
The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY CONDON 
ATIORNEY GENERAL 

The Honorable Ronald N. Fleming 
Member, House of Representatives 
414-A Blatt Building 
Columbia, South Carolina 29211 

March 23, 1995 

RE: Informal Opinion 

Dear Representative Fleming: 

By your recent letter to Attorney General Condon, you have sought an opinion 
regarding the composition, verification, and terms of the newly created Board of Election 
and Registration of Union County. You advise that some confusion exists as to the proper 
composition and verification of appointees to the Board. 

Pursuant to Act No. 231 of 1993, the Union County Election Commission and the 
Board of Registration were consolidated into one board, the Board of Election and 
Registration of Union County. Appointments to the new board were made by the former 
Union County Legislative Delegation on November 22, 1993. A list of the appointees was 
sent to the Governor's Office and then forwarded to the State Election Commission for 
certification. The State Election Commission notified the Governor's Office that it was 
unable to certify that at least one of the appointees represented the second largest political 
party as determined by the composition of the county delegation in the General Assembly, 
as the chairman of the Union County Republican Party did not recognize two of the 
appointees as Republicans. Based on these circumstances, you have raised several issues, 
each of which will be addressed separately, as follows. 

Question l 
Currently the Union County Legislative Delegation is comprised of 

two Republicans and three Democrats. You have asked how many board 
members should represent each party. 
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Act No. 231 of I 993 requires that nine members of the Board be appointed by the 
Governor upon the recommendation of a majority of the Union County Legislative 
Delegation, including the Senators. An additional requirement is imposed by S.C. Code 
Ann. §7-13-70, which provides in relevant part: 

The Governor shall notify the State Election Commission in writing of the 
appointments. The State Election Commission shall verify that at least one 
of the appointees represents the largest political party and one represents the 
second largest political party as determined by the composition of that 
county's delegation in the General Assembly or the makeup of the General 
Assembly as a whole if the county's delegation is composed of only one 
party's members. . .. 

The only absolute requirement is that one appointee represent the largest political party 
and one appointee represent the second largest political party as determined, in this case, 
by the composition of the Union County Legislative Delegation. How many appointees 
"should" represent each political party is a matter of discretion to be exercised by the 
Union County Legislative Delegation. 

Question 2 
You have asked who has the authority to challenge a board member's 

party affiliation. If a member claims to be affiliated to a certain party, who 
may challenge this claim, and how is the claim verified? 

Neither Act No. 231 of 1993 nor §7-13-70 provides a means to challenge a board 
member's party affiliation or to resolve any challenge that might be brought. It is our 
understanding that the State Election Commission communicates in writing with the 
chairmen of the respective political parties to identify the political party affiliation of the 
appointees; if the chairman of a party does not recognize a person as affiliated with that 
party, the chairman so notifies the State Election Commission of that fact. There is no 
mechanism for appeal from that process. 

One possible way to handle the situation would be through a meeting or a hearing 
held by the Delegation, probably prior to appointment, so that interested prospective 
appointees and political party chairmen could be heard or interviewed or questioned as to 
party affiliation. Prospective appointees could demonstrate to the party of their choice and 
to the Delegation that their affiliation is with a particular party. If this is not done prior 
to the appointment (actually, the recommendation to the Governor), perhaps such a 
meeting could be held to clarify an appointee's affiliation when the State Election 
Commission notifies the Governor's Office that it cannot certify a particular appointee's 
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affiliation. If it can be shown that an appointee's affiliation is with the party in question, 
perhaps the nomination could be resubmitted. There are likely other viable alternatives, 
as well. 

Because there is no statutory mechanism in place to verify one's status as a 
member or representative of a political party, particularly since electors do not register to 
vote as members of a particular party in this State, there is no clear-cut way to verify that 
an individual is a member or representative of a particular political party. I believe that 
a court considering the issue would imply a requirement that any reasonable means might 
be used to verify one's status. 

Legislative clarification as to these issues would be helpful to prevent similar 
problems from arising in the future. 

Question 3 
If certain appointments are not verified or certified by the State 

Election Commission because uncertainty of an appointee's party affiliation, 
to the extent that the board would not comply with §7-13-70, must the 
delegation reappoint persons to the board so that it does comply? 

The appointment process is comprised of multiple steps. The Delegation makes its 
recommendations for appointment to the Governor. The Governor's Office submits the 
names of the appointees to the State Election Commission. The Commission certifies, or 
not, that the appointees represent the political parties as required by §7-13-70. Upon 
receipt of certification, the Governor is then in the position to complete the appointment 
process. It is clear that the Governor will not make the appointments until his office is 
satisfied that the requirements of § 7-13-70 have been met. 

The relevant statutes do not proviQe an answer for the steps to take when one of 
the appointees cannot be certified. One approach would be to withdraw from consider­
ation the name or names of appointees whose affiliation cannot be verified and submit 
additional names for whom party affiliation may be certified. There may be other, equally 
viable approaches, as well. Clearly, §7-13-70 must be complied with, by whatever means 
may be necessary. 

Question 4 
You have advised that at least one other member of the Board of 

Election and Registration of Union County serves on another board, 
specifically the County Transportation Committee, which is also an 
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appointment made by the Union County Delegation. You have asked 
whether such member may serve simultaneously on these two boards. 

The issue which is presented is one of dual office holding. Article XVII, Section 
1 A of the state Constitution provides that "no person may hold two offices of honor or 
profit at the same time .. ., " with exceptions specified for an officer in the militia, member 
of a lawfully and regularly organized fire department, constable, or a notary public. For 
this provision to be contravened, a person concurrently must hold two public offices which 
have duties involving an exercise of some portion of the sovereign power of the State. 
Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). Other relevant considerations are 
whether statutes, or other such authority, establish the position, prescribe its tenure, duties 
or salary, or require qualifications or an oath for the position. State v Crenshaw, 274 S.C. 
475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

This Office has previously advised that, while the conclusion was not entirely free 
from doubt, one who would serve on a county transportation committee would hold an 
office for dual office holding purposes. Op. Att'y Gen. dated July 28, 1993 (copy 
enclosed). Similarly, this Office has advised on numerous occasions that one who would 
serve on an election commission or voter registration board (the two boards which were 
consolidated in Union County) would be considered an office holder for dual office 
holding purposes. See Ops. Att'y Gen. dated September 12, 1990; August 6, 1991; and 
May 6, 1992 as representative of those opinions concluding that county election 
commission members would be office holders; and see Ops. Att'y Gen. dated May 6, 
1992; June 19, 1987; and July 11, 1984 as representative of those opinions concluding that 
one who would serve on a voter registration board would be an office holder. Examining 
Act No. 231 of 1993 reveals that the combined board serves in the same capacities as 
would the individual boards which this Office has previously concluded to be offices. 

Thus, I am of the opinion that an.)ndividual may not serve simultaneously on a 
county transportation committee and on the Board of Election and Registration of Union 
County due to the dual office holding prohibitions of the South Carolina Constitution. 

Question 5 
When the former legislative delegation appointed the new Board, 

terms were not set on these board members as required by Act No. 231 of 
1993. If the appointees are returned that were originally appointed on 
November 22, 1993, will the terms when put in place by the delegation be 
retroactive to November 1993, or will it be a prospective application from 
the date the terms are place into effect? 
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be 
Section l(A) of Act No. 231 of 1993 required that the nine members of the Board 

appointed for terms of four years and until their successors are appointed 
and qualify, except that initially in order to stagger terms, four members 
must be appointed for terms of two years. At the expiration of these two­
year terms, successors must be appointed for terms of four years. 

Section I (B) provides that "[b ]etween the first day of January and the fifteenth day of 
March of every even-numbered year, the Governor shall appoint the members of the 
board." In Section 2 of the act, the former county election commission and voter 
registration boards are abolished, with the powers and duties of each devolved on the new 
Board. In Section 3 it is provided: 

The current members of the Union County Election Commission and 
the Union County Registration Board shall act as the governing board of the 
new Board of Election and Registration of Union County established 
pursuant to the provisions of this act until the nine members of the board 
appointed in the manner provided by this act take office. At this time, the 
terms of these former commissioners of election and registration board 
members shall cease. 

Nowhere is there a specific date on which the appointees would assume office. Thus, it 
is necessary to consider general law on the subject. 

The universally accepted rule is expressed in 67 C.J.S. Officers §68 that 

where no time is fixed by the constitution or statute, the term begins, in the 
case of elective offices, on the day of election, and, in the case of appointive 
offices, on the date of appointment, but it is only where the constitution or 
statute fails to prescribe when the term of office shall begin that it begins 
on election or appointment. 

Moreover, "[w]here the office is newly created, the term begins when the office is first 
filled." Id. This general law is followed in South Carolina; in Macoy v, Curtis, 14 S.C. 
3 71 ( 1880 ), it was stated that it is the selection of the officer to fill the office which 
constitutes the "essence of his appointment." Macoy, 14 S.C. at 378. Accordingly, unless 
otherwise specified, the term of office would commence upon appointment or election, the 
court stated in Verner v. Seibels, 60 S.C. 572 (1901). Thus, unless a contrary date can 
be found in the relevant statutes, I am of the opinion that the terms of office of members 
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of the Board of Election and Registration of Union County would commence on the date 
or dates of their appointment. 

Regardless of the date on which the appointments are made, assuming that such is 
accompJished in the near future, there may be some difficulty in complying with certain 
aspects of Act No. 231 of 1993. Certain members are to be appointed for two year terms 
and others for four year terms to establish a staggered scheme of appointments. Then, 
section 1 (B), as discussed above, requires the Governor to appoint the members of the 
Board between the first day of January and the fifteenth day of March of every even­
numbered year. Due to the timing and if appointments are made soon, by the time period 
for appointments to be made next, no terms will have expired nor will there be a vacancy 
for appointees to fill at that time (assuming that no vacancy has occurred due to death, 
resignation, or for some other reason). Clarification by the General Assembly might be 
helpful to resolve this potential difficulty.1 

One solution might be for the Union County Legislative Delegation to withdraw 
its appointees from the Governor, as the appointment process has not been completed and, 
from information provided to this Office, it may not be possible to complete the process 
due to difficulty in certifying party representation. The Delegation could review the list 
of appointees and perhaps recommend other appointees whose political party affiliation 
would be more readily ascertainable. When the names of the appointees should be 
resubmitted to the Governor for appointment, the Delegation could specify the appointees 
who are to serve two year and four year terms and when those terms will expire. 

1As stated in Ward v. Waters, 184 S.C. 353, 192 S.E. 410 (1937), citing State v. 
Hough, 103 S.C. 87, 87 S.E. 436 (1915),· 

Those holding offices created by the Legislature hold them subject to the 
legislative will. The power that creates an office can impose such 
limitations and conditions upon the manner of filling it, and the tenure and 
the exercise of the duties of the office, and may modify or abolish any of 
these, or the office itself as its wisdom may dictate, when no provision of 
the Constitution is contravened in doing so. 

Ward, 184 S.C. at 360-361. Thus, the General Assembly would be in a position to 
lengthen or shorten terms of office to bring the appointments into synchronization with 
the appointment scheme envisioned by Act No. 231 of 1993. 
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This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
Assistant Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to 
the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. I trust that 
the foregoing has responded as completely as is possible to your inquiries. Please advise 
if additional assistance or clarification should be needed. 

With kindest regards, I am 

Enclosure 

Sincerely, 

~fJ,/du/~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 


