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Re: Informal Opinion 

Dear Mr. Wengrow: 

By your letter of January 17, 1995, to Attorney General Condon, you have 
requested the opinion of this Office as to whether reserve police officers may now be 
compensated for "moonlighting" for private third party employers under the authority of 
S.C. Code Ann. § 23-24-10 et seq. (1993 Cum. Supp., as amended by Act No. 411 of 
1994). 

Background 

This Office has previously addressed the issue of compensation of reserve police 
officers on several occasions. By an opinion dated February 24, 1984, this Office 
examined the statutes relative to reserve police officers and concluded that there was no 
authority to provide compensation to these officers. By an opinion dated November 30, 
1984, this Office concluded that there was no authority for reserve policy officers to 
"moonlight" and be compensated therefor. 

In 1994, the General Assembly amended the "moonlighting" statute, § 23-24-10, 
by Act No. 411. That Code section now provides: 

Uniformed law enforcement officers, as defined in 
Section 23-6-400(D)(l ), and reserve police officers, as defined 



Mr. Wengrow 
Page 2 
February 16, 1995 

in Section 23-28-1 O(A), may wear their uniforms and use their 
weapons and like equipment while performing private jobs in 
their off duty hours with the permission of the law enforce­
ment agency and governing body by which they are employed. 

This Office concluded in an opinion dated October 14, 1994, that the amendment did not 
authorize reserve police officers to be compensated by their police departments for 
services rendered as reserve police officers. That opinion did not address the issue of 
compensating reserve police officers who might "moonlight." 

Discussion 

"Moonlighting" is defined as an employee working a job "during hours different 
than those he" ordinarily works in regular employment, Bealmer v. Texaco, Incorporated, 
427 F.2d 885 (9th Cir. 1970) 885, 886, fn. 1, or as "the performance of off-duty 
employment related to a regular on-duty job ... . " City of Louisville v. Brown, 707 
S.W.2d 346, 348 (Ky. Ct. App. 1986). The latter decision recognizes that "[M]oonlighting 
•.. is a common occurrence among police officers at all levels of police employment." Id. 

The General Assembly adopted Act No. 529 of 1978, finding "that the mere 
presence of uniformed police officers performing private jobs during their off duty hours 
adds substantially to the security of the public in the State and thus extends the benefits 
of additional police protection at no additional public expense." § 1 of Act No. 529 of 
1978. The act, as codified at § 23-24-10 et seq., provided that law enforcement officers 
could "wear their uniforms and use their weapons and like equipment while performing 
private jobs in their off duty hours" with appropriate permission; other provisions not 
relevant herein were also enacted. In 1990, § 23-24-10 was amended by adding a 
reference to § 23-23-10( d)( 1) to clarify the definition of "law enforcement officer. "1 

The 1994 amendment added "reserve police officers, as defined in Section 23-28-
10(A)" to those law enforcement officials who were authorized to wear their uniforms and 
use their weapons and like equipment while "moonlighting." It is acknowledged that 
police officers who are regular, compensated employees receive compensation for 
"moonlighting." Since reserve police officers seem to have been given the same status 
as regular law enforcement officers by their inclusion in § 23-24-10, the question remains 
whether these officers may likewise be compensated for "moonlighting." 

1 Section 23-23-10 was repealed in 1993 by Act No. 181; the relevant reference 
would now be § 23-6-400(0)(1). 
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Section 23-24-20 refers to the "proposed employment." The phrase "performing 
private jobs" appears in §§ 23-24-40, 23-24-50, and 23-24-10. "Place of employment" and 
"type of employment" are phrases found in § 23-24-50. Such terms seem to connote 
compensated services, as "employment" generally refers to a "job or services or business 
for another," Gerald v. American Casualty Co. of Reading, Pa., 249 F.Supp. 355, 357 
(M.D.N.C. 1966), or services performed for wages or compensation under a contract of 
hire, Perma-Stone Oklahoma City Co. v. Oklahoma Employment Security Comm'n, 278 
P.2d 543 (Okla. 1954). Your request letter indicates that police officers covered by§ 23-
24-10 et seq. prior to the 1994 amendment commonly "moonlighted" and were paid by 
the third party employer either directly or by payment to the law enforcement agency 
which then paid the officer. 

Considering all of the foregoing, it appears that the intent of the 1994 amendment 
was to place reserve police officers in the same status as other law enforcement officers 
with respect to "moonlighting" or employment at private, off-duty jobs. Compensation 
appears to be a part of the scheme of "moonlighting" and thus would be permitted for 
reserve police officers who would "moonlight" pursuant to § 23-24-10 et seq.2 In 
reaching this conclusion, it is observed that an anomalous result is reached, in that service 
as a reserve police officer is not compensated, while performing "moonlighting" services 
may be compensated. The absence of legislative amendment as to the issue of 
compensation of reserve police officers per se, subsequent to the opinion of this Office 
dated February 24, 1984, strongly suggests that the views expressed therein were 
consistent with legislative intent. Scheff v Township of Maple Shade, 149 N.J. Super. 
448, 374 A.2d 43 ( 1977). Such determination as to compensation of these officers is a 
matter of policy to be decided by the General Assembly, however. 

Conclusion 

Based on the amendments to § 23-24-10 made by Act No. 441 of 1994, it is the 
informal opinion of the undersigned attorney that reserve police officers may "moonlight" 
at private, off-duty jobs in accordance with § 23-24-10 et seq. and be compensated for 
those services. 

2 Because statutory amendments compel a conclusion contrary to that reached in Op. 
Att'y Gen. dated November 30, 1984, today's opinion is viewed as superseding that 
opinion to the extent today's opinion is inconsistent with that opinion. 
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With kindest regards, I am 

PDP/an 

Sincerely, 

1 ,tJarW:.itL clJ ·f ~ 

Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 


