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Dear Captain Wade: 

By your letter of July 19, 1994, you have asked whether vehicles bearing 
"handicapped" license plates and vehicles bearing "disabled veteran" license plates are 
entitled to the same treatment with respect to parking in handicapped parking spaces and 
the payment of fines or fees therefor. As will be explained more fully below, this Office 
is of the opinion that vehicles bearing "disabled veteran" license plates should be treated 
identically to those bearing "handicapped" license plates with respect to parking. 

Free parking for handicapped1 persons is provided for by Article 18, Chapter 3 of 

1 The definition of "handicapped" for purposes of Article 18, Chapter 3 of Title 56 
("Free Parking for Handicapped Persons") is found in § 56-3-1950(2): 

"Handicapped" means a person who: 

(a) has an obvious physical disability that impairs the 
ability to walk or requires the use of a wheelchair, braces, 
walkers, or crutches; 

(b) has lost the use of one or both legs; 
(continued ... ) 
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Title 56, South Carolina Code of Laws (1976 & 1993 Cum. Supp.). In general, S.C. Code 
Ann. § 56-3-1960 provides in relevant part: 

( 1) Any person who is handicapped as defined in 
this article must be allowed to park in metered or timed 
parking places without being subject to parking fees or fmes. 
... As a condition to this privilege, a vehicle must display a 
distinguishing license plate which must be issued by the 
department [of Revenue and Taxation], pursuant to this 
section, Section 56-3-1910, or Section 56-3-1110, for vehicles 
registered to the disabled person. . .. 

In addition, § 56-3-1965 requires the following as to handicapped parking: 

Those municipalities having marked parking spaces 
shall provide appropriately designated space or spaces reserved 
for the parking of handicapped persons. 

A criminal penalty is provided for those who would be convicted of the unauthorized 
parking of a vehicle in a handicapped parking space; § 56-3-1970 provides in relevant 
part: 

1
( ••• continued) 

( c) suffers from lung disease to such an extent that he 
is unable to walk without the aid of a respirator; 

(d) is disabled by an impairment in mobility; or 

( e) is determined by the Social Security Administra-
tion or the Veterans Administration to be totally and perma­
nently disabled. 

A licensed physician shall certify that the total and 
permanent disability substantially impairs the ability to walk, 
unless the applicant is an agency or organization complying 
with Section 56-3-1910. 
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It is unlawful to park any vehicle in a parking place 
clearly designated for handicapped persons unless the vehicle 
bears the distinguishing license plate or placard provided in 
Section 56-3-1960. 

It is unlawful for any person who is not handicapped or 
who is not transporting a handicapped person to exercise the 
parking privileges granted handicapped persons pursuant to 
§ 56-3-1960 .... 

The "distinguishing license plate" referenced above would be issued by the 
Department of Revenue and Taxation pursuant to § 56-3-1960, § 56-3-1910, or§ 56-3-
1110. Subsection (2) of 56-3-1960 provides for the issuance of a placard which, when 
properly displayed, extends all parking rights and privileges extended to a vehicle 
displaying a "distinguishing license plate." 

The "distinguishing license plate" available pursuant to § 56-3-1960 would be 
issued upon a proper application accompanied by certification of a licensed physician that 
an individual is handicapped as defined in Article 18, Chapter 3 of Title 56 and that the 
handicap is permanent. Section 56-3-1910 provides for the issuance of a license plate for 
persons whose mobility is impaired and who are required to use a wheelchair; persons 
who are disabled by an impairment in mobility but are otherwise qualified for a driver's 
license; or persons or organizations transporting disabled persons as described in the 
statute. Finally, § 56-3-1110 authorizes the issuance of a disabled veteran's license plate 
for veterans who meet the statutory qualifications. Thus, there are several "distinguishing 
license plates" available to handicapped persons. 

It is possible that a disabled veteran who is totally and permanently disabled could 
procure a license plate pursuant to § 56-3-1960, 56-3-1110, or 56-3-191 O; the license plate 
issued thus would be a "distinguishing license plate." The vehicle bearing such 
"distinguishing license plate" would be entitled to park in metered or timed parking places 
without being subject to parking fees and fines, according to the plain and unambiguous 
language of§ 56-3-1960. 

It is our opinion that when a municipality has provided marked handicapped 
parking spaces in accordance with § 56-3-1965, the parking privileges of§ 56-3-1960 
would extend to those designated parking spaces as well. If a municipality has marked 
parking spaces and thus has appropriately designated certain space or spaces for 
handicapped parking, see § 56-3-1965, it would serve no useful purpose to place a parking 
meter there since only a vehicle with the "distinguishing license plate" or placard would 
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be authorized to park there. If such a space had a parking meter, vehicles with the 
"distinguishing license plate" or the placard would be exempted from payment of parking 
fees or fines anyway. There may not always be sufficient designated handicapped parking 
spaces available, so that the vehicle bearing the "distinguishing license plate" must be 
parked elsewhere without paying a parking fee or fine. It would lead to absurd results to 
conclude that a vehicle bearing a "disabled veteran" license plate could be parked at a 
metered space free of charge (but perhaps a great personal inconvenience to the 
handicapped person), yet not be able to be parked at a designated handicapped parking 
space which could possibly better accommodate the mobility requirements of the 
handicapped person; we can discern no rational reason to make such a distinction. 

Conclusion 

Based on the foregoing, it is the opinion of this Office that a vehicle bearing a 
"disabled veteran" license plate would be entitled to the same parking rights and privileges 
as would a vehicle bearing a handicapped license plate. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~f!l).G£? 
Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 

Sincerely, 

Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 


