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RE: Informal Opinion 

Dear Mr. Hendrix: 

By your letter of November 13, 1995, to Attorney General Condon, you have 
sought an opinion as to whether, under a council-manager form of municipal government, 
a mayor or member of council may be a member of the volunteer fire department for the 
same municipality which the individual serves as mayor or a member of council. In 
addition, if the first question is answered affirmatively, you have asked whether the mayor 
or member of council may be an officer, such as chief or assistant chief, in the volunteer 
fire department. 

You advised that in the Town of Batesburg-Leesville, the council-manager form of 
government is operative. The Town has a "volunteer" fire department in which the 
equipment, etc., is paid for by the Town. The firemen are covered by the Town's blanket 
Workers' Compensation coverage and Insurance Reserve Fund liability coverage. I 
understand from other sources that the firemen receive a minor amount of compensation 
and that they will soon be covered under a $5,000.00 life insurance policy. You have 
further advised that, to your knowledge, none of the firemen work the required thirty 
hours per week which would qualify them for other Town benefits such as the Town's 
group health plan, and so forth. 
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Dual Office Holding 

One aspect of this inquiry is consideration of dual office holding. Article XVII, 
Section 1 A of the South Carolina Constitution, among other sections, provides that "[ n ]o 
person may hold two offices of honor or profit at the same time, but any person holding 
another office may at the same time be an officer in the militia, member of a lawfully and 
regularly organized fire department, constable, or a notary public." [Emphasis added.] 
It is beyond argument that a mayor or a member of a municipal council would hold an 
office; however, the state constitution exempts from dual office holding considerations one 
who would serve as a "member of a lawfully and regularly organized fire department." 
I assume that the volunteer fire department is such a department and therefore that its 
members would not be office holders for constitutional purposes. Thus, dual office 
holding is not a problem in this instance. 

Statutory Considerations 

At least two statutes require consideration to resolve your inquiry. The first, 
applicable to all forms of municipal government, is S.C. Code Ann. §5-7-180, which 
provides: 

Except where authorized by law, no mayor or councilman shall hold 
any other municipal office or municipal employment while serving the term 
for which he was elected.' 

This Code section has been construed previously in several opinions of this Office. In 
particular, one opinion dated August 8, 1979, appears to be directly on point. The issue 
therein was whether "volunteer" firemen were to be considered municipal employees 
within the prohibition against municipal employment of city council members contained 
in §5-7-180. The opinion of the Honorable Karen LeCraft Henderson (then a Senior 
Assistant Attorney General, now a federal judge on the United States Court of Appeals 
for the District of Columbia) was that "the employment of city councilmen as volunteer 
firemen is most probably municipal employment prohibited by Section 5-7-180." Citing 
to Miller v. Town of Batesburg. 273 S.C. 434, 257 S.E.2d 159 (1979), the opinion 
observed that the Supreme Court therein held that a volunteer fireman was a municipal 
employee subject to the mayor's power to suspend or discharge employees in the mayor-

'The language "except as otherwise provided by law" has been interpreted to mean 
that statutory law, rather than an ordinance, is necessary to invoke this exception. See Op. 
Att'y Gen. dated February 2, 1978. 
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council form of municipal government. The firemen therein were paid a nominal fee, 
provided with life insurance and workers' compensation coverage, and allowed to use 
equipment owned by the town. Judge Henderson also found that 

city councils are given control over municipal fire departments pursuant to 
Section 5-25-20 of the Code. It is arguable, then, that a conflict of interest 
might arise if a city council containing active volunteer firemen among its 
membership were called upon to decide issues of fire department policy, 
employment, pay, benefits, etc. For this additional reason, it would seem 
that city councilmen should not act as volunteer firemen during their terms 
of office. 

A copy of the entire opinion is enclosed herewith. 

This Office also concluded in an opinion dated September 7, 1982, that a volunteer 
fireman of the Town of Cheraw would be considered an employee, such that a member 
of the town council of Cheraw would be prohibited by §5-7-180 from service as a 
volunteer fireman of the Town. In addition, by an opinion dated February 2, 1978, this 
Office concluded that volunteer firemen of the Town of Batesburg would be considered 
municipal employees for purposes of S.C. Code Ann. §5-9-30 (issue: whether the mayor 
of Batesburg had the authority to dismiss a member of the Batesburg volunteer fire 
department). Copies of these two opinions are enclosed herewith, as well. 

A second statute to be considered is similar to § 5-7-180 and is specific to the 
council-manager form of municipal government: §5-13-40. Subsection (a) of that Code 
section provides: 

Except where authorized by law, no councilman shall hold any other 
municipal office or municipal employment while serving the term for which 
he was elected to the council.2 

Section 5-13-30 makes it clear that the mayor in a council-manager form of government 
is a member of the council. See also §5-13-20 (municipal council is to be comprised of 
the mayor and the specified number of councilmen). Due to the virtually identical 
language of §§5-7-180 and 5-13-40, the same reasoning is applicable to each. There is 
no apparent reason to depart from the interpretations of this Office previously placed on 

2See footnote I for an interpretation of the phrase "except as otherwise provided by 
law." 
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§5-7-180. Thus, I am of the opinion that a mayor or member of the municipal council 
of the Town of Batesburg-Leesville would be prohibited from serving as volunteer firemen 
during the term for which they were elected to serve, by operation of §§5-7-180 and 5-13-
40(a). 

One additional statutory concern is found in S.C. Code Ann. §5-7-200, which 
provides in subsection (a): 

A mayor or councilman shall forfeit his office if he ... (2) violates 
any express prohibition of Chapters I to 17 [of Title 5 of the South Carolina 
Code of Laws]; .... 

In my opinion, §5-7-200(a) might be invoked ifthe provisions of §§5-7-180 or 5-13-40(a) 
were to be violated. 

Because your first question has been answered negatively, it is not necessary to 
address your second question. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Senior 
Assistant Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to 
the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. I trust that 
it has satisfactorily responded to your inquiry and that you will advise if clarification or 
additional assistance should be necessary. 

With kindest regards, I am 

Sincerely, 

'f'1lll~ fJftluY»-t 
Patricia D. Petway 
Senior Assistant Attorney General 

Enclosures 


