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Your letter to the Director of the Property Tax Division of the Department of 
Revenue and Taxation, concerning the need for licensure or certification of ad valorem 
tax appraisers, has been referred to the Office of the Attorney General for response. 
Referencing statutes such as S.C. Code Ann. §§ 40-60-30 and 12-4-335, a question has 
been raised as to whether licensure or certification requirements for ad valorem tax 
appraisers may have been removed by§ 40-60-45 as adopted in 1993. 

It is our understanding that counsel for the South Carolina Department of Labor, 
Licensing and Regulation, in accordance with the policy adopted by this Office for 
agencies with in-house counsel, has advised one of the agencies within that Department 
that § 40-60-45 that if the appraisal is not to be used in a federally related transaction, 
then the appraiser is not required to be permitted, registered, licensed, or certified. Thus, 
appraisals made for ad valorem tax purposes would fall outside the purview of the current 
appraisal statute. We further understand that various public officials (i.e., auditors and 
assessors) and entities affected by the relevant statutes may not agree with this 
interpretation of§ 40-60-45. To resolve these conflicting interpretations, then, the opinion 
of this Office has been requested. 

Chapter 60 of Title 40, S.C. Code Ann., governs the real estate appraisers 
professions and occupations. Specifically, § 40-60-30(A) provides: "Except as provided 
in Section 40-60-40, it is unlawful for a person to engage in real estate appraisal activity 
in this State without first obtaining a permit, registration, license, or certification as 
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provided in this chapter." The exceptions in § 40-60-40 are not relevant herein. An 
exemption is then provided in § 40-60-45: 

A real estate appraiser registered, licensed, or certified 
pursuant to this chapter is not required for real-estate related 
financial transactions exempt from the appraisal requirement 
under the regulations of federal banking agencies. 

In the interpretation of a statute such as § 40-60-45, it is helpful to review a few 
cardinal rules of statutory construction. In interpreting any statute, the primary objective 
of both the courts and this Office is to determine and effectuate the legislative intent. 
Bankers Trust of South Carolina v. Bruce, 275 S.C. 35, 267 S.E.2d 424 (1980). Words 
used in a statute are to be given their plain and ordinary meanings. Worthington v. 
Belcher, 274 S.C. 366, 264 S.E.2d 148 (1980). Where the terms of a statute are clear and 
unambiguous, those terms must be applied literally. Green v. Zimmerman, 269 S.C. 535, 
238 S.E.2d 323 (1977). The title of an act may be considered in aid of construction to 
show legislative intent. University of South Carolina v. Elliott, 248 S.C. 218, 149 S.E.2d 
433 (1966). 

Applying these rules of statutory construction to § 40-60-45, it is our opinion that 
if the regulations of federal banking agencies exempt real-estate related financial 
transactions from the appraisal requirement, then a real estate appraiser registered, 
licensed, or certified pursuant to Chapter 60 of Title 40 is not required to handle that 
transaction. If the appraisal is not to be used in accordance with § 40-60-45 (or the 
exceptions as specified in § 40-60-40), then § 40-60-30 would require that an appraiser 
be permitted, registered, licensed, or certified, as may be appropriate. 

Such an interpretation would be in accordance with the title of Act No. 17 of 1993, 
which added § 40-60-45 to the Code of Laws. The title provides in relevant part: 

AN ACT TO AMEND THE CODE OF LAWS OF SOUTH 
CAROLINA, 1976, BY ADDING SECTION 40-60-45 SO AS 
TO PROVIDE THAT A STATE LICENSED OR STATE 
CERTIFIED REAL ESTATE APPRAISER IS NOT RE­
QUIRED FOR REAL ESTATE-RELATED FINANCIAL 
TRANSACTIONS WHICH ARE EXEMPTED FROM THE 
APPRAISAL REQUIREMENT UNDER THE REGULA­
TIONS OF THE FEDERAL BANKING AGENCIES; .... 
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Because none of the stated exceptions or exemptions appear to apply to ad valorem 
tax appraisers, it is the opinion of this Office that such appraisers would be required to 
be registered, licensed, permitted, or certified, as may be appropriate. Section 40-60-45 
did not remove such requirement for ad valorem tax appraisers or, indeed, anyone other 
than one handling real estate related financial transactions exempted from the appraisal 
requirement under regulations of the federal banking agencies. 

CONCLUSION 

The appraisal of real property for tax purposes carries with it a high standard of 
responsibility. Taxpayers are watching closely and want to know that the person 
appraising their property has the know-how to do the job. Along with high professional 
standards, goes the credibility of the tax appraisal process. That is one reason the 

ature imposed the requirement of licensure upon those given that trust. It is our 
mmion that this requirement is still there. 

With kindest regards, I am 

TTM/an 

Sincere!~"-....., 

~_,-"~?=---..-...-...~ 
. Travis Medlock 

Attorney General 


