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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY CONDON 
ATIORNEY GENERAL 

March 27, 1995 

Thomas 0. Sanders, IV, Esquire 
501 Pelham Drive, Apartment E-202 
Columbia, South Carolina 29209 

RE: Informal Opinion 

Dear Mr. Sanders: 

By your letter of March 13, 1995, to Attorney General Condon, you asked whether 
S.C. Const. art. III, §24 would prohibit as assistant solicitor of any county from seeking 
a seat in the General Assembly. You point out in your letter that while assistant solicitors 
are county employees, they do represent the State of South Carolina in all cases. You 
asked whether an assistant solicitor position would be considered to be a position of 
"profit or trust under this State?" 

The thrust of art. III, §24, is dual office holding. Similar prohibitions are also 
found in art. XVII, §IA and art. VI, §3. This Office has opined on several occasions that 
a member of the General Assembly would be considered an office holder for dual office 
holding purposes. See, as examples, Ops. Att'y Gen. dated September 4, 1992 (member 
of the House of Representatives would be considered an office holder) and January 11, 
1991 (member of the Senate would be considered an office holder). Likewise, this Office 
has previously opined that an assistant solicitor or a special prosecutor in a solicitor's 
office would be an office holder for dual office holding purposes. Enclosed please find 
copies of Ops. Att'y Gen. dated June 11, 1993; October 19, 1990; and February 22, 1982, 
so concluding. The opinion of February 22, 1982, concludes that a special prosecutor in 
the Fifth Judicial Circuit who also served as a member of the House of Representatives 
would be holding dual offices; this opinion is closest to the situation which you have 
presented. 
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The dual office holding prohibitions of the State Constitution do not prohibit an 
individual presently holding an office from offering for a second office. The prohibitions 
take effect only when an individual would attempt to hold two offices simultaneously. 
I am not aware of any provision of state law which would preclude an assistant solicitor 
from offering for election to the General Assembly. Because assistant solicitors are 
usually considered county employees, it would be wise to check with your county 
personnel office or the county attorney to determine whether there are any personnel 
policies or regulations which would affect one's candidacy under these circumstances. 

Another consideration is art. III, § 11 of the State Constitution, which provides that 
"[e]ach house shall judge of the election returns and qualifications of its own members .... " 
Any issue as to dual office holding which would affect a member of the General 
Assembly would be resolved by the House of which the affected person is a member. See 
Culbertson v. Blatt, 194 S.C. 105, 9 S.E.2d 218 (1940). You may wish to consider 
consulting with the appropriate House in the General Assembly to ascertain the views of 
its members as to the question you have raised. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
Assistant Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to 
the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. I trust that 
you will find it responsive to your inquiry. Please advise if clarification or additional 
assistance should be needed. 

With kindest regards, I am 

Enclosures 

Sincerely, 

~AiwUa,, .O-~ 

Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 


