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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY CONDON 
ATIORNEY GENERAL 

March 22, 1995 

The Honorable Fred R. Sheheen 
Commissioner, South Carolina Commission 

on Higher Education 
1333 Main Street, Suite 200 
Columbia, South Carolina 29201 

Dear Commissioner Sheheen: 

You have requested an opinion as to whether institutional trustees serving on the 
Commission on Higher Education, as proposed in pending legislation, would encounter 
statutory or constitutional difficulties. You have sought this opinion at the advice of the 
State Ethics Commission, which agency has provided guidance as to ethics matters but has 
no authority to give guidance as to constitutional or other statutory issues. Two bills are 
pending before the legislature: H. 3607 and S. 365. 

House Bill 3607 would, inter alia, amend S.C. Code Ann. §59-103-10, as amended, 
to revise the membership on the Commission on Higher Education and the manner in 
which the members are selected. If this bill should be adopted, the Commission would 
consist of nineteen members, six of whom would be appointed by the Governor, with 
advice and consent of the Senate, to represent the public colleges and universities. The 
bill in relevant part provides: 

Equitable representation by sector must be given on the commission by 
appointing members from public senior research institutions, four-year 
public institutions of higher learning, and technical colleges or the State 
Board for Technical and Comprehensive Education. These six members 
must be members of the governing boards thereof and serve as ex officio 
members of the commission. These members shall be appointed as the 
terms of the six members appointed from the State at large expire. 
Members must be appointed for terms of four years and until their 
successors are appointed and qualify. ... [T]hose members who represent 
public colleges, universities, and technical colleges may not serve more than 
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one term. A term served by a member which is less than a full four-year 
term must not be counted in determining when a member has served the 
maximum number of terms .... 

Senate bill 365 would also, inter alia, amend §59-103-10, as amended, to revise the 
membership of the Commission and the manner in which the membership and the 
chairman would be selected. Under this proposal the Commission would consist of eleven 
members appointed by the Governor, three of whom would be representatives of public 
colleges and universities. In relevant part the bill provides: 

(2) Three members to serve ex officio to represent the public colleges 
and universities. One member must be serving on the board of trustees of 
one of the following public senior research institutions: Medical University 
of South Carolina, Clemson University, and University of South Carolina. 
One member must be serving on the board of trustees of one of the 
following four-year public institutions of higher learning: Francis Marion 
University, Coastal Carolina University, Lander University, Winthrop 
University, The Citadel, South Carolina State University, College of 
Charleston, University of South Carolina-Spartanburg, and University of 
South Carolina-Aiken; provided that if the representative for this group of 
schools is chosen from either the University of South Carolina-Spartanburg 
or the University of South Carolina-Aiken, the representative must be 
chosen from the local area Higher Education Commission rather than a 
board of trustees; and provided further that the representative may not be 
chosen from either the University of South Carolina-Spartanburg or the 
University of South Carolina-Aiken when the research institution represented 
on the board is the University of South Carolina. One member must be a 
member of one of the local area technical education commissions or the 
State Board for Technical and Comprehensive Education to represent the 
State Board for Technical and Comprehensive Education. These members 
must be appointed to serve terms of two years. No institution may be 
represented for more than one consecutive term. . .. 

Because each of the prospective members of the Commission on Higher Education 
would also be serving on a board of trustees of a public college or university, a county 
higher education commission, a local technical college board of trustees, or the State 
Board for Technical and Comprehensive Education, each of which would constitute an 
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office for dual office holding purposes, 1 one constitutional difficulty which could arise 
is that of dual office holding. 

Article XVII, Section 1 A of the state Constitution provides that "no person may 
hold two offices of honor or profit at the same time ... ," with exceptions specified for an 
officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized fire department, 
constable, or a notary public. For this provision to be contravened, a person concurrently 
must hold two public offices which have duties involving an exercise of some portion of 
the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). 
Other relevant considerations are whether statutes, or other such authority, establish the 
position, prescribe its tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath for the 
position. State v Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

But for the ex officio status accorded these members of the Commission on Higher 
Education, it is my opinion that these members would most probably be considered office 
holders for dual office holding purposes. The positions are created by statute. Certain 
qualifications must be met by the appointees (for example, being a trustee of a public 
institution of higher education). A specific term of service is provided, four years in the 
House bill and two years in the Senate bill. No oath of office is specifically required by 
these statutes. But see Article VI, Sections 4 and 5 of the State Constitution. Section 59-
103-80 authorizes the Commission members to be paid such per diem and mileage as is 
authorized by law for members of state boards, commissions, and committees. The 
powers and duties to be exercised by the Commission members are specified in the 
various statutes in Chapter 103 of Title 59 and include studying the short and long-range 
programs of the state's institutions of higher education; approving requests for supplemen­
tal appropriations from the institutions; approving degree programs to be undertaken by 
the institutions; making recommendations to the Budget and Control Board as to policies, 

1As examples, see Op. Att'y Gen. dated January 11, 1991 (elected member of the 
Francis Marion University Board of Trustees would hold an office); July 27, 1989 (trustee 
of the Medical University of South Carolina would hold an office); October 14, 1994 
(member of the Aiken County Higher Education Commission would hold an office); 
March 27, 1992 (member of Spartanburg County Commission for Higher Education would 
most probably hold an office); August 6, 1990 (member of the Board of the Area 
Commission of the Technical College of the Low Country would hold an office); April 
5, 1994 (member of the governing board of Spartanburg Technical College would likely 
be considered an office for dual office holding purposes); and January 22, 1993 (member 
of Midlands Technical College Board would hold an office for dual office holding 
purposes). 
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programs, curricula, facilities, and the like, of the institutions as the Commission may 
consider desirable; making various reports as may be required; approving new construc­
tion; entering into contracts for the provision of teacher training programs; and more. 
These powers and duties appear to exercise a portion of the sovereign power of the State. 
Thus, one who would serve on the Commission of Higher Education in a status other than 
ex officio would most probably be considered an office holder. 

As to the membership of the representatives of the public colleges and universities 
on the proposed Commission on Higher Education under either bill, such membership is 
declared to be ex officio. The phrase ex officio is defined as "[f]rom office; by virtue of 
the office" or "[f]rom office; by virtue of office; officially. A term applied to an authority 
derived from official character merely, not expressly conferred upon the individual, but 
rather annexed to the official position .... " Lobrano v. Police Jury of Parish of Plaquemin­
es, 150 La. 14, 90 So. 423, 425 (1921). The South Carolina Supreme Court has 
commented extensively on ex officio memberships in Ashmore v. Greater Greenville 
Sewer District, 211 S.C. 77, 44 S.E.2d 88 (1947): 

The rule here enforced with respect to double or dual office holding 
in violation of the constitution is not applicable to those officers upon whom 
other duties relating to their respective offices are placed by law. A 
common example is ex officio membership upon a board or commission of 
the unit of government which the officer serves in his official capacity, and 
the functions of the board or commission are related to the duties of the 
office. [Cites omitted.] Ex officio means "by virtue of his office." ... Similar 
observation may be made with respect to ex officio membership upon a 
governing board, commission or the like of an agency or institution in which 
the unit of government of the officer has only a part or joint ownership or 
management. In mind as an example is an airport operated by two or more 
units of government. A governing board of it might be properly created by 
appointment ex officio of officers of the separate governmental units whose 
duties of their respective officers have reasonable relation to their functions 
ex officio .... 

Ashmore, 211 S.C. at 92. 

Courts in other jurisdictions have also recognized that ex officio membership in a 
second office by one who already holds a public office does not constitute dual office 
holding. In State ex rel. McManamon v. Felger, 102 N.E.2d 369, 370 (Ind. 1951), the 
court stated: "Whenever a public officer ex officio performs the duties of another office, 
he is not holding two offices." The court in Texas Turnpike Authority v. Shepperd, 279 
S.W.2d 302, 308 (Tex. 1955), stated: "The Legislature may impose upon statutory 
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officials extra duties." But see State ex rel. Hennepin County v. Brandt, 31 N.W.2d 5 
(Minn. 1948) ("Where by law an incumbent of one office is ex officio the incumbent of 
another office, such incumbent occupies two separate and distinct offices if the duties of 
the two official capacities are different in their general nature and are separate and distinct 
so that the incumbent, while acting in one capacity, is governed by one law, and while 
acting in the other is governed by a different and independent law." 31 N.W.2d at 9.) 

Applying the foregoing legal principles to the two proposed bills, it is my opinion 
that a dual office holding problem would most probably not be present should members 
of the boards of trustees serve in an ex officio capacity on the Commission of Higher 
Education. While neither bill contains legislative findings, it would certainly appear to 
be reasonable and rationally related for such trustees to use their expertise and experiences 
for the benefit of the commission which would oversee and advocate on behalf of all 
institutions of higher education, within the limits as described by the State Ethics 
Commission. 

The foregoing does not address the ex officio membership of the representative of 
the independent colleges and universities. It is assumed that members of boards of 
trustees of these private institutions would not be considered public officers for dual office 
holding purposes, in accordance with the principles of Sanders v. Belue and State v. 
Crenshaw, both supra. 

One difficulty is identified with respect to both bills. To be an ex officio member 
of the Commission on Higher Education, one must necessarily be a member of an 
institution's board of trustees. Under either bill, it would be possible that a trustee nearing 
the end of his term of office on a board of trustees could be appointed to the Commission 
on Higher Education. Under the House bill, the commissioner-trustee would serve a four­
year term; under the Senate bill, the commissioner-trustee would serve a two-year term. 
Should the trustee not be reelected to the institution's board of trustees for whatever 
reason, his ex officio service on the Commission would end when his service on the board 
of trustees ended, due to the nature of ex officio status. It is possible that a vacancy could 
thus occur during the middle of an ex officio member's tenure on the Commission. 
Accordingly, the legislature may want to address this issue before either bill is enacted. 

CMC/an 


