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April 25, 1994 

The Honorable Carroll A. Campbell, Jr. 
Governor of the State of South Carolina 
Post Office Box I I 369 
Columbia, South Carolina 2921 I 

Dear Governor Campbell: 

BU3·734·397ll 

atnlumbta 29211 

You have asked for an interpretation of Art. IV, Section 21 of the South Carolina 
Constitution as it relates to the Governor's veto of a bill. Specifically, you wish to know 
whether the veto of Senate Bill S.520 bearing ratification number R-347, "A Bill to amend 
Section 7-13-860, Code of Laws of South Carolina, 1976, relating to the appointment, 
qualifications, identification and conduct of poll watchers, so as to specify the maximum 
size of lettering on identification badges and to prohibit badges in fluorescent colors," is 
valid. It is our conclusion that the veto of the bill is valid. 

The facts are not in dispute. The Bill was delivered to the Governor for 
consideration on April 14, 1994. On April 20, 1994, the Governor vetoed the Bill, and 
attempted to have it returned to the Senate sometime after 5:30 p.m., probably around 6:30 
p.m. The Bill was presented to the Senate Clerk for receipt, not in the Senate Chamber, 
because the Senate had adjourned for the day, but somewhere on the Capitol Complex 
grounds. The Clerk noted that it was past 5:30 p.m. and thus did not "sign for" the Bill, 
(by receipt), apparently because the Senate had adjourned and it was past the close of the 
ordinary business day. In any event, the Bill was not accepted and the member of the 
Governor's staff returned with it. The next morning, the Bill was again presented, and 
this time receipted by the Senate Clerk at 9:15 on April 21, 1994. The Bill was then 
forwarded to the Secretary of State for attachment of the Seal of the State. In the letter 
forwarding the Bill, the Clerk noted that the Governor "had until Wednesday, April 20, 
1994 to return the Bill to the Senate", but that it was returned on Thursday, the 21st. The 
question presented is whether the veto of the Bill was valid, in light of the fact that the 
Bill was not actually physically transferred to the Clerk until April 21, 1994. 
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Art. IV, Section 21 of the South Carolina Constitution provides in pertinent part: 

If a bill or joint resolution shall not be returned by the 
Governor within five days after it shall have been presented to 
him, Sundays excepted, it shall have the same force and effect 
as if he had signed it, unless the General Assembly, by 
adjournment, prevents return, in which case it shall have such 
force and effect unless returned within two days after the next 
meeting. 

The foregoing Constitutional provision is mandatory, and must be complied with 
in full. Op. Attv. Gen., July 23, 1981. The following rule is almost universally followed 
with respect to computation of the time requirements of this Constitutional mandate: 

In computing the period of time within which a chief 
executive may approve an act of the legislature presented to 
him, or within which the act, if not returned, will become a 
law, the terms used in the constitutional provision are to be 
given the meaning they have in common use, unless there are 
reasons to the contrary. In computing the time allowed for the 
approval or disapproval of a bill by the chief executive, the 
period is regarded as beginning when the bill is presented to 
the chief executive. It is a general rule that the day of presen­
tation is to be excluded and the last day of the specified 
period included. For this purpose, "days" consist of 24 hours 
each and begin at twelve o'clock midnight and extend through 
24 hours to the next twelve o'clock midnight. 

73 Am.Jur.2d, Statutes, § 79. 

Our Supreme Court has agreed with this basic rule. In Corwin v. Comptroller 
General, 6 S.C. 390 (1875), the Court, quoting Opinion of the Justices, 45 N.H. 607 
(1864) stated: 

The provision of the Constitution in relation to this 
subject should receive a reasonable construction, and it can 
hardly be supposed that the time limited for the return of the 
Bill has expired because that branch of the Legislature in 
which the Bill originated had adjourned for the day, if the five 
days limited by the Constitution have not expired. The word 
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'day,' in its common acceptation, means a civil day oftwenty­
four hours, beginning and ending at midnight. 

This Office has reached the same view, that the word "day" as used in the Constitution, 
means until midnight not the end of the legislative day. See, Op. Atty. Gen., June 28, 
1982. Indeed, the authorities note that the Governor cannot rely on the fact that the 
Legislature was not actually meeting to extend the time for his return of a bill. "In some 
instances bills have become law under this provision because the executive has not 
returned it to the legislative officers during recess but has waited until there is an actual 
meeting." Sutherland, Statutory Construction, § 16.03 (Sands 4th ed.). Thus, it is clear 
that the five-day period for consideration began on the 15th of April, the 17th (a Sunday) 
was excluded, and the Governor had until midnight on the 20th to return the Bill with his 
objections. Such time could not be restricted either because the Senate had recessed for 
the day, or because of the close of the business day at 5:00 or 5:30. 82 C.J.S., Statutes, 
§ 49. 

The question then becomes what is meant in the Constitution by the term "returned" 
by the Governor. It is critical also to know the meaning of the term "presented" to the 
Governor, so it can be determined whether the time frame as set forth above was met. 

It has been held that in order for a Bill to be properly "returned" by the Governor, 
the Bill must be put beyond the Executive's possession, that it must be placed in the 
possession, actual or potential of the house in which it originated. The word "return" is 
equivalent to the word "presented". Hamending v. Haight, 39 Cal. 189, 199, 2 Am.Rep. 

The decision of State ex rel. State Pharmaceutical Assn. et al. v. Michel, Secretary 
of State, 52 La. Ann. 936, 27 So. 565 (1900) definitively interprets the meaning of the 
term "presented" which is, as noted, equivalent to the term "returned". In that case, a Bill 
was delivered personally to the Governor at about 11 p.m. The Governor's Secretary had 
gone home, but the Governor was present, yet declined to accept the Bill. The Court 
concluded, nevertheless, that despite the Governor's refusal to accept, it had been properly 
"presented" to him. The Court noted: 

The mandate of the organic law is not that the governor 
must act, in the way of a veto, within five days of his 
reception of a bill, but within five days of its presentation to 
him. If it were the first, he might, by not receiving a measure, 
hold it up ... thus defeating its becoming a law; or, action on 
the veto by the two houses would be prevented. But the 
presentation of the measure being made to him, - an offer of 
it to him; a tender of it to him, it can make no difference that 
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he does not receive it. The constitutional requirement is 
fulfilled, and from that moment the delay begins to run and he 
must act, if his purpose be to veto within five days. 27 So. at 
567. (emphasis added). 

Likewise, it has been noted that 

[t]he place where the Governor receives communications from 
the two houses must depend on usage, and when a place has 
been established by long continued practice and common 
understanding, the fact that the governor is temporarily absent 
for an hour or for an afternoon ought not to affect the presen­
tation, where the bill is deposited in the usual place by an 
officer of one of the houses. 

82 C.J.S., Statutes, § 48, p. 78. And as was stated in State ex rel. Corbett v. South 
Norwalk, 77 Conn. 257, 58 A. 759 (1904), 

It [the period of limitation] begins when the bill is 
presented to him. It cannot be deemed to have been presented 
to him until it has been in some way put into his custody, or 
into that of someone properly representing him, in such a 
manner that he has a reasonable opportunity to inspect and 
consider it. ... In like manner, a bill which he does not 
approve cannot be deemed to have been returned by the 
governor until he or someone properly acting in his behalf, 
has put it out of his custody into that of the house in which it 
originated, or of someone properly acting in its behalf, in such 
a manner that there is a reasonable opportunitv given for that 
house to become apprised of his objections and proceed to a 
reconsideration. (emphasis added). 

As stated in State v. Holm, 215 N.W. 200, 203 (Minn. 1927), "[i]t is the official duty of 
the one to whom the bill is returned to promptly report to the house when in session. . .. 
The place for the return is not important." 

CONCLUSION 

It is our view, based on the foregoing authorities, that the Governor's veto of the 
Bill, in this instance, was valid. The Governor had until midnight of the 20th in which 
to act, and he did so. That time could not be shortened. 
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The fact that the Bill was not, in this instance, physically accepted by the Clerk 
until the 21st cannot be of any legal significance. The Governor presented the Bill for 
return and this is all that could be expected. Otherwise, the Governor could never 
effectively veto a Bill and the Constitution would be thwarted. 

For purposes of the Constitution, it is the tender or offer of the Bill to the Clerk, 
or someone properly acting for the legislative body, which is important to determine 
whether the Bill was properly "returned" by the Governor within the five-day period. 
Likewise, it is the tender or offer of the Bill to the Governor, or someone properly acting 
on his behalf, which constitutes a validly "presented" Bill to start the Governor's five-day 
clock running. The day actually "presented", is, of course, excluded. 

The Governor must be given notice of and the opportunity to review the Bill 
enacted, Op. Atty. Gen., February 15, 1979, and the legislative body from which the Bill 
originated must be given the opportunity to review the Governor's objections to a bill if 
he has any. The constitutional time clock can neither be shortened nor extended. 

Here, the Bill was "presented" to the Governor on April 14. It was "returned" on 
the 20th when presented to the Clerk for acceptance. At that point, the Senate was given 
a "reasonable opportunity" to consider the Governor's objections. The Bill was thus 
vetoed in accordance with the Constitution and it remains now for the General Assembly 
to decide what action it wishes to take -- whether to accept the veto or override it. 

A final word of caution is in order. While we conclude that the lack of physical 
transfer of the Bill back to the Senate is not controlling herein, such transfer must be the 
norm both in presentment to the Governor and in return to the Legislature. The legislative 
and executive branches must work smoothly for constitutional government to work 
properly. 

With kindest regards, I am 

TTM/an 

. Travis Medlock 
Attorney General 


