation #2" will interact 
with one another through the natural course of business, 
neither will be restricted from interaction with other 
companies and or individuals for the purposes as set forth in 
their corporate nature. 

(1) You have first asked whether it is inappropriate for 
"Doctor B" to be a shareholder in "Corporation #1." Generally, 
there is no prohibition of which we are aware against a physician 
being a shareholder in a corporation. However, the nature of 
"Corporation #1" might make the Provider Self-Referral Act of 1993 
(Act No.71, 1993 s.c. Acts 156) applicable if "Doctor B" were to 
refer patients to "Corporation #1" for any of its described 
services. 
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Effective May 17, 1993, the Act prohibits referrals to 
entities in which a health care provider is an investor or has an 
investment interest. An investment interest includes, among other 
things, shares of stock in a corporation such as you describe, with 
one exception being "an investment interest acquired before June 
15, 1993." s.c. Code Ann. §44-113-20 (10) (d). 

s.c. Code Ann §44-113-30(A) states: 

(A) Except as provided in this section and other 
provisions of this chapter, a health care provider 
may not ref er a patient for the provision of 
designated health services to an entity in which 
the health care provider is an investor or has an 
investment interest. However, this prohibition 
does not apply to: 

(1) an investment interest where the health 
care professional directly provides the health 
care services within the entity or will be 
personally involved in the provision, 
supervision, or direction of care to the 
referred patient. 

(2) the provider's investment interest is in 
registered securities purchased on a national 
exchange or over-the-counter market and issued 
by a publicly-held corporation: 

(a) whose shares are traded on a 
national exchange or on the over­
the-counter market; and 
(b) whose total assets at the end 
of the corporations' most recent 
fiscal quarter exceeded fifty 
million dollars; or 

( 3) with respect to an entity other than a 
publicly-held corporation described in 
subsection (A) (2) and a referring provider's 
investment interest in the entity, [if] each 
of the following requirements are met: 

(a) no more than fifty percent of 
the value of the investment 
interests are held by investors who 
are in a position to make referrals 
to the entity; 
(b) the terms under which an 
investment interest is offered to an 
investor who is in a position to 
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make referrals to the entity are no 
different from the terms offered to 
investors who are not in a position 
to make referrals; 
(c) the terms under which an 
investment interest is offered to an 
investor who is in a position to 
make referrals to the entity are not 
related to the previous or expected 
volume of referrals from that 
investor to the entity; 
(d) there is no requirement that 
an investor make referrals or be in 
a position to make referrals to the 
entity as a condition for becoming 
or remaining an investor. 

{C) No claim for payment may be presented by 
an entity to an individual, third party payer, 
or other entity for a service furnished 
pursuant to a referral prohibited under this 
section. 

(D) If an entity collects any amount that was 
billed in violation of this section, the 
entity shall refund the amount on a timely 
basis to the payer or individual, whichever is 
applicable. 

(E) A health care provider who makes a 
referral prohibited by this section or who 
fails to disclose information required by §44-
113-40 (A) or presents or causes to be 
presented a bill or a claim for service for 
which payment may not be made under subsection 
(D) is subject to a civil penalty of not more 
than five thousand dollars for each such 
service to be imposed and collected by the 
appropriate board. 

(F) A health care provider or other entity 
that enters into an arrangement or scheme 
which the health care provider or entity knows 
or should know has a principal purpose of 
assuring referrals by the health care provider 
to a particular entity which, if the heal th 
care provider directly made referrals to the 
entity would be in violation of this section, 
is subject to a civil penalty of not more than 
twenty-five thousand dollars for each 
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circumvention 
imposed and 
board. 

arrangement 
collected by 

or scheme to be 
the appropriate 

(G) A violation of this section by a health 
care provider constitutes grounds for 
disciplinary action to be taken by the 
applicable board .... 

s. C. Code Ann. §44-113-40 states: 

(A) A health care provider may refer a 
patient to an entity in which the health care 
provider is an investor if the referral is 
permitted under §44-113-20(10) (d) or §44-113-
30(A) (3) if before the referral the provider 
furnishes the patient with a written 
disclosure form informing the patient of: 

( 1) the existence of the investment 
interest; 
( 2) the name and address of each 
applicable entity to which a 
referral is made in which the 
referring health care provider is an 
investor; 
(3) the patient's right to obtain 
the item or services for which the 
patient has been referred at the 
location or from the provider or 
supplier of the patient's choice, 
including the entity in which the 
referring provider is an investor; 
(4) the names and addresses of at 
least two alternative sources of 
these items or services available to 
the patient; 
(5) a schedule of typical fees for 
items or services usually provided 
by the entity or, if impracticable 
because of the nature of the 
treatment, a written estimate 
specific to the patient. 

(B) The referring provider must obtain the 
patient's signature that the information 
required under subsection (A) has been 
provided to the patient. (Emphasis added.) 
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(2) Regarding your question whether it is inappropriate for 
"Doctor B" to be an independent contractor of "Corporation #2," 
there does not appear to be any prohibition against that 
relationship provided "Doctor B" strictly complies with the 
Provider Self-Referral Act. This presumes that "Doctor B" and any 
other doctors will retain the unfettered discretion to make medical 
decisions they deem appropriate to the patient's care without 
restraint or restriction by "Corporation #2". 

(3) As to your question whether the purpose of "Corporation 
#2" violates any regulatory laws, please be advised that there 
appears to be no general prohibition in current state law against 
physicians being employed by corporations as independent 
contractors for the purpose of medical treatment. 

{ 4) Finally, you asked whether the interaction between 
"Corporation #1" and "Corporation #2" violates any corporate 
regulations and is subject to a piercing of the corporate veil. 
The question appears to involve factual issues that are beyond the 
scope of opinions of this Office. {Op. Atty. Gen., 12/12/83; see 
also Op. Atty. Gen., 10/12/79}. In particular, whether a violation 
has occurred which might permit the corporate veil to be pierced 
would necessarily depend upon the specific facts involved in a 
particular situation. 

Obviously, the factual situation presented cannot possibly 
encompass all of the facts which might be considered relevant by a 
court upon review. We are attempting to provide as much assistance 
as possible given the very general nature of the facts presented. 
Depending on how the facts develop in a particular circumstance 
other issues may arise and bring about a different result. Whether 
and the extent to which the Provider Self-Referral Act is 
applicable to the circumstances you describe could be determined 
only after thorough evaluation of all relevant facts and 
circumstances. 

I trust the preceding discussion adequately answers your 
questions. However, if you have any questions, please do not 
hesitate to contact me. 

R.~VIEWED AND APPROVED~ ---

/:ii~ ·. Co-7~-
/RoET D. COOK 

Very truly yours, 

~c~ 
Richard P. Wilson 
Assistant Attorney General 

v Executive Assistant for Opinions 


