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On behalf of some constituents you have forwarded two proposed ordinances which 
would establish overlay zoning districts, as well as other materials relevant thereto, and 
have sought our opinion as to several questions. Each of your questions will be answered 
separately, as follows. 

Question 1 

Is there a time limit for a pending ordinance to become null and/or void? 

Because the enclosed proposed ordinances are presently being considered by a 
county council, it is assumed that the issue involves adoption of ordinances by county 
councils. 

No state law prescribes an outer time limit within which an ordinance must be 
passed or become null and/or void. A minimum time table is set forth in S.C. Code Ann. 
§ 4-9-120: "With the exception of emergency ordinances, all ordinances shall be read at 
three public meetings of council on three separate days with an interval of not less than 
seven days between the second and third readings." It is observed that a county council 
is a continuing body and does not have discrete terms as does the General Assembly, and 
thus pending legislation (i.e., ordinances) would not become null and/or void after the 
passage of a set amount of time, as is the case with legislation pending when the General 
Assembly adjourns sine die. 
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Question 2 

Is any action required to maintain the pending status? 

No state law appears to prescribe a particular action to be taken by a county council 
to 1,11aintain the pending status of an ordinance. 

Question 3 

You have enclosed copies of the overlay ordinances and asked whether such would 
be legal as far as the county or the state would be concerned. 

An ordinance, if it should be adopted, would be entitled to the same presumptions 
of constitutionality to which an enactment of the General Assembly would be. It would 
be presumed that the ordinance would be constitutional in all respects. The ordinance will 
not be considered void unless its unconstitutionality is clear beyond any reasonable doubt. 
Cf., Thomas v. Macklen, 186 S.C. 290, 195 S.E. 539 (1937); Townsend v. Richland 
County, 190 S.C. 270, 2 S.E.2d 777 ( 1939). All doubts of constitutionality are generally 
resolved in favor of constitutionality. While this Office advises whenever it may identify 
a particular constitutional infirmity, it is solely within the province of the courts of this 
State to actually declare an enactment or ordinance unconstitutional or unenforceable for 
other reasons. 

In 1994, the General Assembly adopted S.687, R-395, the "South Carolina Local 
Government Comprehensive Planning Enabling Act of 1994." This act adds Chapter 29 
to Title 6 of the South Carolina Code of Laws to update existing legislation as to planing 
and zoning and to repeal Chapter 27 of Title 4, Chapter 23 of Title 5, Sections 6-7-310 
through 6-7-1110, and other enactments five years after the 1994 act was approved by the 
Governor (May 3, 1994). During the next five years, the 1994 act is cumulative and may 
be implemented at any time. See Section 2 of the act. Much like present§ 6-7-720, new 
§ 6-29-720(A) permits the county to "create zoning districts of such number, shape, and 
size as the governing authority determines to be best suited to cany out the purposes of 
this chapter." In subsection (C), certain zoning and planning techniques are authorized 
to be utilized (the statute notes that the list is not exclusive); overlay zoning is one of 
those techniques. 

An overlay zone is one 

which imposes a set of requirements or relaxes a set of 
requirements imposed by the underlying zoning district when 
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there is a special public interest in a particular geographic area 
that does not coincide with the underlying zone boundaries[.] 

§ 6-29-720(C)(5). Thus, adoption of zoning by use of overlay zones 1s specifically 
authorized by state law. 

By your enclosures, some concern was expressed that certain proposed provisions 
may not comply with statutes, regulations, or policies of the Department of Transportation. 
Our research has failed to tum up statutes or regulations which establish standards such 
as those referred to in the enclosures. Consultation with engineering officials might be 
advisable to determine whether the ordinance would be consistent with relevant highway 
standards. I note that in the proposed Heckle Overlay ordinance there is reference to 
approval by the appropriate reviewing agency as to technical changes, such as distances 
between driveways; the Department of Highways and Public Transportation (now 
Department of Transportation) is specifically named therein; standards of the Department 
of Transportation are referred to in both proposed ordinances. 

It is always possible that challenges to any zoning ordinance could occur. The 45-
page document entitled "Proposed Lake Wylie Overlay Draft" in particular is too detailed 
to examine in an opinion of this Office to determine that every aspect complies with state 
law or is constitutional, on its face or as applied. Particularly as the ordinance might be 
applied, a factual scenario would have to be presented as framework for the ordinance to 
be applied and analyzed. If there is a specific question or concern (i.e., a taking of 
property for which compensation should be paid), please advise and we will attempt to 
provide a response. 

As to whether the proposed ordinances would be legal as far as the county is 
concerned, it is assumed that inquiry is made whether the ordinances would contradict 
other, presently existing, county ordinances. This Office does not have access to county 
ordinances of the various counties and thus cannot respond to the issue. 

Question 4 

With reference to grandfather clauses, your constituents wish to know if such is 
legal or can it be allowed. The question of amortizing the value of signs if they 
have to come down within a five year period has also been raised. 

Present § 6-7-720 provides in relevant part: 

The [zoning] regulations may provide that land, buildings and 
structures and the uses thereof which are lawful at the time of 
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the enactment or amendment of zoning regulations may be 
continued although not in conformity with such regulations or 
amendments, hereinafter called a nonconformity. The 
governing authority of any ... county may provide in the 
zoning ordinance or resolution for the continuance, restoration, 
reconstruction, extension, or substitution of nonconformities. 
Such governing authority may also provide for the termination 
of any nonconformity by specifying the period or periods in 
which the nonconformity shall be required to cease or brought 
into conformance, or by providing a formula whereby the 
compulsory termination of nonconformities may be so fixed 
as to allow for the recovery or amortization of the investment 
in such nonconformity. 

New § 6-29-730 is virtually identical to the cited language of present § 6-7-720. 

Grandfathering or amortizing would be a matter of legislative grace, as indicated 
by the use of the term "may," which generally connotes permissiveness, or optional or 
discretionary actions. State v. Wilson, 274 S.C. 352, 264 S.E.2d 414 (1980). County 
council could provide for grandfathering or amortization in any of the several ways 
specified in the above-cited statutes. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

VJ~ £J .Pdu.J~ 

Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

~red:~ 
Executive Assistant for Opinions 


