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You have asked whether you may serve simultaneously on the Chesterfield County 
Board of Education and on the board of directors of the Chesterfield County Rural Water 
Co., Inc. without violating the dual office holding prohibitions of the state Constitution. 

Article XVII, Section 1 A of the state Constitution provides that "no person may 
hold two offices of honor or profit at the same time ... ," with exceptions specified for an 
officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized fire department, 
constable, or a notary public. For this provision to be contravenetL a person concurrently 
must hold two public offices which have duties involving an exercise of some portion of 
the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). 
Other relevant considerations are whether statutes, or other such authority, establish the 
position, prescribe its tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath for the 
position. State v Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

The Office has advised on numerous occasions that a member of a county board 
of education or a school district trustee would be considered an officer for dual office 
holding purposes. As examples of the numerous opinions, enclosed are copies of opinions 
dated July 16, 1991 and November 1, 1991. 

This Office has apparently not previously examined membership on the governing 
body of a rural water company such as Chesterfield County Rural Water Co., Inc. We 
have been able to obtain, from the state Department of Archives and History, a copy of 
the charter issued May 21, 1968 by the Secretary of State. An examination of the charter 
shows that this entity is a nonprofit organization financed in whole or in part by funds 
from the Farmers Home Administration. The rights, powers, and duties which may be 
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exercised by such an entity are described in the charter as "by virtue of Act No. 1030 of 
the 1964 Acts and Joint Resolutions ... . " The referenced act is presently codified as 
chapter 35 of Title 33, related to federally financed nonprofit corporations. While the 
entity is created pursuant to general enabling legislation, no specific legislation created this 
specific entity. No legislation created the position of director or member of the governing 
body; specifies qualifications to be met by the holder of the position; requires an oath of 
the holder; or provides for his compensation. These matters are all provided for in the 
charter or bylaws. A review of the powers and duties to be exercised by directors or 
members of the governing body (as found in the charter and in chapter 35 of Title 33) 
does not reveal any powers or duties which are indicative of an exercise of sovereign 
power (i.e., eminent domain, levying and collecting taxes, pledging the credit of the State 
or a political subdivision, among many others). 

Considering all of the foregoing factors, we are of the opinion that one who would 
serve as a director or a member of the governing body of the Chesterfield County Rural 
Water Co., Inc. would most probably not be considered an office holder for dual office 
holding purposes. Thus, you could serve in that capacity and on the Chesterfield County 
Board of Education without violating the dual office holding prohibitions of the state 
Constitution. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 
Enclosures 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 

Sincerely, 
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Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 


