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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATIORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFRCE BOX 11549 
COLUMBIA. S.C. 29211 

TEl.EPHONE, 803-734-3970 
FACSIMILE, 803-253-6283 

April 14, 1993 

The Honorable James Lee Foster 
Sheriff, Newbeny County 
P. 0. Box 247 
Newbeny, South Carolina 29108 

Dear Sheriff Foster: 

In a letter to this Office you raised several questions. You first asked whether an 
employer is required to give a reservist time for weekend drill when that employee is 
scheduled to work on that weekend. You referenced that the reservist in question works 
rotating shifts and is required to work on weekends. 

S.C. Code Ann. Section 8-7-90 states 

All officers and employees of this State or a political 
subdivision of this State who are either enlisted or commis­
sioned members of the South Carolina National Guard, the 
United States Army Reserve, the United States Air Force 
Reserve, the United States Naval Reserve, the United States 
Marine Corps Reserve, or the United States Coast Guard 
Reserve are entitled to leaves of absence from their respective 
duties without loss of pay, time, or efficiency rating for one 
or more periods not exceeding an aggregate of fifteen regular­
ly scheduled work days in any one year during which they 
may engage in training or any other duties ordered by the 
Governor, the Department of Defense, the Department of the 
Army, the Department of the Air Force, the Department of the 
Navy, the Department of the Treasury, or any other depart­
ment or agency of the government of the United States having 
authority to issue lawful orders requiring military service. 
Saturdays, Sundays, and state holidays may not be included in 



I 
I 

The Honorable James Lee Foster 
Page 2 
April 14, 1993 

the fifteen-day aggregate unless the particular Saturday, 
Sunday, or holiday to be included is a regularly scheduled 
work day for the officer or employee involved. 

The statute further specifies that its provisions are to be "construed liberally to encourage 
and allow full participation" in National Guard and Reserve programs. Referencing such, 
it is my conclusion that an employer is required to provide a reservist time for weekend 
drill when the employee is scheduled to work on that weekend provided that the weekend 
drill constitutes "training or any other duties ordered" as set forth above. 

You also questioned whether a county councilman can hold a reserve officer's 
commission. Prior opinions of this Office have concluded that the positions of reserve 
officer, as authorized pursuant to S.C. Code Ann. Sections 23-28-10 et seq., and county 
councilman constitute offices for dual office holding purposes. See: Opins. dated 
March 19, 1990, February 5, 1988 and August 12, 1991, copies of which are enclosed. 
Therefore, simultaneous service as a member of county council and as a reserve officer 
would probably run afoul of the dual office holding provisions. As to whether a county 
councilman can hold a state constable's commission, as referenced in the February 5, 1988 
opinion, this Office has concluded that S.C. Code Section 8-1-130 excepts holders of 
constables' commissions from considerations of dual office holding for purposes of the 
State Constitution. Therefore, a county councilman could simultaneously hold a state 
constable's commission. 

You next questioned whether a sheriff's office can keep and maintain snack type 
vending machines which were purchased with private, as opposed to public, funds. You 
indicated that: 

This money will be used to provide recreation for the employ­
ees which is not provided through tax based budgets. It may 
be used to provide scholarships to high school students or 
those wanting to continue their education. Up keep of 
machines would be done on non-duty hours by volunteer 
personnel. We would like to possibly set up a foundation to 
be funded in part by snack sales. 

A prior opinion of this Office dated June 1, 1992, a copy of which is enclosed, 
dealt with the similar question of the manner of handling jail canteen profits. That 
opinion cites another opinion of this Office dated November 15, 1985 which recognized 
that 
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"public funds" are those monies belonging to a government, 
be it state, county, municipal or other political subdivision in 
the hands of a public official ... Such funds are not necessarily 
limited to tax moneys .... 

The opinion stated that athletic, bookstore or canteen funds generated by State colleges 
or universities should be considered "public funds" and therefore must be spent in a 
manner consistent with State law. See also: Opins. dated August 10, 1973 and April 26, 
1983 noted in the 1992 opinion. The 1992 opinion concluded 

I am unaware of any State statute or regulation which 
provides for the manner of use of jail canteen profits. 
Consistent with the prior opinions cited above, it appears that 
such profits could be considered "public funds" and according­
ly should not be used for individual inmates. Inasmuch as 
such profits may be considered "public funds", utilization of 
such profits for the entire inmate population could probably be 
authorized. A program benefiting the welfare of the general 
inmate population could be construed as meeting a public 
purpose test. Of course, in evaluating the use of such profits, 
consideration must be given to relevant county ordinances or 
policies which may control. 

The opinion also referenced that as to the question of whether canteen profits could be 
used for a facility Christmas party, an opinion of this Office dated May 27, 1989 
determined that expenditure of public funds for picnics and social events for county 
employees and members of the county governing body were improper. The opinion 
concluded therefore that canteen profits similarly could not be used for a facility party. 

Consistent with these previous opinions, the funds generated by the vending 
machines "kept and maintained" by the Sheriff's office could be considered public funds. 
As a result, such should not be expended for recreation for employees. As to the 
suggested use for scholarships for high school students or those wanting to continue their 
education, such a purpose would appear to be comparable to the program referenced in 
the 1992 opinion which would benefit the entire inmate population, as opposed to 
individual inmates. Therefore if the program was of widespread applicability, such would 
appear to be authorized. 
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You last questioned the sentence to be imposed on individuals guilty of distribution 
of crack cocaine or possession with intent to distribute crack cocaine. S.C. Code Ann. 
Section 44-53-375(B) provides that: 

Any person who manufactures, distributes, dispenses, delivers, 
purchases or otherwise aids, abets, attempts or conspires to 
manufacture, distribute, dispense, deliver, or purchase, or 
possesses with intent to distribute, dispense, or deliver ice, 
crank, or crack cocaine, in violation of the provisions of 
Section 44-53-370, is guilty of a felony and, upon conviction, 
for a first offense, must be sentenced to a term of imprison­
ment of not less than fifteen years nor more than twenty years 
and fined not less than twenty-five thousand dollars. For a 
second offense or if, in the case of a first conviction of a 
violation of this section, the offender has been convicted of 
any of the laws of the United States or of any state, territory, 
or district relating to narcotic drugs, the offender must be 
imprisoned for not less than twenty-five years nor more than 
thirty years and fined not less than fifty thousand dollars. For 
a third or subsequent offense or if the offender has been 
convicted two or more times in the aggregate of any violation 
of the laws of the United States or of any state, territory, or 
district relating to narcotic drugs, the offender must be 
imprisoned for not less than thirty years nor more than forty 
years and fined not less than one hundred thousand dollars. 
Possession of one or more grams of ice, crank, or crack 
cocaine is prima facie evidence of a violation of this subsec­
tion. 

Subsection (D) of such provision states: 

Except for a first offense, as provided in subsection (A) of this 
section, sentences for violation of the provisions of this section 
may not be suspended and probation may not be granted. 
(emphasis added) 

Therefore, a sentence for a violation of (B) may not be suspended nor probation granted. 
However, the provision does not specifically deny parole eligibility. Compare: S.C. Code 
Ann. Section 44-53-370(e)(4) forthe offense of"trafficking in methaqualone", "any person 
convicted and sentenced under this subsection to a mandatory minimum term of 
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imprisonment of twenty-five years or a mandatory term of twenty-five years or more is 
not eligible for parole, extended work release, ... or supervised furlough." Of course, such 
provision could be amended by the General Assembly to specifically deny parole 
eligibility. 

If there is anything further, please advise. 

CHR/an 
Enclosures 

REVIEWED AND APPROVED BY: 
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Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 

b1lst:JJ /~~ 
ifobert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 


