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Town of Duncan Police Department 
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Dear Chief Mallek: 

Attorney General Medlock has referred your letter of November 
10, 1994 to me for reply. 

Your first question concerned a verification of Attorney 
General Opinion 92-07, regarding off duty employment of County 
Deputy Sheriffs. Your question was: Could an off duty deputy 
sheriff work within an incorporated town's limits, if the job was 
not sanctioned nor approved by the town council or the chief of 
police; in the alternative, would only the town's police department 
have an option of working an off duty job within the town. 

Attorney General Opinion 92-07 concerned off duty deputies of 
the Lexington County Sheriff's Department wearing uniforms of the 
Town of Pine Ridge, while patrolling that town pursuant to an 
agreement between the town and the sheriff's department. The 
deputies involved derived their law enforcement authority, while 
patrolling Pine Ridge, from their commissions as Lexington County 
Deputy Sheriffs; this office advised that they should continue to 
wear only their Lexington uniforms. Regarding your question, this 
Opinion may not be applicable. Deputy sheriffs are given law 
enforcement authority throughout the county, including sites within 



I 

Barry D. Mallek, Chief of Police 
Page 2 
December 7, 1994 

incorporated town limits. They are allowed to work off duty 
performing private jobs in uniform and armed, under s.c. Code Ann. 
§23-24-10 (1993 Supp.), with the permission of enforcement agency 
and governing body by which they are employed. 

In addition, the State Ethics Commission advised in their 
Opinion A092-154 (May 27, 1992) that police officers may utilize 
uniforms, weapons, and like equipment during off duty security work 
under §23-24-10 when approved by their law enforcement agency and 
governing body, when no additional public expense would be 
involved. 

In a prior Opinion this off ice stated that officers moonlight­
ing outside their jurisdiction would be acting as private citizens 
and have only the law enforcement authority granted to other 
private citizens. 1985 Opinion Attorney General No. 85-25, page 
81. 

Your second question sought a clarification of the above 1985 
Opinion. Duncan is the home of Spartanburg County District Five's 
Middle and High School. You inquired whether police officers from 
neighboring towns, which Duncan did not have a law enforcement 
agreement with, could work off duty school activities in uniform 
with police powers. You also questioned what liability the 
district would incur. 

Answering the second question first, I would have to refer you 
to the school district's attorney for information about liability. 
I would not want to advise you about liability which could not fall 
upon your department. However, there is a reference to liability 
found at §23-24-30, and as provided therein off duty work performed 
by a law enforcement officer is not considered work done within the 
scope of employment, and no municipal, county, state or any 
political subdivision would be liable for action performed by off 
duty law enforcement officers working pursuant to the provisions of 
§§23-24-10 et seq. 

Regarding the first question, Opinion No. 85-25 does not 
appear to have been superseded, so officers moonlighting outside 
their jurisdiction will be acting as private citizens. The 
authority for an officer to moonlight falls under §§23-24-10 et 
~, and at §23-24-10 approval is required by the law enforcement 
agency and its governing body. I am not aware of circumstances 
under which the Town of Duncan, or Spartanburg County, could 
approve employment of law enforcement off ice rs outside of the 
county. Please understand that I am not advising you regarding the 
authority of deputy sheriffs, since as noted above they appear to 
have police authority within the entire county, which would include 
various towns contained therein. 
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Your third question concerned campus police officers as 
referenced as s.c. Code Ann. §59-116-10. You stated that Spartan­
burg County School District Five had hired a school district police 
officer, who was commissioned as a State Constable. Section 59-
116-10 only applies to campus security departments of colleges or 
universities, which is specifically defined as institutions of 
higher learning, private or public, of two or four years in length. 
That section, and the chapter in which it is contained, would not 
apply to high schools. 

You stated the officer was commissioned as a State Constable. 
Reading the powers of a state constable together with the persua­
sive (though not applicable by definition) provisions of §59-116-30 
(D), it could be argued that the Spartanburg District Five School 
District police officer could arrest on campus property, and could 
arrest off campus property if: ( 1) the person had committed a 
criminal offense on campus, and (2) the arrest was made during the 
person's immediate and continued flight from (3) the campus . 
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