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Dear Mac: 

The Attorney General requested that I research and respond to 
your opinion request of February 1, 1994. I first apologize for 
the delay in delivering my response. The questions you have raised 
relate to procurement programs administered by the State Department 
of Transportation and the Budget and Control Board, Division of 
General Services and, thus, I needed to obtain information from 
these departments before I could prepare a response. In addition, 
you have raised questions relative to a federal program and I 
needed to obtain information from the United States Department of 
Transportation for the purpose of responding to these inquiries. 
There was some delay in obtaining this necessary information. I 
will address the questions in the order presented in your request. 

(1) If construction, maintenance and repair of bridges, 
highway and roads is exempt from State procurement 
procedures, how can the South Carolina Department 
of Transportation be considered or said to be using 
procedures codified in South Carolina statutes to 
select consulting firms for these purposes? 

For the purpose of responding to your inquiry, I will assume, 
as you have, that the Department of Transportation is exempted 
pursuant to S. C. Code Ann.§ 11-35-710 (a) (1993 Cum. Supp.) from 
the purchasing standards prescribed by the Consolidated Procurement 
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Code. The federal law applicable to the procurement of engineer­
ing and other consulting services for a federal-aid system con­
struction project by the Department of Transportation provides: 

Each contract for program management, construction man­
agement, feasibility studies, preliminary engineering, 
design, engineering, surveying, mapping, or architectural 
related services with respect to a project subject to the 
provisions of subsection (a) of this section shall be 
awarded in the same manner as a contract for architectur­
al and engineering services is negotiated under title IX 
of the Federal Property and Administrative Services Act 
of 1949 or equivalent State qualifications-based require­
ments. 

23 u.s.c.A. § 112 (b) (2) (A) (emphasis added]. This federal Act, 
pursuant to its literal terms, does not mandate that the "equiva­
lent State qualifications-based requirements" be a process enacted 
by State statute. The federal regulations promulgated by the 
Federal Highway Administration clarify that the equivalent State 
qualifications-based procedure does not have to be dependent upon 
a State legislative enactment. See 23 C.F.R. §§ 172.3 (a) and 
172.7 (a) (3). In that regard, I reference the definitive inter­
pretation of this language by the Federal Highway Administration: 

Federal Law, Section 112 of Title 23 USC, provides the 
South Carolina Department of Transportation (SCDOT) with 
three options for the procedures to be utilized in the 
contracting for engineering and design services on 
Federal-aid projects. The options are: (1) to utilize 
the federal procedure under Title IX of the Federal 
Property and Administrative Services Act Of 1949, (2) an 
equivalent State qualifications-based procedure, or (3) 
a formal procedure established by State statute. The 

' I emphasize that neither the Office of Attorney General nor 
the courts have authoritatively resolved this precise point, al­
though the Department of Transportation and the Budget and Control 
Board, Division of General Services, the respective agencies 
charged with executing Section 11-35-710 (a), have generally inter­
preted this provision as exempting the Department of Transportation 
from the purchasing standards of the Consolidated Procurement Code, 
at least for those procurements subject of the exemption. The 
Office of Attorney General has previously resolved that at a mini­
mum this particular exemption removes certain Department of Trans­
portation procurements from the jurisdiction of the respective 
chief procurement officer. Op. Atty. Gen. (January 14, 1994); QE.:_ 
Atty. Gen. (August 31, 1983). 
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Federal law permits acceptance of both codified and non­
codified procedures. Only a non-qualifications-based 
procedure must be established (codified) by State statute 
before its use is permitted on Federal-aid projects. 

Federal Highway Administration Opinion of Division Administrator 
(March 2, 1994). The interpretation of this federal statutory 
requirement by the Federal Highway Administration is authoritative 
and the courts are obligated to regard the federal agency's inter­
pretation as controlling unless it is plainly erroneous. Cf. Allen 
v. Bergland, 661 F.2d 1001 (4th Cir. 1981). Of course, the General 
Assembly could enact a legislatively mandated process for the pro­
curement of consulting services by the Department of Transporta­
tion. 

(2) If the South Carolina Department of Transportation 
is not using procedures codified in State statutes, 
i.e., the South Carolina Consolidated Procurement 
Code, is the manner in which the Department of 
Transportation contracts with consultants for engi­
neering and design services for the construction, 
maintenance and repair of bridges, highways and 
roads in compliance in all respects with the re­
quirements of Section 112, Title 23, United States 
Code, and other applicable provisions of federal 
law? 

The Federal Highway Administration has determined that the 
State Department of Transportation• s qualifications-based selection 
process for procurement of consulting services for federal-aid 
systems construction projects is in compliance in all respects with 
23 u.s.c. § 112. See attached letters from the Federal Highway 
Administration to Robert L. White, State Highway Engineer, dated 
April 1, 1993, and September 23, 1993. Again, I note that the 
federal agency• s interpretation of this federal requirement is 
controlling. Allen v. Bergland, supra. 

(3) With construction, maintenance and repair of 
bridges, highways and roads exempted from South 
Carolina's statutory procurement procedures, does 
the federal law intend that the South Carolina 
Department of Transportation spend millions of 
dollars in public funds by supplements to highway 
construction contracts without bidding or competi­
tive opportunity? 

I first reference the same assumptions heretofore noted in 
response to question number one. The Federal Highway Administra­
tion has determined that the procurement process employed by the 
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State Department of Transportation comports with the federal law. 
In a March 2, 1994, letter from the Federal Highway Administration 
the Division Administrator approves the State Department of Trans­
portation's processes. 

Federal law, Title 23 USC, requires the SCOOT to utilize 
one of the three permitted procurement options when using 
federal funds in contracting for engineering and design 
services. SCOOT utilizes an equivalent State qualifica­
tions-based procedure permitted by Title 23 use. The use 
of bidding (price based) procedures for contracting for 
engineering and design services including supplements on 
Federal-aid projects in South Carolina is not permitted 
since bidding (price based) procedures have not been 
adopted by State statute. Regarding competitive opportu­
nities, the SCOOT practice is for consultant firms to 
compete on qualifications for providing all engineering 
and design services for an entire highway project. After 
selection of the consultant firm, the required engineer­
ing and design services, including fair and reasonable 
compensation, are negotiated and contracted in phases. 
This practice is permitted by applicable federal regula­
tions. 

I can only comment upon whether the Department of Transportation's 
procurement process generally complies with the federal law and I 
offer no comment concerning any specific procurement. However, in 
that regard, I do note for your information that the State Auditor, 
in his recently completed audit of the Department of Transporta­
tion, concluded that the Department of Transportation's consulting 
procurement process appeared to be adequate. Again, the General 
Assembly could enact a different process to be used by the Depart­
ment of Transportation in the procurement of consulting services. 

Please accept my best regards.•// "-.. / 
! , 

/ Ve?' your., 

Edwin I Evans 
Chief/Deputy Attorney General 

EEE/shb 

Enclosures 
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REVIEWED AND APPROVED: 

ROBERT D. COOK 
Executive Assistant for Opinions 


