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By your letter of May 4, 1994, you have requested the opinion of this Office as to 
whether a salaried state employee (administrator of the Real Estate Commission for the 
Department of Labor, Licensing, and Regulation) may also serve on the governing body 
of the State Ports Authority without running afoul of the dual office holding prohibitions 
of the State Constitution. You have also inquired as to compensation for the individual's 
service on the State Ports Authority. 

Article XVII, Section 1 A of the state Constitution provides that "no person may 
hold two offices of honor or profit at the same time ... ," with exceptions specified for an 
officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized fire department, 
constable, or a notary public. For this provision to be contravened, a person concurrently 
must hold two public offices which have duties involving an exercise of some portion of 
the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). 
Other relevant considerations are whether statutes, or other such authority, establish the 
position, prescribe its tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath for the 
position. State v Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

The State Ports Authority was created pursuant to current S.C. Code Ann. § 54-3-
10 et seq. (1976, as revised 1992). The governing body consists of nine members, § 54-3-
10, who are appointed by the Governor with advice and consent of the Senate, for terms 
of seven years. § 54-3-20. No qualifications are specified for members of the Authority. 
No oath is specifically required to be taken by members of the Authority. (But see Art. 
VI,§ 5 as to the oath which must be taken by all officers.) The purposes of the Authority 
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are specified in § 54-3-130, to include such matters as developing and improving harbors 
or seaports of the State; acquiring, etc., port facilities; fostering and stimulating the 
shipment of freight and commerce through such ports; cooperating with the United States 
and its various agencies or departments with respect to the needs of the United States; and 
so forth. Toward these ends, the powers of the Authority are detailed in, among others, 
§§54-3-140, 54-3-150, 54-3-160, 54-3-170, 54-3-180, 54-3-190, 54-3-200, and others. The 
Authority is deemed a body corporate, with the powers to sue and be sued; enter into 
contracts; adopt bylaws, rules and regulations; exercise eminent domain; levy and collect 
harbor or port charges; issue revenue bonds; and other powers as outlined in the statutes. 
Unquestionably these duties involve an exercise of a portion of the sovereign power of the 
State. 

Considering all of the foregoing, one who serves on the governing body of the 
State Ports Authority would be considered an office holder for dual office holding 
purposes. Thus, it is necessary to consider whether the Real Estate Commissioner would 
also be considered an office holder for dual office holding purposes. 

The position referred to as "Real Estate Commissioner" in your request letter is 
now called "Executive Director" of the Real Estate Commission, a part of the Department 
of Labor, Licensing, and Regulation. Formerly, the Real Estate Commission was to 
appoint a Real Estate Commissioner, pursuant to S. C. Code Ann. §40-57-80 (1976, 
revised 1986). Powers and duties to be exercised by the Commissioner were quite 
extensive, as detailed in §§40-57-80, 40-57-110, 40-57-115, 40-57-120, 40-57-160, and 
others. These statutes were amended in 1994 by H.4458, R-438, so that §40-57-80 now 
reads: 

The Director of the Department of Labor, Licensing, 
and Regulation shall appoint any employees as may be necessary 
to carry out the work of the Real Estate Commission and the South 
Carolina Real Estate Commission and the South Carolina Real Estate 
Appraisers Board defined in Section 40-60-20. 

Due to the sweeping amendments made by the 1994 act, it would appear the the Executive 
Director of the Real Estate Commission would now be an employee rather than an officer. 

Considering the foregoing, it is the opinion of this Office that the Executive 
Director (formerly Commissioner) of the Real Estate Commission could concurrently serve 
as a member of the State Ports Authority without contravening the dual office holding 
prohibitions of the state Constitution. 
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Your final question involved a state employee receiving compensation for that 
employment and for service on a state board or commission simultaneously. This Office 
has opined on that issue several times; a copy of the most recent relevant opinion, dated 
December 20, 1993, is enclosed herewith. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 
Enclosure 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Executive Assistant for Opinions 

Sincerely, 

Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 


