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Dear Sue: 

In a letter to this Office, you requested clarification of 
s.c. Code Section 17-7-20 which states in part: 

Whenever a body is found dead and an investi­
gation or inquest is deemed advisable the 
coroner ... shall go to the body and examine the 
witnesses most likely to be able to explain 
the cause of death, take their testimony in 
writing and decide for himself whether there 
ought to be a trial or whether blame probably 
attaches to any living person for the 
death .... 

Pursuant to such provision, the coroner may hold an inquest but, if 
in the coroner's judgment there is "no apparent or probable blame" 
against an individual as to the death, no inquest is held. 

You questioned the proper interpretation of the quoted 
provision and particularly asked whether as coroner you could take 
written statements independent of law enforcement or may you 
utilize statements obtained by law enforcement such as statements 
gathered by law enforcement from witnesses to a fatal incident. 

In Moses v. Sumter County, 55 s.c. 502, 33 S.E. 581 (1899) the 
State Supreme Court citing such provision stated that its purpose 
was to 
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... dispense with formal inquests ... in all 
cases in which the coroner after a preliminary 
investigation by himself without a jury, 
should decide that no blame probably attaches 
to anyone for the death. It is made the duty 
of the coroner in all cases to hold this 
preliminary investigation and he has no dis­
cretion to dispense with it .... 

55 s.c. at 503-504. 

An opinion of this Office dated February 9, 1981 noted that 
State statutes do not require a coroner to hold an inquest in every 
situation. An opinion dated July 9, 1973 also concurred that it 
was within the discretion of a coroner in each case as to whether 
or not an inquest is held in a particular situation. See also, 
S.C. Code Section 17-7-100 (''(w)hen the coroner upon the required 
preliminary examination shall determine that a formal inquest shall 
be held ... "). 

As to you question regarding whether you should take state­
ments independent of those obtained by law enforcement officers or 
may you utilize statements these officers have gathered, enclosed 
are copies of prior opinions of this Office dated October 7, 1976 
and April 26, 1984, which discuss the responsibilities of a coroner 
and law enforcement officers in an investigation. In particular, 
the opinion states that coroners and law enforcement officers 

... have full authority to investigate, but not 
to the exclusion of the other. Neither does 
either have authority to direct the other as 
to methods of investigation. Obviously, the 
ideal situation would be for there to be 
complete cooperation between the coroner and 
the police, and between police of different 
jurisdictions ... I can only say that a coroner 
has the authority to gather evidence at the 
scene of a crime and preserve it for presenta­
tion at an inquest or trial. This does not 
mean, however, that he may withhold it from 
investigating police officers who have need of 
it for examination or testing relating to 
solution of the crime .... 

I am unaware of any changes in the law since these opinions were 
written which would speak specifically to your situation. 
Therefore, I can only reiterate that ideally there should be 
cooperation between law enforcement and coroners in investigating 
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a death. However, clearly, Section 17-7-20 does provide for a 
coroner to "go to the body and examine the witnesses ... (and) ... 
take their testimony in writing .... " Therefore, in the absence of 
cooperation with law enforcement, as coroner, you would be 
authorized to complete your own investigation separately. 

If there are any questions, please advise. 
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