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Dear Ms. Forte: 

You have requested the opinion of this Office as to whether 
you may record a release of mortgage through foreclosure which has 
been executed by a master without two witnesses. The conclusion of 
this Office is that two witnesses are not required under these 
circumstances. 

Under s.c. Code Ann. § 29-3-780 (1991), an officer of a court 
making a sale of land pursuant to a decree of foreclosure is 
directed to record a release, cancellation and satisfaction of the 
lien in the form prescribed in§ 29-3-790. The latter statute sets 
forth the form of this release and requires that it be signed by 
the officer, but it includes no requirements for witnesses. Giving 
these statutes their plain meaning (South Carolina Department of 
Highways and Public Transportation v. Dickinson, 288 s.c. 134, 341 
S.E.2d 134 (1986)), leads to the conclusion that the execution of 
the release by the judicial officer, is sufficient without a 
witness. This conclusion is consistent with other methods of 
entering satisfaction under different circumstances which require 
the signatures of one but not two witnesses. § 29-3-330. Whether 
§ 27-7-10 concerning the requirement of two witnesses for the 
conveyance of fee simple title would otherwise be applicable here 
need not be determined because §§ 29-3-780 and 29-3-790 are 
controlling as the more specific and more recent legislation. 
Yahnis Coastal, Inc. v. Stroh Brewery, 295 s.c. 243, 368 S.E.2d 64 
(1988); Spartanburg County DSS v. Little,~- S.C. ~-' 420 S.E.2d 
499 ( 1992). Moreover, this conclusion that witnesses are not 
required under these statutes is consistent with the fact that 
witnesses are not ordinarily required for the signature of a judge 
or a master on an order of a court. 
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In conclusion, a release executed by an officer of the court 
in the form provided in § 29-3-790 may be recorded without the 
presence of two witnesses. If you need other information, please 
let me know. 
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