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RE: Informal Opinion 

Dear Chief Kirven: 

April 4, 1995 

You have asked whether a person who possesses a permit to operate a golf cart 
issued pursuant to S.C. Code Ann., Section 56-3-115, may authorize another person to 
operate that golf cart on the public highways of this State. As I read the provision, I do 
not believe such authorization may be given. 

Section 56-3-115 provides: 

The owner of a vehicle commonly known as a golf cart, if he 
has a valid driver's license, may obtain a permit from the 
department upon the payment of a fee of five dollars and 
proof of financial responsibility which permits him to operate 
the golf cart on a secondary highway or street within two 
miles of his residence during daylight hours only. [emphasis 
added]. 

In interpreting any statute, the primary purpose is to ascertain the intent of the 
Legislature. State v. Martin, 293 S.C. 46, 358 S.E.2d 697 (1987). Where a statute is 
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clear and unambiguous, its terms must be given their literal meaning. Crown Cork and 
Seal Co.,Inc. v. S. C. Tax Comm., 302 S.C. 140, 394 S.E.2d 315 (1990). It is the duty 
of the court to give an unambiguous statute effect according to the clear meaning of the 
statute. Helfrich v. Brasington Sand and Gravel Co., 268 S.C. 236, 233 S.E.2d 291 
(1977). A statute which is remedial in purpose must be broadly construed to fully 
effectuate its purpose. South Carolina Dept. of Mental Health v. Hanna, 270 S.C. 210, 
24 I S.E.2d 563 (1978). 

Applying these rules of construction, it is my opinion that Section 56-3-115 does 
not allow a permittee to authorize another person, particularly one who is not licensed to 
drive, to operate the golf cart on the highway. As a general rule, a license or permit is 
generally considered personal to the licensee. 51 Am.Jur. 2d, Licenses and Permits, § 3. 
It has been stated elsewhere that 

[a] licensee generally is regarded as a privilege of personal 
trust and confidence which cannot be assigned or transferred 
without the consent of the licensing authorities .... 

53 C.J.S., Licenses, § 49. 

Moreover, the language of Section 56-3- I 15 is clearly written in terms of the 
permit being personal to the individual. In order to qualify for a permit, a person must 
be a validly licensed driver. He or she must also pay the permit fee and present proof of 
financial responsibility. The statute is written, furthermore, in terms of permitting "him" 
to operate the car on a secondary highway or street within two miles of "his" residence 
and only during daylight hours. Clearly, the Legislature used words carefully chosen to 
indicate that the permit was personal to the operator. It is apparent that an operator could 
not authorize a person who is not a licensed driver to operate the golf cart on a secondary 
street or highway because a licensee could not authorize what the law forbids. Moreover, 
my reading of the statute is that the permit is personal to the operator and such operator 
could not authorize another to operate the cart on the streets or highways. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
Assistant Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to 
the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized )Jy the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. 
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With kind regards, I remain 

RDC/ph 

Robert D. Cook 
Assistant Attorney General 


