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Dear Mr. Sterling: 

You have asked a number of questions concerning the 
development of regional industrial parks under s.c. Const. 
art. VIII, § 13, and s.c. Code Ann. § 4-1-170 (Supp. 1992). 
The issues which you have raised are not specifically 
addressed by the statutes or constitutional provisions 
concerning the establishment of industrial parks. Because 
the constitutional provision and the law are relatively new, 
there has been very little case law established concerning 
these parks. Further, while this office may offer its 
opinion on the interpretation of a statute, only a court can 
provide a legally binding interpretation of the statute. 

Question 1. Must the park boundaries be specifically defined 
in the agreement or may the boundaries be described in such a 
way that land parcels may be added or deleted from the 
agreement with the concurrence of the counties involved? 

The South Carolina Constitution allows counties to jointly 
develop an industrial park with other counties within the 
geographical boundaries of one or more of the member 
counties. Section 4-1-170 requires a written agreement to 
develop the park. In connection with the written agreement, 
the section specifically provides: 

The written agreement entered into 
by the participating counties must 
include provisions which: 

(1) address sharing expenses of the 
park; 
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(2) specify by percentage 
revenue to be allocated to 
county; 

the 
each 

which 
each 
each 

(3) specify the manner in 
revenue must be distributed to 
of the taxing entities within 
of the participating counties. 

There are no other items which are statutorily required to be 
specified in the written agreement. It, therefore, seems 
reasonable that the agreement could provide that the park can 
be expanded or reduced in size based on the agreement of all 
participating counties. 

Question 2. Under a single agreement, may counties that are 
a party to a regional park agreement under § 4-1-170 have 
several different noncontiguous parcels of land identified as 
"the industrial park"? 

Although the statute does not clearly prohibit the use of 
noncontiguous property in an industrial park, it appears that 
the wording of the constitutional provision and the statute 
c'ontemplates a single park area. Only a court can determine 
if multiple sites are permissible under the statute; however, 
the goal of multiple sites may be accomplished through the 
use of multiple agreements. There is nothing in the statute 
which prohibits counties from entering into multiple park 
agreements which would include each separate noncontiguous 
parcel. 

Question 3. Can a county be a party to the agreement in name 
only or is the sharing of expenses and/or revenues required 
in order to have a regional park and to qualify for 
fee-in-lieu payments to the respective taxing authorities? 

The purpose of the constitutional and statutory provisions 
for establishing industrial parks is to allow the joint 
development of a park between participating counties. 
counties which are not sharing in the revenues and expenses 
of the park are not participating in the park's development 
and, therefore, could not be parties to the agreement. This 
interpretation is supported by the fact that § 4-1-170 
requires the inclusion of provisions concerning the sharing 
of expenses and revenues among the participating counties. 
The language of this requirement appears to suggest that the 



I 
L 

I 
I 

g 
I 

Mr. Wayne L. Sterling 
Page Three 

Se~tember 7, 1993 

Legislature intended each of the counties to participate in 
these items. 

A review of the state income tax jobs credit further supports 
this interpretation. s.c. Code Ann. § 12-7-1220 (Supp. 1992) 
allows a jobs tax credit for the creation of certain jobs in 
the State. For purposes of the credit, each county in the 
State is designated developed, moderately developed or less 
developed. The number of jobs required to be created and the 
amount of credit are dependent upon the county's 
designation. In developed counties, the credit is three 
hundred dollars per job and at least fifty jobs must be 
created. In moderately developed counties, the credit is 
eight hundred dollars per job and at least eighteen jobs must 
be created. Finally, in the least developed counties, the 
credit is one thousand dollars per job and only ten jobs need 
to be created. The section contains a special provision 
which allows an additional credit of five hundred dollars for 
jobs created in an industrial park. Additionally, the amount 
of the credit and the number of jobs which must be created 
are based on the counties participating in the park which 
provides the largest credit, regardless of in which county 
the park is located. For example, a highly developed county 
and a less developed county could create a park which is 
located in the highly developed county. In order for the 
credit for jobs created in the park to qualify, only ten jobs 
would need to be created and a credit of one thousand, five 
hundred dollars would be allowed for each job. If counties 
were allowed to participate in a park in name only, less 
developed counties could be used by highly developed counties 
to obtain a greater jobs credit for industries located in 
those highly developed counties without having true 
participation of the less developed county in the industrial 
park. It seems unlikely that the Legislature would have 
intended such a result. It is, therefore, our opinion that 
each participating county must share in the development of 
the park by sharing the revenues and expenses of the park. 

Question 4. Can existing facilities, other than undeveloped 
land, be included in a regional park? 

There appears to be nothing in the law which would prohibit 
existing facilities from becoming part of an industrial park 
qualifying under § 4-1-170. If, however, an existing 
facility is included in an industrial park, there are a 
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number of items which must be considered. Because the 
industrial park agreement specifies how revenue is to be 
distributed between taxing entities, the distribution of the 
fee payment received in lieu of taxes will be different from 
the distribution of property taxes associated with that same 
property. In other words, counties, municipalities, school 
districts, and other political subdivisions which were 
receiving revenues from property taxes of an existing 
facility would no longer receive the same revenue once the 
property becomes part of a park. This may significantly 
affect the tax base of the various taxing entities. 

Additionally, the county or other political subdivisions may 
have issued general obligation debt based on the assessed 
value of the property in question. To the extent that the 
value of this property is necessary to permit the outstanding 
general obligation debt within the debt limit of the 
political subdivision, the political subdivision must 
continue to receive income from the existing property to the 
extent that the amount representing its value is necessary to 
permit the outstanding general obligation debt within the 
debt limit of the political subdivision. This treatment is 
consistent with the requirements for issuing special revenue 
bonds for the park under s.c. Code Ann. § 4-1-175 (Supp. 
1992). Failure to allow the political subdivision to 
continue receiving this amount would jeopardize the political 
subdivision's bond status, as well as possibly result in an 
impairment of contract for the bondholders. If existing 
property is included in a park, the agreement should address 
this issue when describing how revenue is to be distributed 
between the counties and the various taxing entities. 

Question 5. Can counties using existing industrial/business 
parks not formed under § 4-1-170 be designated as regional 
parks under § 4-1-170 and be in compliance with statutory and 
constitutional provisions? 

Neither the Constitution nor the statutes dealing with 
industrial parks appears to prohibit counties from forming a 
park which qualifies under § 4-1-170 at the site of an 
existing industrial/business park. Of course, the problems 
discussed in the answer to question 4 would be applicable in 
this situation. 

Question 6. 
fee-in-lieu 

At what point in 
payment substituted 

time are taxes exempt and 
(a) when the park is 
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designated by the counties; (b) when the agreement is signed 
by the counties; or (c) when new taxable property is placed 
on the tax roll within the park? 

Once a park has been created following the signing of the 
park agreement by all participating counties, new property 
would become subject to the fee rather than property taxes 
once it is placed in service in the industrial park (at the 
same time which it would become subject to property taxes 
were the property not located in an industrial park). 

If the industrial park is created or expanded, such that it 
includes existing property which has previously been subject 
to property taxes, the property will be subject to fee 
payments only after all property taxes have been paid which 
are applicable to the last fiscal year end before the 
property was placed in the park. Property taxes for 
corporations are assessed based on the value of property as 
of the last day of a corporation's fiscal year. s.c. Code 
Ann. § 12-37-970 (1976). The property tax returns are due on 
the last day of the fourth month following the close of the 
taxable year. Based on this information, assessments for 
property taxes for the year in which the return is due are 
issued. Act. No. 361, Acts of 1982, § l provides: 

·The General Assembly finds that property 
enumerated in Section 12-37-970 of the 
1976 Code (Section 12-37-970 includes 
"merchants' inventories, equipment, 
furniture and fixtures, and manufactures' 
real and tangible personal property, and 
the machinery, equipment, furniture and 
fixtures of all other taxpayers required 
to file returns with the South carolina 
Tax Commission for purposes of assessment 
for property taxation"] is required to be 
returned as of the end of the owner's 
regular accounting period that is used 
for income tax purposes. The liability 
of the owner to return and pay a tax on 
such property is fixed at that time for 
the next ensuing calendar year. 

Since the property tax liability has been established, the 
property taxes due for that time period cannot be converted 
to fee payments. Fee payments on the property would become 
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due instead of property taxes based on the first year end 
which the property is located in the park. 

If you have any additional questions or need additional 
clarification on this matter, please let us know. 

Very truly yours, 

C' -\ ' .. t • --- \ ~) \, • __ :--
· - ,_ . .. _,:/ \ .} ~_:::::.. \..:: '-

Sarah G. Major __ \ 
Assistant Attorney General 
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