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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATIORNEY GENERAL 

Ms. Evelyn Causey 
131 Causey Street 

REMBERT C. DENNIS BUIUllNG 
POST OFFICE BOX 11549 
COLUMBIA. S.C. 29211 

TELEPHONE: 803-734-3970 
FACSIMILE: 803-253-6283 

December 7, 1994 

Myrtle Beach, South Carolina 29577 

Dear Ms. Causey: 

You have advised that you are currently serving as a public member of the South 
Carolina Real Estate Appraisers Board. You are considering offering for election for a 
soon-to-be-vacant seat on Horry County Council. You have asked how your possible 
election to council would affect your state appointment. By telephone, we discussed the 
probability that dual office holding would occur. 

Article XVII, Section IA of the state Constitution provides that "no person may 
hold two offices of honor or profit at the same time ... ," with exceptions specified for an 
officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized fire department, 
constable, or a notary public. For this provision to be contravened, a person concurrently 
must hold two public offices which have duties involving an exercise of some portion of 
the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). 
Other relevant considerations are whether statutes, or other such authority, establish the 
position, prescribe its tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath for the 
position. State v Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980) . 

This Office has advised on numerous occasions that a member of a county council 
would hold an office for dual office holding purposes. See, for examples, Ops. Att'y Gen. 
dated December 20, 1993 (enclosed); December 11, 1990; March 19, 1990; and numerous 
other opinions. Thus, it must be decided whether a member of the South Carolina Real 
Estate Appraisers Board would also hold an office. 
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The South Carolina Real Estate Appraisers Board (hereinafter referred to as 
"Board") is established pursuant to S.C. Code Ann. § 40-60-10 et seq. (1993 Cum. 
Supp.),1 specifically § 40-60-50. The Board is to consist of seven members, qualifica­
tions of whom are specified: all must be state residents and each must meet some other 
qualifications (one representing the public, one licensed real estate broker who is not a 
real estate appraiser, someone engaged in mortgage lending, and four real estate appraisers 
who meet the specifications of§ 40-60-50). The term of board members is three years 
and until their successors qualify and are appointed. Members are entitled to per diem, 
subsistence, and mileage as is provided by law for state boards, committees, and 
commissions. No oath is required by these statutes. But see Art. VI, § 5 of the state 
Constitution. Duties of Board members are specified in§§ 40-60-50, 40-60-60, 40-60-90, 
40-60-120, 40-60-140, 40-60-160, 40-60-170, 40-60-210, and other statutes. These duties 
include examination of candidates for licensure, licensure generally, investigation and 
discipline of licensees (including subpoena powers), holding hearings, promulgation of 
regulations, issuance of cease and desist orders, and more. Clearly, these powers or duties 
involve an exercise of a portion of the sovereign power of the State. 

Considering all of the foregoing, it is the opinion of this Office that a member of 
the South Carolina Real Estate Appraisers Board would be considered an office holder for 
dual office holding purposes. If a member of the Board were to serve concurrently on a 
county council, a dual office holding situation would most probably occur. 

If a person holds one office (Board, for example) on the date he/she assumes a 
second office (county council, for example), both offices falling within the provisions of 
Article XVII, § IA of the state Constitution, that person is deemed to have vacated the 
office first held. However, the person may continue to perform the duties of the 
previously held office as a de facto officer, rather than de jure, until a successor is duly 
selected to complete his term of office (or to assume his duties if the term of service is 
indefinite). See, Walker v. Harris, 170 S.C. 242 (1933); Dove v. Kirkland, 92 S.C. 313 
(1912); State v. Coleman, 54 S.C. 282 (1898); State v. Buttz, 9 S.C. 156 (1877).2 

1 Some of the statutes in § 40-60-10 et seq. were amended by the provisions of Act 
No. 385, 1994 Acts and Joint Resolutions. 

2 A de jure officer is "one who is in all respects legally appointed and qualified to 
exercise the office." 63 Am.Jur.2d Public Officers and Employees § 495. A de facto 
officer is "one who is in possession of an office, in good faith, entered by right, claiming 
to be entitled thereto, and discharging its duties under color of authority." Heyward v. 

(continued ... ) 
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Moreover, actions taken by a de facto officer in relation to the public or third parties will 
be considered as valid and effectual as those of a de jure officer unless or until a court 
would declare such acts void or remove the de facto officer from office. See, as 
examples, State ex rel. McLeod v. Court of Probate of Colleton County, 266 S.C. 279, 
223 S.E.2d 166 (1976); State ex rel. McLeod v. West, 249 S.C. 243, 153 S.E.2d 892 
( 1967); Kittman v. Ayer, 3 Stroh. 92 (S.C. 1848); 67 C.J.S. Officers § 276. 

We trust that this has sufficiently responded to your mqmry. If you need I clarification or additional assistance, please advise. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 
Enclosure 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 

2
( ••• continued) 

Sincerely, 

~.frfe.J~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Long, 178 S.C. 351, 183 S.E. 145, 151 (1936); see also Smith v. City Council of 
Charleston, 198 S.C. 313, 17 S.E.2d 860 (1942) and Bradford v. Byrnes, 221S.C.255, 
70 S.E.2d 228 ( 1952). 


