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Forfeited Land Commission - Transfer of For­
feited -Land - by Commissions to -County Govern­
ing Bodies. 

1. A forfeited land commission (FLC) is not 
required to consummate its bid on forfeited 
property by paying for the property at the 
time of the bid since the statutory scheme 
governing satisfaction of tax liabilities 
requires payment by the FLC only when the 
forfeited property is sold by either the FLC 
or the former owner of the property. 

2. Title to property deeded to a FLC rests 
with that commission and not the county 
governing body. The FLC may sell property to 
a county governing body if it appears that 
the sale is in the best interest of both the 
county and the other governmental entities 
which have a tax interest in the property. 
The purchase price for such property must be 
paid to the FLC which remits the funds to the 
county treasurer who disburses it by dividing 
it among the interested entities in 
proportion to their "respective interests" 
under s.c. Code Ann. Sections 12-59-100 
(1976) and 12-51-80 (Supp. 1993). 
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1. Must a FLC pay the county treasurer when the FLC is the 
"successful bidder" at a tax sale? 

2. If the FLC acquires title to property and the governing 
body of that county wishes to acquire ownership and 
permanent use of the property, must the commission deed the 
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property to the county or is the title held by the 
commission equivalent to county ownership? 

APPLICABLE LAW: S.C. Code Ann. Sections 12-59-10, et seq. 
(Supp. 1993) and 12-49-510 (1976, repealed by 1985 Act No. 
166, Section 17, eff.~January 1, 1986). 

DISCUSSION Question 1: 

Forfeited land commissions are entities created in each of 
the several counties of the State as mandated by state law 
(Section 12-59-10). Property successfully "bid" on by a FLC 
must be deeded to the FLC, not the county or the governing 
body of the county (S.C. Code Ann. Section 12-59-40 
(1976)). The first question presented is whether the FLC 
must consummate its bid by paying for the property which is 
the subject of the bid. 

The principal duty of the FLC is to sell property it 
acquires. Section 12-59-40 states that FLCs shall "effect 
the sale of lands forfeited " Additionally, former 
owners may also sell the property pursuant to s.c. Code Ann. 
Section 12-59-50 (1976). For sales made under Section 
12-59-50, S.C. Code Ann. Section 12-59-60 (1976) provides 
that such sales may be authorized by the FLC when the former 
owner pays the taxes due on the property. When the taxes 
are paid by the former owner, then the county and political 
subdivisions are entitled to their pro-rata share of the 
taxes paid. It is implicit in these statutes that the tax 
liability · on the forfeited property is not paid when the 
property is "purchased" on behalf of the FLC. 

Such is 
12-59-60 
commission 
Obviously, 
payment-of 

further, supported by additional language in Section 
which states " . upon such payment the 
shall release the lien for taxes •• " 
i.f . the FLC had already satisfied the taxes by 

the bid, there would be no lien to release. 

· - Additionally·, - ·Section 12-59-100 provides that the proceeds 
of sales by the FLCs shall be turned over to the county 
treasurer for disbursement to the various entities for which 
taxes on the property were levied. Thus, Section 12-59-100 
also implies there is no disbursement of funds until a sale 
is made by the FLC. Accordingly, it is not the intent of 
the Legislature to require a FLC to pay the county treasurer 
at the time the property is bid in by a FLC. 

CONCLUSION Question 1: 

A forfeited land commission (FLC) is not required to 
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consummate its bid on forfeited property by paying for the 
proper~y at the time of the bid since the statutory scheme 
governing satisfaction of tax liabilities requires payment 
by the FLC only when the forfeited property is sold by 
either the FLC or the former owner of the property. 

DISCUSSION Question 2: 

In regards to the second question presented, title to land 
deeded to a FLC is held in the name of that commission and­
is not held by the governing body of the county. Title in 
property held by a FLC is not the equivalent of ownership by 
the county. If a county wishes to acquire ownership of 
property held by the county FLC, it must purchase it from 
the FLC in order to obtain title~ 

While title to forfeited property is held by the FLC, 
Section 12-59-40 mandates that such property be held by the 
FLC "as assets of the county and State and sold to the best 
interest of the county and State." Over the years, the 
state has lost most of its interest in property taxes, but 
school districts, special purpose districts and other 
"political subdivisions" do have such an interest. See 
Section 12-51-80 which requires distribution "· .. to the 
respective political subdivisions for which the taxes were 
levied." Therefore, forfeited property deeded to FLCs 
should be held by them as assets of the counties and 
districts which have a tax . interest in the property. Such 
property should be sold on terms and conditions which best 
satisfy both. 

While there is no statutory prohibition on FLCs selling land 
to county governing bodies, the reasonable and practical 
construction of the statute, consistent with the statute's 
purpose of collecting taxes from property which otherwise 
would not have been collected, is that the land be sold for 
the best interest of the county and other entities which 
have a tax interest in the land. A FLC may not transfer 
title of any property to the county governing body, or any 
other public body or individual, unless such sale or 
transfer benefits both the county and the other interested 
entities. A sale or transfer which benefits the county at 
the expense of interested districts would violate a duty 
which the FLCs owe such districts. 

Therefore, if a county governing body purchases land from 
the county FLC after the FLC determines that such a sale 
would be in the best interest of the county and other inter­
ested entities, it must pay the county treasurer the pur-
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chase price. The proceeds of such a sale are disposed of by 
the county treasurer under Sections 12-59-100 and 12-51-80. 
Likewise, if under the provisions of Section 12-51-80 a FLC 
assigns its bids to forfeited land to the county governing 
body, that body must pay the minimum statutory consideration 
for such an assignment. 

CONCLUSION Question 2: 

Title to property deeded to a FLC rests with that commission 
and not the county governing body. The FLC may sell · - -· 
property to a county governing body if it appears that the 
sale is in the best interest of both the county and the 
other governmental entities which have a tax interest in the 
property. The purchase price for such property must be paid 
to the FLC which remits the funds to the county treasurer 
who disburses it by dividing it among the interested 
entities in proportion to their "respective interests" under 
S.C. Code Ann. Sections 12-59-100 (1976) and 12-51-80 (Supp. 
1993) . 

JMN:wcg 


